產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

政府醫院是否一定有結構性超聲波照?

我在瑪嘉烈醫院產檢,護士說不一定有。
請問是真嗎? 如有,你們通常在第幾周照呢?
因為私家好貴,要HK$1,300(仁安)。
pregnancy calendar

男爵府

Re: 政府醫院是否一定有結構性超聲波照?

不一定有是因為冇位,他們會安排在18-20週時照,但如果你那時很多人,便會有機會冇得照,同埋姑娘話佢地唔會照得好似私家咁仔細,例如數手指腳指、兔唇等...但私家就有。所以政府如果約唔到,都應該去私家做呢

洋房

我係廣華照架. 因為我入左助產士小組, 姑娘可以安排我照, 本來我話唔想照, 因為又要專登請假, 我話其實我本身睇開私家醫生, 一直都有U/S checking. 但姑娘話唔係人人有得照, 便勸我既然政府有咁既資源, 叫我唔好放棄. 我便應承. 後來先知原來係非一般 U/S. 係照得好仔細. 幸好我無放棄 , 如果你係政府醫院做 checking. 試下同佢力爭, 唔好花錢出去照喇. 留番d $$ 俾bb好過啦 :lol:

子爵府

我在瑪麗有得照結構性超聲波,在18weeks到啦

禁止訪問

大宅

我在廣華檢查而無入助產士小組都有安排我在20週照詳細u/s. 醫生照得好詳細, 仲問我想唔想知性別添. 有問有答, 不知幾好呀.

別墅

請問結構性超聲波同普通超聲波有無分別?
我將會在下星期(19週)超聲波, 但姑娘無話是否"結構性"?

複式洋房

我記得生大仔時, 威爾斯一早幫我約二次照, 一次係20週左右照, 仲有一次就係係預產期前1個星期時幫你照. 二次去照唔係同一地方, 第二次係好仔細.仔仔出世時高度, 體重, 身形大細...等等都好detail.  

大宅

siusuet 寫道:
請問結構性超聲波同普通超聲波有無分別?
我將會在下星期(19週)超聲波, 但姑娘無話是否"結構性"?

如你在19週照等於照結構性的. 因為如果bb大致身體有什麼結構上問題已經可以睇到. 當然未必百分百. 但好多嘢可以開始跟進的.

別墅

政府醫生會否話比你們知BB的性別呢?

禁止訪問

洋房

你就好,我在廣華檢查,醫生只係照,都無同我講到野,我只係問性別,好快就出來,都有失望.

大宅

普通產檢照既u/s同照結構性超聲波吾同架. 普通產檢時醫生只係睇下bb有冇心跳, check下size同週數吻吾吻合. 結構性超聲波就details好多架. 其實去醫院產檢時姑娘都有用mic講過.

我都係廣華檢查而無得入助產士小組, 但都有安排我在20週照中期超聲波.

洋房

如果照結構性超聲波, 政府都會話你知囝/囡架

洋房

如果照結構性超聲波, 政府都會話你知囝/囡架

大宅

我響QE有得照detailed US,時間約在20 wks左右,都照左好耐照得好詳細,一路照一路講解,同我照果位醫生�職員好好人,主動話我知係仔定女,我好滿意佢既服務。不過第二間公立醫院有無咁既服務就唔知啦,好似有d無架,同埋如果你太遲去做第一次產檢,都未必會安排你照,因為排得到你既時候都已經過左20 wks既時間。

複式洋房

o甘....其實有冇媽咪係瑪嘉烈照過?
因為我好早第6周已開始做產檢,但等到現在第19周才安排第1次照超聲波。
打電話問護士,話...唔知係唔係結構性超聲波照架!
依家check唔到窩。
pregnancy calendar

公爵府

我無照過,都無安排我去照,第一次照係第9週,跟住直到而家29週都無同我照過,唔知點解??

洋房

可能真係每間醫院唔同

首頁

尾頁

跳至