跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 幾時要開始煲薑醋?

haha..我唔係個隻down晒..唔開心, haha...我慣左架...不過係度吹下水咋嘛.... 好多野..唔係你地自己經歷..我男家好麻煩架....我到而家都仲未可以係佢地張飯桌一齊食飯, 仲有好多傳統.(當佢地話有個陣).. 你地唔會明既... haha.... 咁我覺得薑醋好小事, 佢地鐘意食我咪俾佢地law... 而且我唔會剩係食薑醋補身...我已經order左28方...我仲會請陪月.等佢幫我養番個身體.我會再博過 , 等大家生活好d.

翡翠宮

好媽媽勳章

如果訂現成, 聽 bk其他媽咪話, 好似話明德好味 d 啵...
不過, 好似有分, 有無豬腳...
如果訂有埋豬腳o既, 浸咁耐咪好難食??? ?-( ?-(
好似話, 薑浸越耐越好味, 而豬手、腳, 係臨食之前果日先放落去煲, 咁我咪要訂無豬腳o既, 自己之後買o黎加 .....

訂去奶奶道, 又係俾男家人話o架... 佢o地會話我出面訂o徙錢.....試過好多次, 山長水遠, 買個靚/貴少少蛋糕俾奶奶生日, 都俾 d 姑奶話, 咪又係佢地食哂...
買車厘子/士多啤梨上去俾奶奶食, 都俾 d 姑奶話貴, 又唔諗下, 奶奶先食得幾粒, 其他俾佢地搶哂o黎食...... 但係佢o地又好意思出聲, 叫我買西瓜+榴槤, 轉兩程成兩個鐘車拎入去俾佢o地食, 大佬呀廿幾人食, 一個一定唔夠啦....重唔好講丫.. 榴槤點上巴士呀......
佢地自己又住得近, 一係有車, 都唔明點解要住最遠, 又大住個肚o既拎入去o既...... :tongue: :tongue:

翡翠宮

好媽媽勳章

oc2005,
我都諗住買廿八方, 無請陪月呀...想自己搞掂...
點解你咁早 order o既 ??? 乜要咁早訂定o架 ?? 我重諗住9月先訂添..... ?-( ?-(
你買金裝 定 普通果隻呀 ??
點 order o架 ???

大宅

我覺得無話邊邊煲嘅,我99都吾會煲羅(我估),因為上一胎同佢一齊住都無幫我煲,要我阿媽山長水遠煲好拎過黎過我食,佢都過意得去嘅,所以我今胎無唸過佢會幫我做d咩,反而戟覺得薑醋主要都係自己要黎補身,吾識咪訂羅,始終自己身體緊要,其他野我吾會理咁多,特別我男家d說話我當聽吾到. :mrgreen:

別墅

hello jolo,

haha..係呀..我個人心急呀嘛...你千祈唔好咁早訂呀...2日就送到貨.... 又好鬼大盒架...成張茶几咁大盒.....超級阻'訂'..我用fax訂,信用卡過數law...我家姐以前食過..我見佢精神唔錯...同埋唔洗煩人呀嘛..我見佢好似補得幾全面咁....如果你自己都唔take care 自己, 到時你先叫人煲俾你, 人地臨時唔得閒, 你真係叫天不應,叫地不聞... 都係靠自己好...但係我家姐鬧我, 唔洗買金裝...佢話金裝d鹿茸同高麗參都係得幾片, 爭幾百蚊..自己出去買平d... 咁你自己諗下law...貪方便..買金裝都okay既...

別墅

hello jolo,

你唔好咁蠢啦, 大住個肚仲買榴槤同西瓜! 唔好怪我粗魯, 如果係我, 我會俾我隻中指佢...你知唔知大肚同生完羅重野,一會子宮下垂架..為自己多D諗下啦, 我見到你就好似睇到我以前咁... 我以前聖誕禮物都要送俾我奶奶, 腳都幫佢捽埋...咁又點呀.. 咪又係成日俾人鬧.... 佢無野都要搵黎鬧架, 其實我個時都未嫁架. 當你做到好perfect既時候, 呀奶奶同d呀嫂呀, 咪又係話我唔知博物...

