嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

急!! 仔仔第一日食猴棗末,好似比前一日咳多左,點算

請問有無媽咪有以下經驗 :cry: :cry:

仔仔(剛6個月)咳有痰,尋日開始比佢食猴棗末,到夜晚訓覺,好似重比前一晚咳多左,請問係咪正常???

見佢o甘細個人仔,真係好慘 :-( :-( :-(

大宅

Re: 急!! 仔仔第一日食猴棗末,好似比前一日咳多左,點算

中藥通常比較遲才看到成效,所以不要太心急,上次我囡囡(當時五個月大)食第一次都冇明顯的好轉,跟未食前差不多,食第二次才見效。第三日就完全清晒!

另外,你知唔知BB點解有痰呢? 會唔會還有鼻水呢? 如果還有鼻水的話,痰可能係由於鼻水倒流所引起的,咁你就要先吃保嬰丹收鼻水,然後隔一小時再餵猴棗末。同時,可把枕頭墊高一點,免得鼻水倒流(這是家庭醫生教的)。

大宅

Re: 急!! 仔仔第一日食猴棗末,好似比前一日咳多左,點算

ak1130 ,

謝謝你的回應,我今天已買了保嬰丹,因他都有少少鼻水(但限少),今晚會比佢試o下,希望work啦。

大宅

hi grace yeung,

唔好客氣! 希望你仔仔快D好番啦。

民房

you try buy位无堂 $960 猴棗末, my bb 6mths cough eat after and recovery

首頁

尾頁

跳至