懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 知道係女有D唔開心

mimosa 寫道:
dream_cool00,

仔囡都係自己生, 最緊要健康, 如果生出黎有問題, 就算係仔咁又點.......

大宅

我第三胎勒, 大個兩個係女, 我想幫老公生番個仔,
但照左出黎又係女, 當時我真係好失望, 仲想喊,
之前我地都好想呢個係仔, 跟住我打俾老公話佢知,
佢倒轉頭安慰我, 佢都話個天有安排, 有d人想要都無,
我地決定再生多個都唔洗半年又有, 真係一種福份,
聽到佢講既野我心情先好d, 當年生兩個女時, 佢初初
都好失望, 但佢比我更鍚兩個女更緊張, 兩個點到佢傻,
佢仲話睇o下呢個會唔會勁過兩個家姐(對佢)

大宅

我同老公只會生一個,開頭我老公話仔/女都無所謂,我自己就想生個仔多d,男仔獨立d嘛!(同埋可以幫我打小強),點知照到係女,o個時都有小小唔開心嫁!反而我老好公開心,仲叫我唔好唔開心,後來,我就只係想佢健健康康,男/女都唔緊要lu.....到個女出左世..... 我都唔知幾開心,望住個女就想笑,我老公e家成日串我,知道係女o個時咪唔開心既,e家又錫到佢飛起,仲話我太緊張個女。

只要係自己既仔女,一定係最可愛,最得意既~~

唔好唔開心啦!比d時間你地既另一半接受。

複式洋房

囝囡都唔緊要, 最緊要健康

[

子爵府

到bb出左世, 你會覺得仔or女, 都無所謂, 因為佢係你骨肉, 你一定會好錫佢

侯爵府

好媽媽勳章

呀Jan,

我第一個係仔,到今胎,當全世界人都以為我可以得償所願生番個女時,點知照出黎.....又係仔....唉~!
我初時都好失望,唔係太想話俾人聽呢胎又係仔...我應該唔會生第三個傢喇,即代表我呢世都應該唔會有囡囡,唉......但見bb一日一日咁大,仲越踼越大力,最後都係同自己講:"好開心,囝囡都好,最緊要bb健康,一切都係安排~!"

你老公果邊,試o下同佢share o下"囡囡的好處、可愛之處";可能你老公都係一時間失望唧,天下間冇父母(正常人)會因為"呢個唔係囝"而對自己骨肉唔好o既,再唔係咪再生多個啦!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

複式洋房

點解會失望??? 現在? 世紀 囝囡味一樣 囡仲好啦! 乖巧得多 每次囡囡親下佢我見老公都唔知幾開心 佢仲話囝囝佢一定好嚴厲 因我見好多囝囝都好牛精 好難攪 媽媽好勞氣 皺紋都多幾條啦! 我今胎都係囡 全家一樣甘開心

大宅

我陀囡囡時,作過兩次小產,試過食物中毒同抽筋入過醫院,日日誠惶誠恐咁.我覺得要小朋友在肚內健康成長已經是不容易,所以仔女都冇所謂,唔應該諗.

別墅

我陀囡囡時,作過兩次小產,試過食物中毒同抽筋入過醫院,日日誠惶誠恐咁.我覺得要小朋友在肚內健康成長已經是不容易,所以仔女都冇所謂,唔應該諗. ===> AGREE.

子爵府

健康最緊要 !
係仔係囡又有咩所謂呢 ?
我都有個囡(26個月大),而事實上我個囡比起佢堂阿哥乖好多,又成日幫手做家務(摺衫)

大宅

dream_cool00,

唔好唔開心啦, 男人好多時同女人一樣都係口不對心架. 我老公開頭都好鐘意囡, 因為佢話囡會好嗲daddy, 點知照到係仔,佢都有d失望,我見到佢咁都好唔開心, 仲成日問佢係咪好唔開心, 而我自己就覺得仔囡都無所謂, 當然傳統觀念都係生仔, 但當個仔出咗世之後, 佢不知幾錫佢,所以仔囡都冇所謂啦, 都係自己生的.

