家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2021勳章

十萬元想做定期3個月,邊間利息高呢?

如題

男爵府

Re: 十萬元想做定期3個月,邊間利息高呢?

星展好似3.18.

大宅

xp :
剛剛好, 我昨天先去銀行問這個問題, 如無意外, 應該係南洋銀行最高, 3個月十萬元有2.55厘, 其次就係星展, 如果係舊有客戶由saving a/c轉錢去做定期, 一樣係3個月十萬元有2.5厘, 但如果係有新資金而這筆錢一直唔係放係星展銀行, 某樣就有3.18厘, 其他我亦問過HKB, 中國銀行, 恆生銀行, 大新銀行, 都比上述兩間銀行較低息, 以上資料update from 5-7-2005.
希望幫到你啦!!

子爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章

尋日行過大華.. 新做10萬定期有3%.. 不過我無問過呀

珍珠宮

2021勳章

hyma

唔該晒你呀!我有個同事話恆生銀行做50萬定期啲息好高,唔知係咪呢?

大宅

hyma 寫道:
xp :
剛剛好, 我昨天先去銀行問這個問題, 如無意外, 應該係南洋銀行最高, 3個月十萬元有2.55厘, 其次就係星展, 如果係舊有客戶由saving a/c轉錢去做定期, 一樣係3個月十萬元有2.5厘, 但如果係有新資金而這筆錢一直唔係放係星展銀行, 某樣就有3.18厘, 其他我亦問過HKB, 中國銀行, 恆生銀行, 大新銀行, 都比上述兩間銀行較低息, 以上資料update from 5-7-2005.
希望幫到你啦!!

我5敢放錢喺星展,佢上次美孚保險箱搞成咁...都得@@"??
咁南洋銀行都ok woo,放十萬蚊,
3個月就有$637,明天我也去8下先....^^"

大宅

8左返來囉!
南洋10萬3個月2.95厘,正woo...
~~~50萬3個月3.1厘...........
但個職員話利率浮動,日日不同,視乎做定期果刻定幾多厘@@"

禁止訪問

子爵府

SC for 1 mth, at least $800,000

別墅

啱啱去咗DBS做3.18% (3 mths)優惠利息for 新客
但佢地同我開多咗2個account - 活期+支票,佢地話一定要開喎
唔知到期cancel要唔要收charge?

禁止發言

男爵府

請問厘率點計?
例如 $ 100,000 係3.18%即每月有幾多錢息

Thanks!

伯爵府

$100,000 x 3.18% / 365 days x 30 days = 每個月利息

大宅

收到credit suisse客戶推薦計劃資料
十萬港元定期3個月有4厘

**Loving You**

男爵府

hoganmama,

thanks!!!

chol1mama

男爵府

我家人一向揾星展即前道亨(e.g. 按揭、定期及信用咭),覺得佢地service很好,美孚事件反而令我同家人覺得佢地handle得很好。所以應該不要自己嚇自己。

鴨仔蛋 寫道:
我5敢放錢喺星展,佢上次美孚保險箱搞成咁...都得@@"??
咁南洋銀行都ok woo,放十萬蚊,
3個月就有$637,明天我也去8下先....^^"
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

大宅

好似聽聞星展幾好喎…
好似都有3點幾…

首頁

尾頁

跳至