懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

+3金熱血

急: 妊娠糖尿請教, 請指教, 謝謝.

我驗到有少許妊娠糖尿, (讀數:8, 限為4.7-7.8). 但醫生並沒有指示有可要作, 只說吃東西小心一點.

但在網上得知妊娠糖尿也有點可怕, 請問有否姐妹給我一些意見. 我現在是32周了 (即8個月). 還有2個月應留意些甚麼.

請指教, 謝謝. :-(

禁止訪問

Re: 急: 妊娠糖尿請教, 請指教, 謝謝.

禁止訪問

複式洋房

你可以去 www.babycentre.com, search for gestational diabetes. 有好多information. 不過後期係好easily 有妊娠糖尿, no need to worry too much. 如果初期和中期就有,咁就要小心好多. Don't eat lolly or ice cream, and try not to drink too sweet.

侯爵府

2024年龍年勳章

Do_Do 寫道:
786,

我在大肚臨尾一個月都有妊娠糖尿, 而且有高血壓, 腳腫得好勁, 所以情況比你更加壞...不過都唔駛太擔心, 留意下有無突然腳腫得好勁, 又或者頭痛發燒....有就要即刻搵E生...

放心啦, 祝你同BB都健康!
[size=medium]不用太擔心 我都有呀 只要戒口 注意飲食就ok la

複式洋房

我第一胎時在四個月時開始都有這問題 開頭好驚仲成日咸 其實您的度數不是很高 只要注要飲食 我當時買左血糖機 每餐後1-2小時度血糖...初初好不慣因要吉手指滴血 醫生給我的指示是不要過7度 如果過下次不要再食同樣分量的東西

我食好少飯 每餐只係1-2湯匙 粉 粥 都不宜多吃 多食菜 中午我會去剧扒 因可飽肚 晚上多食菜 飲湯 當時我只時重了17磅 但啤啤就有7 磅重....不要擔心的 只須小心注意

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

我而家有左3個月已經有妊娠糖尿,0甘應該點做好呀?
唔食飯(澱粉質)又會好肚餓
我怕生完之後變糖尿病

侯爵府

2024年龍年勳章

[size=medium]真的不用太擔心 只不過是過渡期 生完bb就冇架啦 飯可照食 我都有食甜野架 但食完飲番多d水law 真的不用太擔心呀 咁擔心只會影響bb 我當初check到果時 成日喊 嚇死我老公 後來ask dr dr話注意飲食 甜野不要吃太多就ok la

大宅

唯有盡量少食甜野啦!

禁止訪問

伯爵府

+3金熱血

謝謝你們的安慰. 今日我買了一些低CARB書籍, 有了多少安全感喇.

BB生出黎再報告啦.

大宅

我想話我每次產檢驗尿都驗唔到有糖尿,even政府or私家都驗唔到,但係因我daddy有少少,but唔使食藥.因此政府要我飲糖水驗血,就驗到我有,佢話有少少,正常<8,但我有10.3,我巳經唔多食甜,又少食飯,因我唔鍾意食飯,都唔知可以點控制!

而政府e+要我下星期入院住一晚,全日食佢哋嘅meal,睇吓控唔控制到,搞到我好似好嚴重咁!有無人試過情況都係咁?我有d驚呀!

咁如果我唔驗血咪唔知?因為我去抽血時姑娘仲話我daddy都唔使食藥,俾佢就唔講啦!唔使抽血咁慘嘛!

你哋係驗血定驗尿先知ka?

伯爵府

+3金熱血

高齡產婦就一定被捉去抽血的.

洋房

siuki

我同您一樣,3個幾月咋,就有妊娠糖尿,吾知係咪開頭食得麵飽多,而家好驚呀,醫生話會比餐單我食囉。

醫生有無比餐單您食呀 ?

siuki 寫道:
我而家有左3個月已經有妊娠糖尿,0甘應該點做好呀?
唔食飯(澱粉質)又會好肚餓
我怕生完之後變糖尿病

大宅

唔使驚,我有8.4度,入去食一日醫院的糖尿餐啫,可以食咗早餐先入去,但要記著幾時食過,跟住會問你平時午餐及晚餐時是幾點?只是跟你平時的飲食時間來做一次,睇吓會唔會再高啫.不過想有得早走的話,就要話佢知,你晚餐改咗時間是7:00pm,因為食完要抽血等埋結果先走得ka,攪得le都夜晚9點幾10點有多la,重一定要有人接出院先準走ka......

伯爵府

+3金熱血

可否提供糖尿餐單?

別墅

我38週1,今日去政府e院檢查發覺尿蛋白+ve(已兩次),e院之後叫我留小便給他們驗,我是否有妊娠糖尿??? :cry:

伯爵府

+3金熱血

尿蛋白是另一種, 不是糖尿, 但也要調節.

我的感覺, 尿蛋白通常是懷女孩有的. 糖尿則是懷男孩有的. 不知是否對?

男爵府

786 寫道:
我驗到有少許妊娠糖尿, (讀數:8, 限為4.7-7.8). 但醫生並沒有指示有可要作, 只說吃東西小心一點.

但在網上得知妊娠糖尿也有點可怕, 請問有否姐妹給我一些意見. 我現在是32周了 (即8個月). 還有2個月應留意些甚麼.

請指教, 謝謝. :-(
don't worry. don't eat stuff that are too sweet.

首頁

尾頁

跳至