以前只係諗住對佢好, 有一日佢始終會明既...好多年啦... 有d人唔明就係唔明架勒...咁又可苦再去做d野去不斷討好..然後不斷失望同激氣呢....我而家只會做番本份..中秋送月餅, 過年送糖果, 打完招呼就算, 再唔會出現以前既慈禧太后VS小貴子.. 但係我奶奶而家對我客氣左喎... 就算佢地黑面,有說話聽, 但係我已經無理佢 佢地無你乎架.... 真係開心過以前架... 不過唔係個個奶奶/男家都係咁既... 我有好多朋友D男家好到死架...

可能我唔係個D我行我素個種, 我唔想俾D3姑6婆為左個煲薑酢係度"""依依嗡嗡""", 我都係諗住照醒煲佢地.... 費時佢地嗡足成世, 次次有人生仔都羅黎講.... 係唔係都俾人講... 你又唔想老公難做... 你就ORDER 過去LAW... 俾人話買貴野好過俾人話無得食呀嘛.... 但係你記住係你抱BB去個日或者滿月前一日先好俾佢地呀...費時食晒又話你買得少... 唔夠分... 滿月個日睇住大家食..開開心心咁就算勒....
如果佢地話你咁貴, 你咪話 ((( 唔好意思LAW... 身體唔好煲唔到, 不過人地話呢隻幾好味架...仲叫佢地'畢'多兩碗TIM )))) ...唉....我地係現代版家嫂... 對得住自己同老公... 咁就算架勒.....
千祈唔好再羅野入去俾佢地啦.... 佢地叫你買你咪話好LAW... 入到去咪話買唔到LAW.. 一係就叫你老公自己買... 你老公唔羅過D咁重既野..佢唔知你辛苦架.... 唔好再委屈自己LA..

大宅

Dear all,

我九月尾生, 阿媽已經在7月9日煲

翡翠宮

好媽媽勳章

oc2005,
我奶奶好好人o架... 成日都叫我唔好買野去o架...所以我想盡量孝順下佢囉....
係 d 姑奶 麻 c 煩之o麻.... :tongue: :tongue:
如果要拎夠廿幾人食o既薑醋, 咪好金下.....

複式洋房

dear oc2005,
請問你28方係咩嚟嫁?我係第一胎,唔係好識點補身,其實除咗食薑醋之外,仲可以食d咩補身呢?訂28方要幾多錢呀?可以點訂?請多多指教! :-P :-P :-P

別墅

wah... 姑奶你都理埋.... 咪理佢地啦, 既然你奶奶咁錫你.. 你要好好珍惜啦... 唔係個個奶奶都咁好人架....

別墅

唉...奶奶要求就無騎虎難下炸... 姑奶!!! 洗鬼理佢咩...

水晶宮

好早之前我奶奶話遲d拎個煲過來比我,我都唔知佢意思係佢煲定我自已或者我媽媽過來煲? 記得上年我姑奶和我老公細佬的老婆同一年生,我奶奶只是幫自己個女煲,個新抱無煲..所以我唸我奶奶未必會幫我煲,我唸住可能到生左先訂姜醋,買現成算了..但唔知買幾多好?因男家果邊有好多人,我有成五個姑奶咁多..成幾十人..其實洗唔洗預埋比佢地吃架?

子爵府

to jolo~
唔好拎住d 咁重既野走黎走去啦..佢地想食就叫佢地自己買啦..依家d 西瓜咁平..佢地唔係無錢買呀..如果我係你..睬佢地都傻..雖然大肚唔係大哂..但唔好成日拎重野..而且佢地咁鬼c 衰..駛理佢地既 到時你生完..要食既就叫佢地自己黎食..因為你要坐月架..再唔係叫佢地等成個月..等你身體好d 時先走去派俾佢地食囉(如果佢地仲想食既話)!!
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

子爵府

我d fd 都講過話d 薑醋愈浸得落愈入味..但我媽咪話浸十~廿日就ok 喎..加上我媽咪煲都係for 我補身..醫院又要我地生完過左十二朝先好食..所以我諗無咁快煲定!!
但我奶奶琴日問我食唔食白果腐竹"意"米糖水..我驚會早產..所以叫佢下個月先煲俾我食!!
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

別墅

hello emilylam,

你諗唔諗住擺滿月酒呀??? 如果擺, 你咪叫酒樓整law. 咁佢地打麻雀個陣,咪大家一齊食law..
如果唔擺滿月酒...咁佢地上黎探你同bb咪食law... 唔洗特登俾佢地架喎...''苦力''咩!

