想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

35+高齡產婦第一胎的請進

各位好,
我是第一次上來的, 請多多指教.
我try了一年多了(但不是太勤力), 有看過私家醫生照卵巢, 驗黃體素, 賀爾蒙等等, 醫生說都算正常, 現在每月食排卵葯check體温, 低體温日就do, 還是沒反應. 我今年35了, 又是第一胎, 好擔心如果有BB, BB的身體狀況會不會好差, 請問有其他35+高齡產婦第一胎的姐妹們可分享一下嗎...謝謝.

大宅

Re: 35+高齡產婦第一胎的請進

KiKiYinYinBB

Welcome

I am nearly 35 and trying to be pregnant too. I was actually pregnant early in May, unfortunately my baby was confirmed miscarriaged after 2 weeks :-(

I worry about my age too.  However, my family doctor told me that nowadays quite a lot of women who give birth of her 1st baby are over 35.  He said it’s good to give birth before 30, but it’s not a probelm if your health situation is good.

So, don’t worry & be happy!

洋房

Retail, 謝謝你的鼓勵...現在心也定了一點...謝謝你.
你也要加油呀..大家一起努力吧

不過好像沒太多人是35+......我年紀最老嗎 :-(

大宅

KiKiYinYinBB,Retail
大家努力, 鬼唔知d人成日講有仔襯嫩生咩, 但都要自己同老公覺得適當時侯至要bb ga, 如果25歲時叫我生, 我到而家都唔制呀, 因為當時自己真係唔想要bb住, 所以一齊隨緣la, 努力, 加油, make a wish, 我地好快有bb, 唔好比age 阻礙我地有bb

大宅

KiKiYinYinBB

當然不是啦, 我最記得我個 family doctor (唔係婦科0個個) 鬧我, 佢話我時時都以為自己年紀大, 機器壞, 其實就唔係. 不過係真架, 有d年青d既, 身體可以差過我地. 所以最緊要係身體健康, 幾多歲都唔係問題 :lol:

洋房

好開心你咁positive, 我都好驚自己高齡產婦, 我已經開始嘗試左半年, 根據我的體温表我每次都在排卵期附近do嘢, 但因我工作忙及壓力大,一直也落空, 現在我都睇緊中醫調理身體, 但都乜起息, 我想我都要去西醫檢查, 你哋有冇介紹呢 ? 同埋我應該做甚麽檢查呢 ? 請指教

大宅

present !

我同老公拍左7年拖, 其中同居左都5年, 其實我地同居時已完全係結婚feel, 連屋企人都叫我地唔好懶早d去注冊, 但正式係上年, 我係想快未到35歲 快d生, 才結婚.. 點知佢份工幾年成日唔係香港, 幾個月番來得2-3日, 成日撞正我m.. 冇避都唔中, 點知佢番來一開始努力又中左, 但係好快又冇左.. 真係煩.. 過左35都冇計.... 要等... :-(

我最驚下次又有左又要 check附加野, ..唔知點...

男爵府

其實而家高齡產婦係咪由35歲改為38歲呢?

講真而家好多香港人都係over35歲至生啦!

大宅

我諗35+ 生 第2-3胎係完全冇問題, 好似我地d第1 胎就真係煩d.. 要小心d... 補定先. 我初初都唔諗到我會小產..以為身體好唔好d 姐妹先會, 因為我之前幾個朋友都係身體差, 點知會到自己..

以前我都唔會同d 好 close 的女性朋友說哩d, 而家我會叫佢地早少少準備, 自己慘過都想朋友好.....佢地都係結左1-2年...我地都想有多d保障先行事..

洋房

我時常安慰自己, 林青霞都係高齡產婦, 還不是生完一個又一個 (不過她有大水喉照住, 想點補身就點補身, 又唔使做野), 隨緣吧, 幸好我老公跟奶奶都沒所謂, 反而叫我年紀大別生(危險喎, 而且我又怕痛) :tongue: 不過我還是會continue落去, bingo為止

我妹說食中葯會可能有孖胎, 不知是真的假的

BINGO BINGO BINGO BINGO BINGO BINGO
大家加油 大家加油 大家加油 大家加油 大家加油

大宅

BH

我同意你所講, 我都有同我既同事朋友講, 不過無直接話比佢地知我小產左, 只係提佢地有仔 "chan" "luen" 生

男爵府

KiKiYinYinBB 寫道:
Retail, 謝謝你的鼓勵...現在心也定了一點...謝謝你.
你也要加油呀..大家一起努力吧

不過好像沒太多人是35+......我年紀最老嗎 :-(

bk有個媽咪42歲生o左個大舊b, 唔駛驚喎....
Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

大宅

Retail, 係呀, 我都冇講俾朋友聽..

前一排同老公見一班朋友, 其中一個同我地差唔多年紀既女仔, 佢地結左都成5年, 都未生, 原來佢話佢剛通左輸 egg tube..認真準備生仔, 大家都比示關心, 我老公聽左都望住我, 我都唔出聲話我剛小產左.. 費事大家都唔知點反應先好... 唉, 真係太多太多唔同的 case...

複式洋房

唔好驚,我同妳一樣,都係(35)la,今個月先開始試下,睇下得唔得la,要有希望ma. :wink:

洋房

我老公有個朋友都係三十幾歲先至生bb, 重係3胞胎tim,
所以大家不用灰心, 努力呀! 唔好比壓力自己呀!
見到你地可以咁努力好羨慕你地呀!

首頁

尾頁

跳至