跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 消防員 / 救護員媽咪齊齊開心搬新屋 (part 2)

ivytang02 寫道:
apple & mendy, 去centro不如等626搬左新屋我地去looklook先決定去吾去佢地到做傢俬吾使白行呀 ! 我都去埋yan屋企睇下再決定

ivy,
好呀 噤知唔知626會幾時搬呀?-(佢又係幫襯centro呀 ?-( 好想快D去睇示範單位呀

fion414,
歡迎歡迎

yan,
你又會幾時搬呀 ?-(
穎穎媽媽

男爵府

Re: 消防員 / 救護員媽咪齊齊開心搬新屋 (part 2)

fion, add 左la, 吾使客氣 ,不用打我地禁長login name 架, 你打ivy就得la, 禁樣大家親切d, 得閒上多d黎傾計, 牛池灣係好方便架,你囝囝返石x尾邊間小學呀 !係咪3年級

mendy, 佢地2個都係月尾搬

大宅

Hi Ivy,

Morning!我個囝讀聖方濟各升3年級.
昨日同老公囝囝去牛池灣睇下四周環境, 真係好方便, 幾分鐘就行到地鐵站, 附近有公共圖書館,室內運動場,斧山道嬉水泳池
不過唔係新宿舍, 唔知裝修要洗幾多錢? ?-( 早知唔去日本旅行啦... :-|
其實我心中都係揀油塘, 不過老公話遠, 所以佢填表時排永定道, 黃大仙, 最後先排油塘

複式洋房

各位早晨!大家好!

呢排我老闆唔係香港,我可以多些時間上網同大家傾吓,你們的小朋友讀書未呀,讀幼稚園or小學,我個囝囝今年上幼稚園,唔知有無人同佢讀同一間幼稚園呢, 佢讀鯉魚門循道衛理幼稚園呀!你們呢!

複式洋房

Yan,

我噚日去咗你果間傢俬鋪睇, 落咗order囉! 我幾鍾意佢哋D服務態度, 價錢又ok. Thanks.

oy903,

我囝會下年先讀K1, 想佢做大囝好過細囝!
[size=small]我的小B豬 ~ 2R 哥哥志浩 Rossi~2002年10月出世, 請進 : 小B哥相簿妹妹繡程 Rachel~已經係2005年4月出咗世啦!請進 :  小B妹相簿

大宅

oy903:
我原來都想比我細仔讀鯉魚門循道衛理幼稚園,不過佢收我個仔下午班,同麻間學校平語麻麻,所以就唔讀,而家9月去讀臻美k1.

yan , 626:
你地有無將間屋既門轉趟門呀?

複式洋房

Wendy,

你話間學校平語麻麻,點麻麻呀!可唔可以講下!

男爵府

熱血勳章

Hi

好幾日都無入過黎蒲頭 :mrgreen:

Taffy呢排勁發脾四,好煩

wendy:

公會最近有冇消息?係咪7月尾有key架?

男爵府

可能是太多新來港人士在樓上, 樓下便多他們的子女law
小魔怪媽咪wendy 寫道:
oy903:
我原來都想比我細仔讀鯉魚門循道衛理幼稚園,不過佢收我個仔下午班,同麻間學校平語麻麻,所以就唔讀,而家9月去讀臻美k1.

yan , 626:
你地有無將間屋既門轉趟門呀?

複式洋房

dorismama,

喔!原來又係新移民,我以為係老師教得唔好,不過區區都很難避免,因為佢哋生好多小朋友, 希望亞囝個班比例唔好咁多啦!

大宅

oy903:
老師我都覺得麻麻,間學校之前我都比了500蚊留位費,佢D老師無禮貌同麻好似唔志左你地讀唔讀咁,,因為今年9月多左好多人入讀.所以佢地唔志左...個人意見呀~~

taffy :
而家工會都好似無人提第2輪幾時搬.只係講下一期新宿舍有150個細單位,,都無特別野,,我睇番之前d通告就係~~~~~~~~
如屬員希望在下列「第二時段」期間遷入新宿舍單位,必須先致電有關物業管理公司,預約登記搬遷日期及時間。

第二時段 (2005年)

7月8 至 13日 及 7月22至 27日
8月5 至 10日 及 8月19至 24日
9月2 至 7日 及 9月16至 21日 及 9月30日
10月1 至 5日 及 10月14至 19日 及 10月28至 31日

男爵府

熱血勳章

wendy:

thanks!

