育兒好物

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

"尿布" 同 "尿片"可否相管齊下呢?

我想請教有經驗的媽媽, 同時用尿布及尿片是否可行.
(早上用尿布, 晚上睡覺時才用尿片)

如果可以的話, 咁就既環保又慳錢. 多多指教 !
:lol:

男爵府

Re: "尿布" 同 "尿片"可否相管齊下呢?

為什麼不可以? 我現在都係這樣做的. 不過, 用尿布時, 記住要勤換尿布wor! 佢不可以吸好多水ga za.

大宅

如果初生bb白天用尿布,要隔幾多小時換一次? 2小時ok嗎?

洋房

我覺得唔好用時間來定幾時換,因為你可以好容易就知道條片有冇濕,一濕咗就要換,因為尿布唔同紙尿片,濕咗 up 住係好唔舒服,同埋容易有尿布疹。

子爵府

agree!
maggie_yang 寫道:
我覺得唔好用時間來定幾時換,因為你可以好容易就知道條片有冇濕,一濕咗就要換,因為尿布唔同紙尿片,濕咗 up 住係好唔舒服,同埋容易有尿布疹。

洋房

lovelybear

如果妳只係一個人照顧BB無人幫妳手之話, 我想妳都唔好用尿布啦。因為時間有限, BB尿尿次數好頻密, 除洗尿布外, 妳仲要將奶樽消毒, 食奶, 沖涼, 等好多工作要做, 所以考慮清楚先好。

複式洋房

Thank you 咁多位媽媽的意見, 因有人幫手我才有這樣打算.
聽講話如用尿布, bb比較容易戒用尿布及尿片, 自己叫 "尿尿" 或 "ng ng".

請問要準備多少尿布才夠呢? 另外是否還要買隔尿布呢? :lol:

男爵府

really? 用尿布比較容易戒用尿布及尿片? 我冇聽過wor.

我有2打尿布, 已夠用了.

洋房

由於初生BB食一餐、疴一餐,如果你想D尿布冇咁污糟,條條片都沾有臭臭,可以用埋隔尿紙,換片時可以扔掉隔尿紙,條片會冇咁污糟,比較容易洗。

公爵府

2021勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

不過我就有用尿布,
因此囡囡小屁股好容易~紅,我用了尿布就沒事

M-m 寫道:
lovelybear

如果妳只係一個人照顧BB無人幫妳手之話, 我想妳都唔好用尿布啦。因為時間有限, BB尿尿次數好頻密, 除洗尿布外, 妳仲要將奶樽消毒, 食奶, 沖涼, 等好多工作要做, 所以考慮清楚先好。
前面是絕路~希望在轉角

大宅

Maggie,
請問隔尿紙响邊度買? 要多少錢?

maggie_yang 寫道:
由於初生BB食一餐、疴一餐,如果你想D尿布冇咁污糟,條條片都沾有臭臭,可以用埋隔尿紙,換片時可以扔掉隔尿紙,條片會冇咁污糟,比較容易洗。

複式洋房

係荃灣千色店有,約70幾蚊. pigeon. 不過我覺得唔係幾好用,因為bb patpat 上會有層毛毛,如果bb大大了,可以一路用花洒沖,一路用牙刷刷.之後用洗衣粉浸.
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至