產前產後

跳至

洋房

有沒有養狗的媽咪,狗仔會唔會咬bb?

狗仔會唔會咬bb?
我養了隻狗12年,今年有了bb,唔知會唔會咬bb,點樣可以共處?

大宅

Re: 有沒有養狗的媽咪,狗仔會唔會咬bb?

其實狗仔好有性,何況妳養咗咁耐,只要妳由BB未出世開始就同隻狗做思想教育,同埋當BB第一日返屋企嘅時候就立即抱"小主人"同隻狗仔好溫柔咁打招呼,相信狗仔會好容易接受佢; 另一方面,狗仔都會小氣,唔好比佢覺得有咗小主人之後就唔理佢

洋房

我隻狗好錫我bb!!
[img align=right]E:\C\My Documents\My Pictures\2005_05_08\IMG_0200[/img]

子爵府

2019勳章

陀住係咪都可以養狗仔 ?

大宅

Why not? 只要打理得隻狗仔乾淨,就一定唔會有問題

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我養2隻都冇問題,佢地好有性呀,會知道多左個小朋友架.
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

子爵府

2019勳章

我一直都有養緊, 但成日都有o的擔心,
你養多少隻 ?
有人叫我唔好抱佢

callycms 寫道:
Why not? 只要打理得隻狗仔乾淨,就一定唔會有問題

別墅

我7月9日預產期,養了兩隻CHOWCHOW,我都好擔心狗狗會唔會影響到BB。不過,我已經同兩隻CHOWCHOW剪了毛。好擔心狗狗會吃醋。請問當BB回來後,需不需要關起我的狗狗? [img][/img]

複式洋房

我隻狗同bb都能夠和平共處喎!
之前我都有時常話比狗狗知,我地屋企就黎有多一個新成員!
不過,不可否認既係小b出左世之後,我地對狗狗既注意力大減!
亦都摸佢少左!(因為摸完佢又要再洗手至摸得小b!已經洗到對手乾晒)
好彩狗狗都好生性,好似好明白咁!
由小b出世到而家,都相安無事!

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我都有養狗,初初BB番到黎狗仔對佢都好有興趣,但依家狗仔已經唔睬佢啦,我諗佢覺得BB好麻煩成日喊好鬼嘈呀~hehe!!
bb依家坐學行車,狗仔見到佢簡直係'聞風喪膽'呀~

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我未大肚已經養狗,我隻狗好疼 BB 架,時時都會同 BB 玩,BB 一喊就會第一時間入房睇 BB,隻狗好有性架。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

我養左兩隻哥基11月我就生,我隻仔好似知我有BB,之前成日自己行過來,將個頭放係我個肚度聽bb,之後我一叫佢聽bb佢就即刻走過來,我老公唔信,點知佢又叫我隻仔聽bb,我隻仔就聽佢個肚笑死我,我個女好細膽,唔鬧得唔打得未打去已經賴尿,不過佢都好乖,我好錫佢地!講狗真係有排講

男爵府

2019新春慶豚圓 2011至尊種植勳章

bb 由醫院返屋企前, 最好帶隻狗出街先, 同埋比一 d bb 用過的毛巾/穿過的衫隻狗聞下, 等佢習慣小主人的氣味.
當 bb 返到屋企, settle 好之後先帶番隻狗入屋, 咁佢就唔會覺得個 bb 係 "外來入侵者". 隻狗返入屋後, 就帶佢去見小主人, 等佢地 "互相認識" 一下.

洋房

agree!!BB 一喊 我隻狗 就會第一時間入房睇 BB,隻狗好有性架!!

esmehouse 寫道:
我未大肚已經養狗,我隻狗好疼 BB 架,時時都會同 BB 玩,BB 一喊就會第一時間入房睇 BB,隻狗好有性架。
[img align=right]E:\C\My Documents\My Pictures\2005_05_08\IMG_0200[/img]

伯爵府

我屋企有5隻狗tim, 只要打理得乾乾淨淨就唔會有問題的

洋房

唉、我有一大一小狗,都好擔心bb出世後唔知會點,咁請問佢哋d毛會唔會令bb唔舒服呀?聽人講大狗成日有咬bb嘅新聞,個個朋友都勸我唔好養,因為我一同隻細狗傾偈、隻大狗就立即過來、佢好少氣呀,我相信都好難送比人,仲有咩辦法呢?