有料記得上黎報俾我地知喎 :mrgreen:

ivy:

唔記得問你收到演唱會碟未?

男爵府

早晨

wendy, 麻煩哂你報料, 但都係未有收key消息 :evil:

taffymom, 收到la不過未睇

複式洋房

早晨!

Ivy,

點解話未收到取key消息,工會唔係講了要預約咩!以下工會MEMO

8. 屬員除須致電向有關物業管理公司預約登記搬遷日期及時間外,亦須同時預約登記及安排到宿舍屋苑辦事處提取門匙的日期及時間。

25. 屬員如安排在2005年6月至12月期間提取門匙,則提取門匙該日亦必須為已編配予消防處、海關及入境處屬員的搬遷日期。屬員不可在警務處屬員指定的搬遷日期提取門匙。

26. 屬員最早可於已預約登記的搬遷日期前的一個月內,到宿舍屋苑辦事處提取門匙及接收單位。請注意:門匙一經提取,即表示屬員已接收該單位,新單位的租金起租日期即以提取門匙當日生效。

28. 屬員必須於提取門匙(即接收新宿舍)首日起計三十日內遷出舊宿舍。如屬員因特殊理由未能在三十日內遷出舊宿舍,必須向部門作書面申請。申請書內必須列明未能遷出舊宿舍的理由,並在遷出限期一星期前,將申請書送達消防總部房屋事務組。如屬員在限期前仍未遷離舊單位,則須為過期擅自居留期間繳付市值租金。

你可以上工會網DOWNLOAD 以上 MEMO

男爵府

oy903, 你吾會我意思la 我係想知我座樓幾時派key呀,我座高康閣都未講幾時有得law key, 我邊有得登記喎, 我都想登記呀! 你post出黎果d係已收到通知信幾時有key約去law key炸, 你明吾明呀 joejoelam&yan&626咪lee排law

我下晏要去上taining la, 吾得閒上黎你地d人去哂邊呀, 浮下上水面la

複式洋房

IVY,

對唔住我真係唔明你的意思,你揀係高康閣,咪即係MEMO到講的其餘單位囉!咪即係7月20日起接受登記,唔係咩 ?-( ?-(

14. 由於各座改裝工程完工日期不同,物業管理公司開始接受屬員致電預約登記搬遷日期及時間將有所不同。詳情如下:-

油美苑灝美閣 : 2005年6月24日起
高翔苑高飛閣 : 2005年6月24日起
葵蓉苑第二座 : 2005年7月 8日起
葵馥苑安葵閣 : 2005年7月 8日起
其餘單位 : 2005年7月20日起

定係你唔係第一批受影響的,我哋都無收到信,都係看MEMO咋!乜唔會係一樣的咩 ?-(

複式洋房

OY903,
HELLO, 不如我多事解下話, 其實MEMO話7月20日起接受登記, 注意有个"起"字, =買嘢$10起, 但唔代表全部$10雞可攞走, 即係我哋要再等RECONFIRM的通知才知道真正邊曰取KEY。 所以IVY同各姊妹都在等去登記囉。 希望我理解正確 :wink:

複式洋房

各位,

對唔住,我真係唔係好明你們的意思

起 = 開始 的意思嗎 ?-( ?-(

好多時報名都係話由即日起可以接受報名或如由7月12日起接受登記, 咁意思係話由個日開始報名或由7月12日開始接受登記,咁仲要reconfirm! ?-(

希望我理解都係無錯!

大宅

dear all,

good afternoon!!

Apple, Mendy,
Centro is good....good services...good qulity

複式洋房

DEAR 626,
CENTRO IS GOOD BUT TOO EXPENSIVE. 你好似唔係揀CENTRO喎, 間屋整得7788喇係咪? 上星期6我哋去VISIT咗朋友的高飛閣單位, 又去咗你哋樓下平台睇下, 幾好吖

首頁

尾頁

跳至