嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無bb唔肯食藥點算好

唉.... 阿b一歲,感冒唔肯食藥,迫佢食次次都喊到嘔奶,見到佢好可憐, 好唔忍心..... 宜家佢見到奶樽都喊不停, 好唔鍾意食野, 係唔係嚇親, 點算好呀??唔食野, 又唔肯食藥.....真難搞!!!!! 有無人可以幫下我??:-( :-(

大宅

Re: 有無bb唔肯食藥點算好

我個仔都係咁,試過三個大人捉住佢都餵唔到,跟住佢又係見到奶樽,見到碗粥都驚,唔食唔飲,我都係冇哂辦法,後來我將藥水收埋唔俾佢見到,跟住靜雞雞將d藥水落埋d奶到,等佢飲得幾多得幾多,我也想知道究竟有乜辦法?
[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

大宅

試下用匙餵, 我個仔初初都唔肯食藥(用針筒), 後來醫生幫佢轉咗味(佢可能唔鍾意橙味), 我再用匙餵, 佢而家見到我攞匙, 都拿拿林走過嚟要食 ?-(

男爵府

i buy a medicine feeder (like some milk bottle) in Manning and although she doen't want to drink but she feel it it very cute and finally she drink all. Or you can add togther with juice, it works too.

I love my dear husband and dear daughter.

別墅

你可以去萬寧買個mini奶瓶好細好細個,冇記錯係$19,好好用我都係咁俾我個囡囡用

複式洋房

我個仔2 歲都係唔肯食藥架, 後來我係一本台灣雜誌度睇度一款叫 "哈囉寶貝餵藥器" (有圖, 請瀏覽 以下網址, 圖片係最底部),我同事去台灣玩時我叫同事幫我買架, 好好用, 佢好似一D 針銅式餵藥器咁, 但係個咀頭好以奶咀同埋係用矽膠做, 有長咀同短咀 SIZE, 唔怕整親佢喉嚨, 又可以慢慢唧哂D藥俾佢食, 不過唔知香港有冇得賣喎.

http://tw.page.bid.yahoo.com/tw/auction/1135635941?aucview=search

洋房

我都係用針筒唧入口...
女兒出生日期: 2004年7月25日 :lol
一個login名, 兩夫婦用...不要見怪... :P

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

用針筒
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

我都試過用匙餵,但佢好醍,聞到藥水味已經喊,個咀重合到實哂,我用手整開佢個口重俾佢咬到我隻手指都損埋,就算唧到入去即刻合埋佢個口,已為佢已經飲了,點知一放手就全部吐哂出來,真係冇哂計,唉! :cry: :cry:
[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

別墅

醫生幫我加糖水,我個七個月既B食得很開心,食完還想要,不妨問下醫生。

首頁

尾頁

跳至