大宅

你要一開始訓練好隻大狗,你隻狗最怕邊個同咩武器,我有一仔一女哥基,女就唔駛講個膽細到無人有,有時做錯少少野驚到七彩,未打大聲鬧已經賴尿,而隻仔先係最擔心,不過狗只要有佢驚既野已經有一定幫助,我隻仔係一個吃醋王,唔比我抱隻女一抱就咬佢大脾,要我放番佢落地,但佢好驚我老公同口罩,重知一頑皮,我一講帶口罩佢就即刻停哂,如果仍見我有所行動去搵口罩,佢就即刻走人搵地方'利'埋,我老公好嬲望住佢,佢就死狗,自己入籠,所以我生時個bb袋要帶走個口罩,返屋企老公一手抱bb一手揸住口罩要比佢知bb係daddy唔準攪,由daddy抱比佢地睇,自己則在旁掃99背脊,要比佢聞同kiss(無可避免),敢佢先覺得大家無敵意係可以一齊,如果你太就bb99知道,你就要成日係屋企睇住.所以之前之後都要同99傾計,我隻仔知道我有bb,一叫佢聽bb佢就放個頭落我個肚到聽,之前好鐘意係我身上跳來跳去而家已經無.一定要講多d.

大宅

bobo620 寫道:
陀住係咪都可以養狗仔 ?

我仲有一個禮拜生啦!!我都有個仔,佢偽西施嚟架................一路大肚我都有同佢玩,有時坐係sofa,佢就會坐係我隔離,初初,我會將佢個頭放落個肚度,同佢講呢個係你妹妹,又同bb講呢個係你哥哥,日子耐左,每次佢見我坐係sofa,佢就會上嚟扒係我度,然後去"lam"我個肚,好鬼搞笑架..............夜晚瞓覺佢會守候係我床邊,我去toilet又會係門口等我,好似驚我會生得咁,前兩日我入左醫院,我老公話佢瞓左係大門唔肯入房呀!!佢可能知我要生bb,仲緊張過我呢?

不過,我地都同佢剪短左d毛,因為bb吸左都唔好啦!!而且我唔比佢入bb房,因為怕佢搗亂,唔呷醋就假既,所以要同佢講,同埋定時同佢玩,以前佢好活躍,我地唔放佢出嚟架,如果唔係第二朝成間屋唔駛要,但自從我有左之後,佢好似知自己做哥哥咁,定左好多,而且我瞓佢又瞓,好似佢都大埋肚咁!!哈哈

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

bobo620:
狗仔冇咬bb, 仲好中我個女, 我女打佢又得訓係佢上面都得, 芷蕎住了醫院一個多月先番屋企, 隻狗就訓係佢bb床陪住佢, 走都唔走開除了食同大小便, 到芷蕎番育嬰園, 我夜晚接女女番唻, 隻狗第一時間借我張床按住望bb床, 望清楚我有冇抱錯b番唻, 真係比佢笑死, 要我話: 冇錯啦係芷蕎囉, 佢先走番去佢bb床下陪bb,
現在芷蕎都好love佢, 成日有野食就諗起比狗食, 佢地都好sweet

洋房

BERRYTOTO,
宜家個情況同你隻狗一样,唔比我抱隻細狗一抱就咬佢大脾,要我放番佢落地...都好擔心,因為我老公好錫佢哋,又話BB出世後放佢哋上天台唔比佢哋入屋,我就覺得冇可能,只會令佢哋更加覺得對BB有敵意,加上大嗰隻係聖班納、仲得6個月大,巳经有100lbs啦,佢仲有得大到150-180lbs...不過佢算乖,佢比較驚我,因為我一有咗就儘量唔比佢埋身同佢玩,我有同佢講我有BB,但就冇比佢聽個肚,或者試吓同佢講多D啦。

跳至