自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 Pulmma 於 10-11-30 12:33 發表
但係都要駁下古.

唔明個編劇點解要講佢地要分開30年咁耐, 要79年解放, 九姑娘至返廣州揾劉醒.

其實60年代至70年代中, 香港都好繁榮又安全, 點解九姑娘仲留係美國呢????

個時係香港都有好多隆路去大陸探消息?? 我 ...
咁就緊係要搵下戲黎做啦

不過就算唔79年,都應該唔會早得幾多,想當年我老豆老母偷渡落黎,一直都唔敢返去,驚比人捉,你知啦,共黨d野你領教過就會好驚架啦。結果我幾歲大,只可以搭上搭跟一個香港人返去探祖父母,果時已經係76-77年啦,再過幾年,我父母至敢返。

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 WChan 於 10-11-28 23:36 發表
但要等30年先可以再見真係悲情左D, 仲要見番無耐(好似幾年)劉醒又走埋.

係囉, 我覺得對佢地好殘忍...

伯爵府

原帖由 kswiss 於 10-11-28 23:52 發表
如果不是分開30年會更好, 太長了, 不過, 這就是現實.

相信, 有好多真實個案係沒有機會見.

伯爵府

原帖由 sabun 於 10-11-29 07:26 發表
不過麗華條命太好 ,九姑娘死前住間屋好大!
anyway,好戲!我今晚會重睇回味!

因為哩 part, 我覺得劇情唔完美...

伯爵府

原帖由 AndyRain 於 10-11-29 10:30 發表
最佳女配角我覺得應該係惠英紅, 佢尋晚那一集扮老太婆真係似到不得了, 我初頭睇背影, 以為係個臨記黎的. 但係望正面先知係佢, 真係好神似 ...

冇特技, 全靠化妝 / 演技..

伯爵府

原帖由 SAGO 於 10-11-29 10:34 發表
我覺得最感動....排骨講劉SING3次偷渡不成功...被判坐監....夾夾埋埋10年個PART....個時劉SING都唔細好有HEART....好好....比2個放棄了

大家覺唔覺得, 哩幕 d 燈光 / 氣氛, 排骨 d 小動作 (e.g. 抽煙), 1 流....

伯爵府

原帖由 54heima 於 10-11-29 11:40 發表
晴晴在陽陽懷中離開...劉醒在9姑娘懷中離開...好傷感...想到終有一日我同老公是否也會這樣生死相別...

我希望走先過 c6, 若果唔係, 日子 1 定好難挨...

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 lok1503 於 10-11-30 21:26 發表

大家覺唔覺得, 哩幕 d 燈光 / 氣氛, 排骨 d 小動作 (e.g. 抽煙), 1 流....

係呀,呢段排骨只係用好淡淡然既語氣交代劉醒三十年既事,加上佢捲煙既手勢,吸煙既神態,好可以做到經歷過大事後既滄桑同抽離,但又令人聽左好不寒而慓~~~真係好突出,佢做戲好有進步

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

其實以九姑娘咁有錢, 佢又有人脈, 又識D書記, 無理由咁多年都搵唔返佢地事旦一個既, 而且有心搵人佢應該一早去香港等, 點會仲留係美國, 浪費左30年.

有D講唔過去.

原帖由 lok1503 於 10-11-30 21:08 發表

係囉, 我覺得對佢地好殘忍...

大宅

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 lok1503 於 10-11-30 21:23 發表

冇特技, 全靠化妝 / 演技..

係呀,惠英紅係做到一個老人家個種老態龍鐘嘅表情同動作,動作呢一part真係好難,以前我都有玩舞台劇,要做到形似化粧幫助好大,但要神似就係一個演員嘅功力。當然紅姐做咗咁多年戲,一個老角點難到佢喎。

反而覺得雯女可以唔駛做得太老,好似太刻意彎腰陀背,好多好似佢養尊處優嘅美國老太婆行得走得,健步如飛。

題外話有冇人覺得9姑娘重遇劉醒仲係黑頭髮,四年後劉醒死時佢已經成頭白晒,係咪快咗少少?

複式洋房

唉, 重遇系好事,但系結局系兩個都死晒.

水晶宮

2024年龍年勳章

死而無憾.

原帖由 melisahoi 於 10-12-1 06:22 發表
唉, 重遇系好事,但系結局系兩個都死晒.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至