產前產後

跳至

首頁
12345...20

尾頁

別墅

有無06年3月MaMi吹下水呀?

我啱啱知道一個禮拜, 現有5wk大, 前幾日見小小紅, 入左威記兩日, 照超聲波又話見到胎囊, 見唔到BB/心臟住, 話個BB都"成長得唔係咁好", 要我三星期後覆診, 再見唔到即表示不能成形!! 現開始胸同液下少少痛, D書話係谷奶現象Wo. 你地有人知道3月生未呀?

別墅

Re: 有無06年3月MaMi吹下水呀?

KG,我今天會去醫生到confirm,如果冇間題, 應該和你一樣成為06年3月份Ma Mi....今晚再通知你. 我己在家檢過兩次都係Bingo!!!
你要小心身体..... :-P

別墅

322, 你知道未呀?

別墅

KG, 有結果喇,,, BB 已經有4 weeks + 3 days 啦.
預產期係婦女節, 咁你個bb預產期係几時...

別墅

KG, 你吾好太擔心, 咁樣會影嚮個bb生存

別墅

公喜你! 多謝你關心, 你係第幾胎呀? 我係第一胎呀.我已經睇多次私家, 佢就係話8個禮拜 ”一定要 ”見到心跳或BB, 26號時我會返醫院check左先(免費痳). 另外, 我之前第一次睇佢已經開始有葉酸食, 你呢, 有無食呀?

我要返工, 不過呢幾日作小產後攞病假, 公司得我上司知道, 全世界都以為我跌親, 你呢, 唔洗做家?

係呢, 你有無女醫生介紹, 我覺得依家個痳痳地, 想搵個有機會幫埋人地開刀既….

別墅

呀322, 我預產期係3月5日呀, 唔知到時你先定我先呢?

民房

hello! i am new comer, nice to meet you KG + buzz322

i have more than 7 weeks now, not yet registered & done any inspection yet, i think my date of giving birth is around mid-Feb.

別墅

KG, 這是第一胎,所以特別興奮及開心, 我會二十号番醫生到覆診, 順便囉張証明書去QE登記.

咁你會去邊間hospital 生BB呀!!! 我都要返工呀..吾係就冇錢買奶粉家喇!!!

我一check 到有bb 就吃葉酸...等佢有多D營養.

:-P :-P

別墅

Hi Amy,,,

Congrulations ar...

If you baby born on mid of Feb, that mean he/she may birth in Valentine day lor....very lovely ar..

Why don't you take any inspection at this moment.
In this moment this is very important for you and baby. Even you have not enough time thus need take for arrange. You will enjoy this warmest time seeing this baby. B coz this Ultrasonic Scnning will
seeing is okay or not.

Quick d make appointement with doctor for futher arrange la.

別墅

Congratulation to Amy too.

I suggest you to arrange the inspection around 10 wks, that's good for you & your baby ai.

322,
請問你係咪有女醫生介紹呀?

民房

hi KG + 322,

So happy to read both of your mails & tks for your concerns, very sweet :-P

yesterday I called "Tsan Yuk" to register inspection la, I live in southern HK island, so checking up on Jul 23 (first baby, very excited + nervous), then give birth in Queen Mary Hospital. I hope I won't have much troubles la..let's see what will happen from nurrse/doctor after inspection.. Where you will give birth?

Maybe we could email each other more by PM (personal email)? How old are you ? I am 30..

amyyip :wink:

別墅

PM to you la

別墅

KG,吾好意思吾記得答你女醫生的問題, 答案係冇嘅,
所以我都只能看男醫生,冇所謂啦! 男女都okay

別墅

KG, 你會安排係边間醫院做後備呀! 我會選擇QE, 咁你呢.
還有你作小產定返d 未呀! 真係要小心d呀!!!.煲d花膠湯可以令個子宮暖d, BB就會定d.
:wink:

別墅

Re: 有無06年3月MaMi吹下水l冴?

Amy, 好開心呀!! 你又可以和我們一起分享 inspeciton result la. 這個「贊育」是政府or 私家

別墅

KG, 咁你覆診日期係几多号呀23 / 27 呀!!!
有冇可能和amy 差吾多呢??? :mrgreen: :mrgreen:

男爵府

Hi,

預埋我可以嗎?我今日check到有左, 今次是第二胎, 請大家多多指教!!

大宅

Jerry豬媽咪 寫道:
Hi,

預埋我可以嗎?我今日check到有左, 今次是第二胎, 請大家多多指教!!

可否分享下大家是幾時排卵,幾時知bingo和幾時照到?
我是約第18日排卵,第29日驗到很淺的一條線,在7月4日去看醫生,他話因實在太細所以都是照唔到,要我等10天再去照,我今次都是第2胎.

大宅

KG 寫道:
有無女醫生介紹, 我覺得依家個痳痳地, 想搵個有機會幫埋人地開刀既….

kg:

我都有看開2個婦科女醫生,第一個是生我女時看,但現在她唔去醫院,要生就要找她合伙人,她們都很細心,價錢就貴些,5年前看每次都要$700-$800,而另一個是現在看開的,有朋友話她都很有經驗但人就寸些,我就唔多覺,價錢上次問過要$400-$600,平時看她是用醫療卡但懷孕唔包要另計,因此我找一個便宜些的醫生看,他每次都是約$370未包藥,這幾個醫生都很好,你如果需要可以pm我,希望幫到你.

首頁
12345...20

尾頁

跳至