論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

僱主有權要工人剪頭髮嗎?

我的工人來了兩年未剪過頭髮,佢把頭髮又厚又長,長到落腰,我叫過佢去剪,但佢唔肯,雖然佢平時沒有披頭散髮,但我唔鐘意佢咁長,有無方法要佢剪頭髮?

複式洋房

Re: 僱主有權要工人剪頭髮嗎?

其實僱主應該冇權叫工人剪頭髮卦!?
除非係有證明/發生過事件係佢因長頭髮影響工作遮....

但我個印印o黎o左一年,一路keep住短頭髮----
#一開始我話佢聽我揀佢,係因為睇見佢張相係短頭髮,而短頭髮心較適合照顧bb
#我bb皮膚麻麻,我自己都剪短頭髮怕拮親bb,唔通佢可以例外?!
#開頭佢未還晒agent錢,o黎到三個月後我暗示佢修剪下個頭,佢話無錢好!!開頭一次我話我豪比你$68大元,但係之後唔該你自己定時定候自掏腰包攪掂佢
冇借口下一路keep住短頭髮
Honeybaby Yan Yan

複式洋房

lee樣又真係幾難攪...?? 我以前個印印又係咁,把頭髮又長又厚,夏天係kitchen煮送熱到成頭大汗,後來竟然久唔久整味頭髮送出黎 叫佢剪又唔肯 把鬼火規定要佢日日扎辮&戴住浴帽cooking羅

複式洋房

把鬼火規定要佢日日扎辮&戴住浴帽cooking羅

絶!!

Honeybaby Yan Yan

侯爵府

畀面勳章

julielam621 寫道:

有無相睇?哈哈哈!

大宅

我的工人就会自己戴个浴帽
所以
问题不大

感谢他有自知之明

男爵府

僱主無權叫佢剪,但可以叫佢扎起佢。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Agree
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

muicc 寫道:
[quote]
julielam621 寫道:

有無相睇?哈哈哈! [/quote]

大宅

我個工人兩年多以來都唔肯剪頭髮,仲要長到落pat pat,我一唔係屋企佢就唔會紮好D頭髮。叫佢唔好咁,佢就好串咁話:“我係唔會剪頭髮架!”

我無佢辦法,唯有叫agent大佢,話“如果妳唔剪,太太可能會搵個乖D嘅工人架,妳斷咗約就無咁易搵番咁嘅工。而且妳D頭髮咁長,邊個都唔會請妳啦。”最後剪到膊頭位囉!

子爵府

我的在簽約前已告訴她不可留長髮; 到埗後AGENT亦預備了白紙黑字簽名作實。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

別墅

我同樣都有這個問題。
我工人已經在我家三年了, 近這一年佢都唔肯去剪頭髮,
其實咁耐以來, 都是我俾錢佢去剪的, 但是, 近一年佢話要留長頭髮, 叫咗幾次佢都唔肯去, 攪到我都好 , 我都無佢辦法。
如果同agent講, 會唔會過份呢?? 因為我從未找過agent講佢的不是, 多數直接
佢, 費事傷和氣, 因為有兩名人質在佢手上.......

大宅

我又唔係命令佢剪,只係叫agent同佢講吓,而且佢講嘅理由都好合理。

為咗咁俾人斷約,就算再搵到新工都要重新俾agency fee,值唔值得呀?佢D頭髮長到pat pat,又唔願紮起,根本就過份,妳話有無新僱主鐘意呀?佢唔剪點都係無著數。

anyway, 佢又偷我嘢,又借錢,我己經請咗新工人嘞!

複式洋房

我果個初初叫佢都唔肯架仲話要留長D woo,有次搭地鐵見到佢前面個D頭髮,(樣)下(樣)下咁,仲整落我個仔度,搞到我扯晒火咪又叫佢剪,佢死都唔肯仲鬼咁大聲,搞到成車人望住,咁搞法我仲 叫佢下次放假如果再唔剪,就唔好做,叫佢返鄉下,跟住佢就乖乖地咁剪左la

男爵府

我個工人都係o甘 ~ 佢到了大約第三個月, 我o地覺得佢d 頭髮已到頸佢都無話想剪, 我就同佢講你要剪頭髮wor o甘長, 佢話留到落腰,我即刻同佢講-唔得,你頭髮太長會唔方便湊bb,一定要剪, 後來佢都肯剪,但佢有問;如果第時bb大個d可唔可以留長頭髮?我話到時先算啦
Don't worry!Be happy!

男爵府

我個工人都係o甘 ~ 佢到了大約第三個月, 我o地覺得佢d 頭髮已到頸佢都無話想剪, 我就同佢講你要剪頭髮wor o甘長, 佢話留到落腰,我即刻同佢講-唔得,你頭髮太長會唔方便湊bb,一定要剪, 後來佢都肯剪,但佢有問;如果第時bb大個d可唔可以留長頭髮?我話到時先算啦 後來我問我朋友, 原來佢地覺得頭髮越長越靚wor
Don't worry!Be happy!

子爵府

我就唔鍾意工人留長頭髮,佢地頭髮又多,好易塞去水位. 要

男爵府

我都係叫佢每日起身 ( 我見到佢之前 ) , 要自己扎起前面d 頭髮. 如果唔係 , 我就要你剪到好似先生咁短 . 不過 , 我諗理髮錢方面 , 如果係僱主要求 , 係唔係要由僱主支付呢 ?

侯爵府

好媽媽勳章

我就覺得除非你簽佢果陣同佢講明唔可以留長頭髮,
否則佢o黎到之後你要佢剪而佢又唔肯剪你都冇佢符,
好似我個印印咁,8個月前佢都仲係好短頭髮o架,慢慢
我見佢d頭髮開始長我都有叫佢去剪,點知佢求我話:唔
剪得唔得,太太please.....最後我都心軟比佢得逞,算啦,
佢o既表現ok我先放過佢咋

子爵府

話時話啦,你地覺唔覺d工人的頭髮好多都係又長又厚?

首頁

尾頁

跳至