美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

two way cake用家可唔可以入黎教下我?

大宅

Re: two way cake用家可唔可以入黎教下我?

黃鴨仔媽媽,

我以前返工都會用 two way cake,Shiseido and SKII,不過我覺得都係唔夠 liquid foundation 咁自然! :tongue:

我通常將 sponge 整濕,然後打圈咁上粉,至於有幾濕就好難講,要靠自己試多幾次先得,因為唔夠濕會印到"一達達",好似面具咁!濕得濟又上唔到粉!總之都幾麻煩吓! 所以好耐都冇再用!

當乾粉就好似普通補粧咁,就咁印乾粉上面,記住 sponge 要乾喎!

大宅

我都覺得用two way cake好假,
所以都轉
[img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD6/99725/nature-007.gif[/img] [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD6/99725/line-11.gif[/img]L

大宅

但我睇電視,個化妝師大讚2-WAY CAKE。化得自然過濕粉,而且薄好多。

個化妝帥教,在眼肚對下的面頰位上粉,多少少唔緊要。之後呈放射狀的方式,向左右搽開,咁你面頰位會比較光亮,而愈近項的地方會愈薄。所以好自然。
在頭額及下巴都用同一方式做就得GA LA。
...大致咁上下....D日本雜誌都有教,"WITH" 都成日教,你查下。

DIE WAHRHEIT IST IRGENDWO DA DRAUSSEN

珍珠宮

畀面勳章

其實碎粉係點用?
係咪一定要用個大掃o架?
同埋佢要搭配d咩o野o架(e.g. base)?
我一向都用開粉餅,
但都好少用,
因為次次都覺得唔化好過化... :-(
可能本身皮膚差所致...

首頁

尾頁

跳至