伯爵府

我尋日都照到係囡, 唔係特別開心, 因為自己陀住都估到.

老公鍾意囡, 當然好開心. 我想生囝, 因為我同佢家族都係全部生囡, 想生囝特別d, 畢竟香港女多男少嘛. 不過見bb健康又活潑, 都好滿足lu.

老公見我唔太興奮, 以為我唔開心, 一日問我四次係咪好失望/唔開心....我唸唸下, 生囡都好ge, 唔會俾老人家種壞晒, 又容易同d齡女仔玩.

妳都唔好咁down啦, 最緊要囡囡乖巧孝順. 係囝/囡係整定, 最緊要佢健康.

伯爵府

我兩公婆有個囡都唔知幾開心, 女仔又學講野快, 又 sticky, 大左會孝順d

大宅

唔會唔開心嫁,bb只不過而家出世,出再世你老公就判若兩人,因為佢未知道有幾可愛,我老公鍾意女,不過我係生仔,佢鍾意有人痴,始終個bb係大家,我唔信bb鬼敢可愛佢唔理,其實最緊耍自己意念堅定,生咩我都鍾意,樣樣野都要固佢感受,我咪好易產前產後抑鬱,我地要獨立d,如果唔係你第時生左出嚟更加唔知點理bb,而家知道係女要食多d令佢皮膚好既野!

男爵府

好媽媽勳章

我都一樣, 我鍾意囡, 老公鍾意囝, 不過知道係囡個陣, 老
公都冇唔開心, 因為都係我地期盼已久既心肝寶貝呀 !!

不過我老爺奶奶就唔係咁開心, 我老公叫我唔駛理佢地喎,
最緊要我地一家三口開心咪得囉 !

別墅

Gardenwoods,

「生仔好聽,生女好命」 Totaly agree with this.
我都吾識點講我既諗法﹐依八個字簡直是精粹。

大多數中國人都話生仔好。其實今時今日既社會﹐生仔有咩好﹖生囡有咩吾好﹖
:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

大宅

我都諗住生一個就收工, 所以一直好恨陀住果個係囡, 但响 17 週時照咗, 醫生好肯定咁話我知係囝, 都好disappointed 架, 不過而家慢慢接受緊, 學好多媽咪話齋, 囝同囡都冇所謂啦, 都係自己既, 最緊要健康, 聽話咪得囉 :wink:

男爵府

我有左大約四個月的時候, 就知道肚入面個係BB女, 當時我諗如果係仔就完美D, 因為我公好想有個仔一齊踢波。
但有次突然比醫生緊急召回醫院做檢查, 當時懷疑BB有問題, 可能會無左, 我就好傷心, 仲開始感受到, 原來想要一個健康正常o既BB, 都唔到妳控制, 仲要話要仔定要女, 有咁樣想法
o既人, 實在太奢侈, 有好多人只想要一個健康正常o既BB, 都十分困難。
雖然每個人都會有些個人喜好, 我都有, I LIKE GIRL, 但我們應該要為已經擁有一個精靈BB而高興, 不要再計較是仔還是女。
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

大宅

睛靈勳章

dream-cool00,

吾好吾開心,收十心情養好個胎,我生我第一個既時候同你既晴況一樣,我仲危險到走去勁食涼野,想吾要個女,到依家我個女4年歲喇,上年仲生多個仔,佢有時可以幫下手湊細老,我都好安慰,所以你千萬不要吾開心,話吾定你右會同我一樣,先生個女,過兩年再生多個仔,湊成個'好'宇呢!希望在明天,凡事無絕對既!

大宅

我老公見我昨日偷偷地喊,反而安慰我,我都覺得自己唔掙氣,但又覺得对個女唔住,所以心情好矛盾,咁你地係個女出世後,有冇好介懷,定開心番呀?

首頁

尾頁

跳至