興趣嗜好

跳至

複式洋房

點解電腦上個鐘會行慢左

點解電腦上個鐘會行慢左?

好似係唔開電腦就唔行?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 點解電腦上個鐘會行慢左

可能是底板上粒電用完, 可以自己換, 通常係用 CR2032 水銀電

民房

粒電用完..... yes

別墅

如果電磁真的用完,連日期到不能保存.
另外開機時會有警告叫你入bios set 日期時間,
如果用xp 它會每一星期自動與網際網路時間伺服器同步化,
可能是其他時鐘行快了.

人欲冇求何需求,人若有求何處求-------------------------天下烏鴉一樣黑,利益衝突起爭端-------------------------鏗得一蚊得一蚊,鏗鏗埋埋等你坤-------------------------別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿,若然比你看得穿,你會比我更加癲

複式洋房

?如果電磁真的用完,連日期到不能保存?
=日期冇事, 只是覺得關電腦後, 個鐘就停.

?另外開機時會有警告叫你入bios set 日期時間?
=冇

?如果用xp 它會每一星期自動與網際網路時間伺服器同步化,?
=用緊win 98

?可能是其他時鐘行快了.?
=唔明

別墅

If your system clock stop after you turn off the computer, it is really the battery problem.

If you are using Windows 98, you can adjust the computer clock by double click the clock located in the right bottom corner.
My name is Donny Moy 梅梓峰 2004年8月19日出世 -> Please visit my album <- -> Please visit my baby blog <-

複式洋房

真係連日期都不能保存, 每次開機時memory test 就只數一次, 后叫我setup, 不過唔知set what.
日期就次次去返1997年1月1日.
Q1. 係唔係換電池就一天都光晒?
Q2. 我個電腦由加左兩條RAM後睇影片冇sound, 關唔關舊電事?

見我仲用緊win98, 就知我唔識啦! 各位高人, 請指教.

milkonline 寫道:
如果電磁真的用完,連日期到不能保存.
另外開機時會有警告叫你入bios set 日期時間,
如果用xp 它會每一星期自動與網際網路時間伺服器同步化,
可能是其他時鐘行快了.

別墅

Q1: 通常係

Q2: 唔關, 可能加RAM 果陣鬆左 SOUND CARD, 或者cd-rom "非" 去 sound card 果條線

史上最強冗員 + 後天錢財缺乏症患者  My BLOG

別墅

wmt 寫道:

Q1. 係唔係換電池就一天都光晒?
Q2. 我個電腦由加左兩條RAM後睇影片冇sound, 關唔關舊電事?
[/quote]

是叫你set 日期時間或RAM的頻率之類.....
Q1 如果新電磁不會一天完.
請說出你的機的資料.
新RAM可能不夾機.
人欲冇求何需求,人若有求何處求-------------------------天下烏鴉一樣黑,利益衝突起爭端-------------------------鏗得一蚊得一蚊,鏗鏗埋埋等你坤-------------------------別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿,若然比你看得穿,你會比我更加癲

複式洋房

蝦! '新RAM可能不夾機'. 我真係冇唸過, 只是貪小便宜, 羅人舊機兩條ram.

我部機:
pentium III 450, 1G harddisk, 128ram (原來), 後加兩條128m ram.
用win98, window media player.....

only 睇影片冇sound, 其他有sound, 試過重按driver & window medis player.

請指教.

別墅

wmt 寫道:

only 睇影片冇sound, 其他有sound, 試過重按driver & window medis player.

請指教.

你所講睇影片冇sound, 其他有sound,是否兩者都是用window medis player.
如果是試把兩條新加ram拔掉後會否有聲.
如果不是是否不小心把window medis player選了靜音.

複式洋房

我換左粒電, 係CR2032, 個鐘行番好啦!

我順便拔掉兩條後加RAM, 個window media player 都係冇sound, 我已經試過晒: 產左個sound card driver & window media player 重安, check 左張sound card 有冇鬆左, &有冇click錯靜音...

RIVERWIND
咩叫...cd-rom "非" 去 sound card 果條線...?
應該點做?

各位高人, 重有冇其他可能性? help! :-( :-( :-(

跳至