興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我囡囡的戶外攝影

唔知大家認為質素如何?

please click here

and here too

Thanks

大宅

Re: 我囡囡的戶外攝影

ok wor 你自己影??

版主

yes, 做左個囡的御用攝影師

thanks

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

合格, 還有進步空間!

版主

thank you
有咩地方要改善?
thanks

水晶宮

1) 可以試下部分大特寫, 捕捉小朋友之神態, 如笑、喊、食手指、流口水等等..
2) 可以用長焦距(一般數碼相機都有三倍以上...)把照片的背景變得模糊而保持人物清晰,來達致淺景深效果..同樣更突出人物...
3) 可以利用小小背光(要用點測光or加一級以上AE以補償曝光~要從試驗中學習...)突出小朋友之朝氣...
4) 可以利用埸地之設施(如遊樂場之千秋架...),作為模糊背景,以記錄當時環境及情況...

版主

Thanks

男爵府

which digital camera r u using now?

版主

Nikon D70

男爵府

攝影技巧我就唔識啦, 但我覺得在構圖上可以加點心思.
例如用多d唔同的角度去影咁啦. 留意下背景靚唔靚啦咁. 多d唔同的表情和動作咁啦.

複式洋房

如樓上說的, 還可有改善的空間。

構圖是較悶一點, 很多張都好相似。 反正用數碼機, 可試多一些不同角度及焦長的拍法, 看看效果如何。 一張相的背景亦很重要, 可以的話多留意一o下背景和主體是否配合。 好的背景, 包括散成一團的散景, 可令一張相完全唔同晒。 小朋友的身高較矮, 以成人的高度拍的角度並不好。 用較低角度拍的幾張你覺得是不是好一些? 如常拍小朋友, 可以考慮加上直角觀景器, 拍低角度時無咁辛苦。

不要只用最大光圈。 若不是太貼近背景, 收細一、兩級光圈個人會 sharp 好多。 但要留意不要使快門太慢。

當日是不是陰天? 光線好似唔多好。 洽當地運用光線可令畫面更加豐富。 一幅平平無奇的牆, 在某些光影效果下都可以變得有可觀之處。 拍人像亦一樣, 因光線可以令人的輪廓、 質感更為突出。 亦可營造出多種不同的氣氛。
[img align=right]http://images5.theimagehosting.com/P1040061-3s.JPG[/img]

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
手機攝影 ... 2 3 4 5 6 .. 7