嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

囝囝食保嬰丹"反胃"

囝囝快10個月大..係佢4-5個月時都食到保丹(當然有需要時至比啦)....上個星期見佢有小小鼻水.咪餵佢食囉..點知食一啖已嘔晒出黎.重嘔佐一啖上餐的粥(3個鐘前食)..試過3日都係咁...依家睇佐西醫啦!!食佐2日葯鼻水都未收!!!
唔知有乜方法可以令佢食完唔嘔呢!唔想下下食西葯!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Re: 囝囝食保嬰丹"反胃"

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

我同事教加落奶度比BB飲, 我試過ok BB肯飲晒樽奶.

別墅

purplechung 寫道:
我同事教加落奶度比BB飲, 我試過ok BB肯飲晒樽奶.

but my friend told me that if the baby dislike the taste of the 保嬰丹 so much, he will refuse to drink the milk afterwards....

祝善謙氣宇軒昂、俊逸不凡! 善良忠實氣宇軒, 謙遜有禮俊逸顯。 Thanks to Joycelyn for such a nice poem!

子爵府

保嬰丹真係好鬼苦!! 小朋友反胃都唔奇!!
我試過餵, 頭一次唔成功, 好似你個B咁嘔晒出來, 連上餐D粥都比番晒我. 仲嘔到面都紅埋, 四行眼淚, 好可憐. :-(
之後一次我趁餵粥仔時'不'半匙粥加少少葯粉再用D粥舖係面, 比佢一啖食入口, 佢唔發覺有野, 順利地吞左落去. 但真係只落好少葯粉, 一粒葯餵好耐. 咁佢食完D加料粥仔都冇嘔了.
但講真我試完保嬰丹覺得唔work囉~
I support autism acceptance!

侯爵府

jo422,
因為我唔係落晒一樽, 亞囡食200ml奶 加半樽唔覺, 我見佢都照飲晒樽奶!
我唔想比太多保嬰丹佢食, 見有少少鼻水食左半樽都ok!
試過佢訓得唔好食左半樽都ok, 但唔好成日食, 食慣左驚無效呀!

首頁

尾頁

跳至