跳至
[2004年或之前] BB轉2號未?

子爵府

BB轉2號未?

各位媽咪,妳地同b轉2號未,因我想同傑傑轉2號奶粉,我現時有多隻牌子的奶粉,我想問bb可唔可以隻隻都試下架?我又想問邊隻2號奶粉係會食肥dBB架?依家可唔可以比BB食芝士呀?

Josephing
:-)  :-)  :-)  :-)

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

Re: BB轉2號未?

我都想同小琳琳轉2號仔,但唔識點轉呀?

男爵府

我轉o左2號都有一個月lu~~
無呀~~就咁轉咯~~佢一飲2號就唔會再飲1號,因果時仲有半罐1號o係我媽咪屋企~~
2號奶粉隻羹大d,Eunice飲S26,一樣1羹:2安士水,要搖到好勻,否則溶唔晒~~佢都係飲5-6安士左右,4個鐘一餐~

男爵府

我仲未同bb轉2號, 因為健康院姑娘話, 可以唔使咁快轉, 2號仔好容易令bb無ng ng, 加上我bb早產, 要等佢足月先可以轉

我問過姑娘點轉, 佢話可以即刻全部轉, or每3日轉1餐加到完全轉做2號

堯堯網站Part IIDec 18, 2004 2.43 kgJan 19, 2005 3.53 kgFeb 22, 2005 4.75 kgApr 02, 2005 5.90 kg (連衫)Apr 22, 2005 6.12 kgMay 30, 2005 7.00 kg (連衫)Jun 30, 2005 7.50 kg (連衫) 70cm長Aug 01, 2005 7.60 kg (連衫)

大宅

我曾經嘗試幫囡囡轉A+2, 但係濕疹姐姐又返黎搵佢玩 之後, 問惠氏d姑娘, 佢話其實1號食到1歲都得, 唔使急住轉喎!

而家又試緊幫囡囡轉森永

洋房

我轉o左la, 已經食緊第二罐NO.2, 都OK, 冇敏感...

KARMAN

我叫做"容容" :-D

大宅

今朝係食森永第3朝 (即第3餐), 阿媽話囡囡今朝塊面腫腫地同有d紅, 唔知關唔關奶粉事?

複式洋房

琴日阿b去打針, 我問姑娘要轉奶粉未, 因我阿b食緊2餐粥仔,佢話遲d轉2號even到一歲直接轉3號都無問題,因為佢喺粥仔度吸收嘅蛋白質會容易消化過奶粉嘅蛋白質, 同埋食左2號仔d ngng 會硬d, 所以我都唔急喇!(阿b係食A+嘅)
Elleray

大宅

我係Annabel足6月時轉雪印no.2 (本來nan no.!), 都ok窩! poo poo ok, 仲食多左tim (約7.5 - 8oz., 5 meals, 唔知係咪好味d?)

siuman,
森永係咪日本奶粉,好似好多bb食窩?
siuman 寫道:
我曾經嘗試幫囡囡轉A+2, 但係濕疹姐姐又返黎搵佢玩 之後, 問惠氏d姑娘, 佢話其實1號食到1歲都得, 唔使急住轉喎!

而家又試緊幫囡囡轉森永

大宅

princesshk2,

森永係日本奶粉, 其實日本奶粉都有好幾隻牌子, 不過, 見有濕疹媽咪話濕疹b食左都無問題, 咪試下law

我見都好多bb食雪印, 有d媽咪仲話bb食左皮膚白左又滑左 :mrgreen:

大宅

siuman,

係呀,我都係聽d朋友甘講所以俾佢食,同埋好似易消化d窩!
siuman 寫道:
princesshk2,

森永係日本奶粉, 其實日本奶粉都有好幾隻牌子, 不過, 見有濕疹媽咪話濕疹b食左都無問題, 咪試下law

我見都好多bb食雪印, 有d媽咪仲話bb食左皮膚白左又滑左 :mrgreen:

大宅

siuman,

甘你係咪繼續俾瞳瞳食nan no.1?

大宅

係呀!

洋房

我小B都未轉,因為醫生話1號係最接近母乳......
所以咪唔轉住囉~
:-D :lol: :-D :lol: :-D :lol:

跳至