樓市動向

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 clsee 於 10-11-30 19:12 發表
唐樓我未投資過, 俾唔到意見你.

但村屋其實回報好好, 只要小心D 揀, 一樣買到好野. 我同C6共有4個出租單位, 其中一間村屋, 而收租回報係最高ge. 我地揀村屋會要求(1)一定要火車沿線 (2) 要屋苑式但唔需要管理 ( ...

村屋其實你你係咪講 大圍沙田果D?

長遠來說. 我有諗過D小朋友大之後搬去住村屋!!

但村屋管理.. etc. D info 可以邊度搵到? or 要去問 agent??

珍珠宮

現在是五成才可收租?

or 租約盤要五成首期?

珍珠宮

原帖由 hiragana 於 10-12-1 09:03 發表

但村屋管理.. etc. D info 可以邊度搵到? or 要去問 agent??
呢樣我都有諗。

洋房

MRNT兄, 工廈車位升值能力比住宅車位高嗎?

原帖由 MRNT 於 10-11-30 18:42 發表
有無唸過買工廠大廈d車位?不過果d成交較少,好少盤,問多幾間地產,留低電話號碼,有就叫佢地call你。

工廈車位都幾好租(我租開果幾間),租客走左貼張招租紙係管理處,一日收倒幾個電話打來話租。 ...

洋房

石硤尾, 筲箕灣.

原帖由 hiragana 於 10-12-1 08:57 發表

即係邊

子爵府

原帖由 MRNT 於 10-11-30 18:42 發表
有無唸過買工廠大廈d車位?不過果d成交較少,好少盤,問多幾間地產,留低電話號碼,有就叫佢地call你。

工廈車位都幾好租(我租開果幾間),租客走左貼張招租紙係管理處,一日收倒幾個電話打來話租。 ...

我都有考慮過買工廠大廈d車位,
但問過agent 話要60-70萬一個,
不但好貴,而且冇貨。

請問你有冇好介紹呀?可pm我,謝謝!

男爵府

原帖由 fubaba2b 於 10-12-1 10:02 發表
MRNT兄, 工廈車位升值能力比住宅車位高嗎?
我睇開上葵涌果d,03-05年十幾萬一個,早排再問,升到四十幾,但租金反而升得少。由1800升到2300左右。

住宅車位就升得少,以麗港城為例,同期賣四十既而家都係五十幾。

男爵府

原帖由 Miranda_Ho 於 10-12-1 10:13 發表

我都有考慮過買工廠大廈d車位,
但問過agent 話要60-70萬一個,
不但好貴,而且冇貨。

請問你有冇好介紹呀?可pm我,謝謝!
係無咩放盤,我都等緊d可以偷雞泊貨車果d。

你睇開邊度?

公爵府

原帖由 hiragana 於 10-12-1 09:07 發表
現在是五成才可收租?

or 租約盤要五成首期?

連租約盤買就一定係要比五成首期。如果交吉盤就可以做七成,但理論上放租要通知銀行,咁之後佢會唔會要你補返兩成按揭,我就唔知,不過我知通常d人放租都唔會通知銀行囉!

伯爵府

但而家個勢係咪仲會落咁呀, 我都有層樓, 都唔知放賣定放租好, 大家點睇呀?

原帖由 ume 於 10-12-1 10:47 發表

連租約盤買就一定係要比五成首期。如果交吉盤就可以做七成,但理論上放租要通知銀行,咁之後佢會唔會要你補返兩成按揭,我就唔知,不過我知通常d人放租都唔會通知銀行囉! ...

男爵府

原帖由 ume 於 10-12-1 10:47 發表

連租約盤買就一定係要比五成首期。如果交吉盤就可以做七成,但理論上放租要通知銀行,咁之後佢會唔會要你補返兩成按揭,我就唔知,不過我知通常d人放租都唔會通知銀行囉! ...
如果通知銀行,銀行會搵律師同你改合約,涉及費用唔在講,煩都煩死。

男爵府

原帖由 Kwan 於 10-12-1 10:52 發表
但而家個勢係咪仲會落咁呀, 我都有層樓, 都唔知放賣定放租好, 大家點睇呀?
呢個問題真係眾說紛紜,恐怕要半年後才答倒你。

伯爵府

OH NO....半年!!

原帖由 MRNT 於 10-12-1 11:04 發表
呢個問題真係眾說紛紜,恐怕要半年後才答倒你。

複式洋房

很多隱世地區的商場收租有8%以上......
類似係十幾年的居屋夾屋地區商場...有一定local人流
要尋寶了
happy YauYau,happy baby

公爵府

原帖由 Kwan 於 10-12-1 10:52 發表

如我知升定跌,我發咗啦!係未?!
不過咁,如果係自住的話,我就一定唔放囉,最憎無樓响手既感覺!
如果係投資的話就自己計過先知喇!

公爵府

原帖由 MRNT 於 10-12-1 10:55 發表
如果通知銀行,銀行會搵律師同你改合約,涉及費用唔在講,煩都煩死。

我估銀行都唔想知,佢地都費事做咁多嘢!

男爵府

係真係有咁同我講,佢話個個都唔報你都唔洗啦,咁樣。
原帖由 ume 於 10-12-1 11:33 發表

我估銀行都唔想知,佢地都費事做咁多嘢!

伯爵府

畀面勳章

我都係住鴨利洲, 但我要俾地租喎...

至於鴨利洲大街, 而家水位唔算多, 同埋都幾舊, 基於地鐵概念, 今年年頭已經升左好多, 而且有幾幢仲係傾緊成幢收購.

原帖由 eddy0clng 於 10-12-1 02:52 發表

唔怕舊可以諗下鴨利洲,仲有O的3-400尺既單位200萬以下,唔駛比地租,有O的仲有機會望到小小海景,&南港島線又剛剛拍版2015年通車,租金應該有得上升
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

珍珠宮

原帖由 yauyaudaddy 於 10-12-1 11:18 發表
很多隱世地區的商場收租有8%以上......
類似係十幾年的居屋夾屋地區商場...有一定local人流
要尋寶了

銀碼都唔細

大宅

東鐵,西鐵,定馬鐵. . . 要自己去尋寶了. 有冇管理ge info 可上網check, 因出售賣廣告時如有管理,個ad. 99%都會講明有管理&管理費. 當然都可以問agent 啦.

出租同自住唔同, 村屋未必個個都住得慣架.

原帖由 hiragana 於 10-12-1 09:03 發表

首頁

尾頁

跳至