論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我知道點解工人煮飯要咁耐

呢個工人係做野幾細心.但就手腳慢左少少.都冇所謂,總之佢攪掂就ok.尋日,我好奇想睇下佢煮飯點解會煮咁耐.居然比佢激死我

我有3個爐頭.平時就算自己煮都會開晒3個來煮,快呀嘛.我3個爐頭分大中細火.通常會用最細果個"蚊"野.其他2個會炒野.咁我尋日見佢點解佢只係用一個爐.仲要用中火果個.我問佢仲乜唔開多個爐呀.可以煮得快d喎.佢話"如果開2個會好熱架.我會流汗架............."

吓.............................佢咁都講得出.我真係比佢吹到啤啤聲.佢真係好錫身.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Re: 我知道點解工人煮飯要咁耐

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

咁都比佢諗到
但是佢地應該唔係咁怕熱的,佢地長居於熱帶地方架

男爵府

咁你話係咪比佢激死先

男爵府

佢做了幾耐呀,新來架,無經驗的
或佢會唔會唔太鍾意份工,或有無什麼不滿?

男爵府

佢之前係hk做過6年啦.返左去生仔.佢係果邊好有錢.仲請工人,所以可能因為咁而咁錫身啦.佢係果邊仲要開廠.好多錢.

呢d野係我工人講.agent如果講比我知佢呢d background,我都可能要考慮下 :lol:

侯爵府

cpy

你個工人黎我99度做就岩啦, 99話wor, 只準開一個爐頭, 因為開齊兩個, 石油氣用得快wor, 哈哈

男爵府

佢個background咁,難怪咁錫身,只講句唔好彩。
但之前佢都要做架喇。所以我覺得如可以,請個全新的,自己教過會好d,佢無比較邊個僱主好做d,咁你叫佢做野都好d。
不過我講就叻,如現在要我用過新工人,我驚我會吐血身亡。

子爵府

我揀工人都好睇background, 除非佢有意隱瞞就冇乎!

我現在這位都冇舊的咁刻苦,因為太年輕, 剛讀完書未捱過。若果佢嘅improvement未達我的標準, 我已考慮一個contract就不續她了。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

伯爵府

CPY

佢之前係hk做過6年啦.返左去生仔.佢係果邊好有錢.仲請工人,所以可能因為咁而咁錫身啦.佢係果邊仲要開廠.好多錢.....................十個工人九個半係大話精,咁有米仲要受氣打工做阿四,傻人咪信啦!下次佢再講你就話你仲來打工返去"炭"世界吖嘛!

大宅

我有同感她們好似好怕熱.因我工人帶我BB落街只會去會所玩.我問她為何不玩露天滑梯之類,佢話好熱.我心想佢國家仲熱過HK啦. 在我家又要坐正冷氣風口.真吹脹 !

子爵府

唔... 但係我有個發現呢!

雖然話菲律賓真係熱過香港, 但他們保持清涼的方法就是"慢"囉!

我兩個菲菲, 在街上真係行得好慢架! 我從小巴站行返屋企10分鐘的話, 她要用多一倍! 咁... 想當然地, 我緊係成個人濕晒啦.... 但她們就一點汗都沒有! 所以, 結論係...她們已養成一種避暑的方法:就是極~慢~...去逃避熱的感覺與流汗!

正因如此.... 所以, 所有工人都是慢動作的!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

複式洋房

係呀, 你講得好啱, 叫佢返屋企早"頭"啦, 我自己煮飯個陣, 咪又係身水身汗咩 :-(

別墅

的工人會唔會怕身水身汗, 個身會臭, 老闆唔鐘意呀又唔好意思話要沖涼呀 ? 同埋換咁多衫, 我地多數都冇咁多地方比佢"浪"衫, 可能呢個係佢地既顧慮 ~~

我地自已做完家務成身汗, 可以沖番個涼, 就算冇時間沖涼, 老公仔女都冇得話我臭呀~~

珍珠宮

你話佢知,你地好肚餓唔可以煮咁耐,如果熱可以去沖涼,大小姐咩.回家慢慢享福吧. :tongue:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我個印印舊年5月香港,之前响新加坡做,佢舊年到時我地開親冷氣俾佢佢實叫凍........仲要搵衫著,今年............. 佢竟然成日叫熱,仲要開風扇開到最勁,仲响度叫熱,我就俾佢個風扇吹到頭痛,如開冷氣佢都唔會話凍架.....早幾日得25-6度(我屋企近山比其他地方涼),佢都熱到叫救命架,你哋話佢地適應力係咪強得過份呢?

大宅

我以前有個工人重攪笑, 叫我裝架冷氣機係

別墅

我個工人仲醒呀,廚房無冷氣,佢都可以自制,方法就係打開個雪柜門涼冷氣。我無親眼見到個雪柜門打開,但當我打開個雪柜時裡面d雞旦呀,食物盒呀都有倒汗水,我就知佢識自制冷氣,你話醒唔醒呀! 之後我成日提佢叫佢關好個雪柜門呀!

大宅

複式洋房

首頁

尾頁

跳至