跳至

首頁

尾頁

大宅

三 歲 前 看 電 視 影 響 學 習

【 本 報 訊 】 美 國 華 盛 頓 大 學 的 研 究 人 員 對 一 千 七 百 九 十 七 名 兒 童 進 行 了 跟 蹤 觀 察 , 結 果 發 現 那 些 在 三 歲 前 就 看 電 視 的 兒 童 , 到 他 們 六 、 七 歲 時 的 閱 讀 和 數 學 能 力 比 那 些 不 看 電 視 的 兒 童 要 差 , 這 顯 示 經 常 看 電 視 會 令 兒 童 將 來 的 學 習 能 力 受 到 損 害 。
美 國 政 府 曾 建 議 兩 歲 以 下 的 兒 童 一 點 電 視 都 不 應 該 看 , 而 華 盛 頓 大 學 的 研 究 結 果 為 上 述 建 議 提 供 了 有 力 支 持 , 但 研 究 結 果 也 顯 示 兒 童 三 至 五 歲 時 適 當 看 一 些 電 視 , 對 日 後 培 養 讀 寫 能 力 有 益 。
有 些 專 家 提 出 教 育 類 節 目 對 培 養 任 何 年 齡 階 段 兒 童 的 讀 寫 能 力 都 是 有 益 的 , 但 關 鍵 是 要 確 保 兒 童 所 看 的 電 視 節 目 與 其 年 齡 相 符 。

大 人 應 陪 同 收 看
英 國 的 全 國 讀 寫 基 金 會 認 為 , 對 年 齡 尚 幼 的 孩 子 來 說 , 教 育 類 節 目 應 以 提 供 語 言 反 應 機 會 為 主 , 所 涉 及 的 內 容 應 在 新 舊 事 物 之 間 有 所 平 衡 ; 這 樣 可 以 幫 助 兒 童 鍛 煉 語 言 能 力 。
但 華 盛 頓 大 學 的 研 究 人 員 發 現 , 對 不 滿 三 歲 的 兒 童 來 說 , 每 天 看 一 小 時 電 視 , 會 對 將 來 數 學 計 算 和 閱 讀 理 解 能 力 的 發 展 造 成 負 面 影 響 。 同 時 , 看 電 視 還 會 造 成 兒 童 肥 胖 率 上 升 、 暴 力 傾 向 升 高 , 以 及 注 意 力 不 集 中 等 問 題 ; 但 研 究 人 員 沒 有 深 入 研 究 為 甚 麼 多 看 電 視 對 兒 童 有 害 。
英 國 全 國 讀 寫 基 金 會 的 阿 滕 伯 勒 對 研 究 結 果 表 示 認 可 , 並 建 議 三 歲 以 下 兒 童 每 天 看 電 視 的 時 間 不 應 超 過 半 小 時 , 而 且 大 人 應 陪 同 收 看 。
(appledaily)
[size=medium]其實我好鍾意睇電視o架!

大宅

Re: 三 歲 前 看 電 視 影 響 學 習

甘就幣啦 ! 我個囡好鐘意睇電視架 !

大宅

我亞b有時仲睇到 ka ka 笑添
Happy

大宅

cltm 寫道:
我亞b有時仲睇到 ka ka 笑添

係呀, 我阿囡都係呀. 我印印話我聽, 阿囡睇4點幾有個熊仔家庭o個個兒童節目, 阿囡一路睇, 一路講野, 又係樹笑, 見佢甘開心, 真係唔忍心唔比佢唔睇呀 !

唔知係咪佢係女仔關係, 佢好鐘意睇男人架, 夜晚佢一見到個電視影住d男藝員, 佢就眼定定, 但個鏡頭係影女藝員, 佢就玩第二樣架.

大宅

咁攪笑, 異性相吸掛

MySweetBB 寫道:
[quote]

係呀, 我阿囡都係呀. 我印印話我聽, 阿囡睇4點幾有個熊仔家庭o個個兒童節目, 阿囡一路睇, 一路講野, 又係樹笑, 見佢甘開心, 真係唔忍心唔比佢唔睇呀 !

唔知係咪佢係女仔關係, 佢好鐘意睇男人架, 夜晚佢一見到個電視影住d男藝員, 佢就眼定定, 但個鏡頭係影女藝員, 佢就玩第二樣架.
Happy

大宅

hohoho,今晚我部電視突然壞左,整唔整好呢?真係有咁

大宅

MrsBunBun

但你好鍾意睇電視架喎
Happy

大宅

我自己間房有部細電視.

大宅

cltm 寫道:
咁攪笑, 異性相吸掛

[quote]
[quote]

[/quote]

証明佢唔會係同性戀

別墅

大宅

死火 我BB有時也會睇D COLORFUL的廣告電視

大宅

[/quote]

MySweetBB:

係丫, 甘快異性相吸啦?!

Joycelyn

大宅

我個囡都好鐘意睇電視的! 佢係個 play pan 度會幾什度轉身去睇電視.

講真個句, 好難三歲前唔睇電視的, 我都唔係好讚成, 不過我覺得要陪 bb 睇和不能睇太耐. 睇電視都可以學顏色, 數字, 英文, 有些帶還對 bb 的腦部有幫助. 佢地兩歲倒都要考幼稚園添.

Joycelyn :-|

大宅

其實我都會俾囡囡半個至一個鐘頭睇電視,尤其係o係佢覺豬之前,因為佢會好睏,但未夠時候(如爭成個鐘先到訓覺時間),佢又唔係咁肯玩,我就會同佢睇電視.

大宅

我只比 bb 睇少少電視乍 (我地食晚飯時, <半個鐘).

Joycelyn

首頁

尾頁

跳至