水晶宮

oc2005
我唸住bb滿月時一家人出來吃下飯咁囉..無打算係酒樓食姜醋..多數會係訂或者我媽咪煲多..問題係份量方面唔知點預,訂會方便d,如果我媽咪煲我怕佢太辛苦,話晒要煲埋比男家咁多人吃!
另外我想問,紅雞蛋係咪要係滿月請人吃飯時派比人架?紅雞蛋係咪一定要整架?點解我見我奶奶只幫自己個女整自己個孫無的?

別墅

haha..我都唔係好識呢d野架咋... 我註冊個日(仲未擺酒), 我奶奶已經同我講, 我死左個神主牌都係擺係佢度. 仲要我以後跟我個仔既輩份叫佢. 但係我個時未有bb架喎.... 而家, 我老公問佢, bb出世要請d咩俾人食... 佢話無架喎.. 佢地唔興...但係叫我呀媽整至少一煲俾佢地食... haha...其實我都係問呢度既mummy, 先知架咋... 我無物錢既... 亦都唔係充闊佬, 不過, 我見我男家見親我都只係提住煲薑醋, 我覺得好無聊. 咁佢地咁鍾意咯, 咪俾佢地食個夠囉...我唔想我bb出世,滿月勒..有d3姑6婆不停提住煲薑醋... 好煩... 咁我見大家好似都有煩惱... 咁呢d實在係唔關自己事架... 自己又處理唔到... (講真...點羅呀!仲有呀, 唔通單手抱住bb去買廿斤朱手咩?) 所以, 我寧願自己再慳d... order law... 親戚又有排對住... 呀3姑6婆開心. 個仔滿月都開心d啦... 你都唔好再為呢d事煩啦... 超級唔值得....

紅雞旦呢, 我自己無聽過.亦未見過人派過. 反而請人食雞酒,我就有聽過... 都係個句啦... 朋友親戚對你同bb有心既... 食方飽都覺得開心... 如果唔係既, 做到幾多咪幾多law... 唔好委屈同勉強自己... 你要錫自己先可以鍚bb架嘛...

我而家真係無再為""煲薑醋""而煩惱... 我只係諗下bb啦...我自己啦... 我老公啦 .... hehe... 就黎生都大野煩架勒... 況且, 自古至今... ""薑醋"" 並唔係 ""新抱""負責既... 咁諗會唔會好d呢?

翡翠宮

好媽媽勳章

我都係同老公相量下, 叫佢同佢屋企人講, 我唔煲薑醋俾佢o地哪....
就算我訂現成有薑o既, 我都要自己買豬手、豬腳加落去煲, 先俾得佢o地..... 自己又要坐月、又要湊 b, 邊得閒搞啵...
何況, 佢o地都可能唔會上我屋企探我(成日話我住得遠) , 到時要我抱住阿 b, 得老公一個拎廿幾人食份量, 點拎住搭巴士入去丫~~~
諗諗下, 老爺勁要面o架... 到時萬一佢話要派埋俾 d , 疏到幾年唔見o既親戚, 我真係唔得佢 c 囉 ~~~
唉 ~~ 我都未知生完幾時返去....
而且, 都無諗住擺滿月 ......
最多到時 d 姑奶有咩講, 當時運高聽唔到, 算數 ~~

別墅

haha...你而家岩架勒... 唔好辛苦自己... 你叫你老公講都好呀.. 一早講定.. 咁如果你老爺真係要派俾人,,, 佢自己會叫你D姑奶整架啦...

子爵府

我就唔理咁多..要食就自己上黎食..邊樹咁得閒+咁多手拎d 薑醋派俾人食喎~~ 而且好多時d 人係探bb 時順便食埋..咁先開心架嘛..仲要個主人家親自拎上門..好大牌咩

首頁

尾頁

跳至