心聲留言

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好唔開心,頭先同亞媽嘈左兩句......

話說我有一個大佬,一個細佬。
我同我細佬都好憎我大佬,我起碼十年冇見過佢。
佢有躁狂症,我地一家人包括父母都俾佢打過,
佢老婆又俾佢打到口腫面腫,以前我老豆做生意,
佢又打爆個伙計副眼鏡,細個打我打到我亞媽要報警,
追住黎打細佢9年半o既細佬,打到鼻血流成湯碗。
總之佢係我同我細佬心目中,佢絕對係一個衰人!
但係我父母成日希望我地三兄弟姊妹能夠好番,
成日做埋d雞仔媒人。

最近我為左亞女d無手尾同壞習慣好唔開心,
同我媽呻左兩句,佢就話,所以你亞哥唔生呢!
養兒育女唔係咁簡單云云.......
攪到我好唔開心,我話你咁講即係我生細路就唔岩,
佢唔生就至醒?
佢明知我唔鍾意佢,佢仲成日提佢,次次都不歡而散!
我好唔鍾意我大佬兩公婆,滿口仁義道德,
又話如何如何鍾意細路,但個女人就落左四、五個BB,
真係諗起都得人驚!
兩個又縮骨、又孤寒,其實我都老早當冇左呢個亞哥,
最煩係兩老成日係到講,真惡頂!

民房

Re: 好唔開心,頭先同亞媽嘈左兩句......

可能你大佬打到佢老婆唔敢生仔呀!

我依家有乜事都唔會同我媽呻,亦冇乜同佢見面,因為我以前有乜事同佢講,都係俾佢窒,都係我唔岩,我覺得佢好蠢,因我細個時家貧,我係大女冇書讀,佢睇唔起我,可能佢都覺得我好蠢,以前見面傾傾0下計會變0左頂頸,番到屋企我會覺得好委屈,好難過,依家乜心事都唔同佢講,反而冇咁惡頂.
接受自己所不能改變的現實,改變自己所能改變的一切。

大宅

E-E 寫道

我依家有乜事都唔會同我媽呻,亦冇乜同佢見面,因為我以前有乜事同佢講,都係俾佢窒,都係我唔岩,
--------------------------------------------------------
同我阿媽全完一樣.
love

珍珠宮

覺唔覺唔生性或者曳果d,特別得寵ga wo!~

複式洋房

完全同意

王國長老

2020勳章 好媽媽勳章 王國長老

孝順還生孝順子,忤逆還生忤逆兒。
不信但看簷前水,點點滴在舊窩池。

所以你亞哥咪唔敢生囉。

大宅

PinPin 寫道:
覺唔覺唔生性或者曳果d,特別得寵ga wo!~

agreed.

大宅

麟媽媽 寫道:
孝順還生孝順子,忤逆還生忤逆兒。
不信但看簷前水,點點滴在舊窩池。

所以你亞哥咪唔敢生囉。
同意
[img align=right]http://onfinite.com/libraries/832026/5b6.jpg[/img][img align=right]http://onfinite.com/libraries/832053/414.jpg[/img]

男爵府

我覺得你阿媽心裡其實不好過,
有邊個想自己的仔女咁唔生性,咁有問題呀?
自己生的就點都想睇住佢,同時亦想自己的仔女相新相愛。
這些都是做父母的希望/愿望。
唔好怪阿媽,要怪就怪個大哥。

公爵府

hashtag影視迷勳章

所以幾時都係亞媽最偉大架, 你做過D乜錯嘢, 佢都當無事發生過, 仲講到你幾乖幾孝順.

侯爵府

nine12 寫道:
[quote]
E-E 寫道

我依家有乜事都唔會同我媽呻,亦冇乜同佢見面,因為我以前有乜事同佢講,都係俾佢窒,都係我唔岩,
--------------------------------------------------------
同我阿媽全完一樣.[/quote]

me too
:-D :-D :-D :-D

子爵府

老一輩的人思想傳統, 無法可改變他的諗法.
做兄弟姊妹都要講緣份, 兄妹緣盡便算了, 無謂勉強.
願主與你們同在,也與你的心靈同在!

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我都覺得兄弟姊妹緣根本好薄,
最多都係同一父母所生,有血緣關係。
至於能唔能夠交心,就好睇大家o既做化啦!

我覺得佢作為一個大佬,
從來冇孝順過父母(出黎做野咁耐都冇俾過家用屋企),
從來冇愛護過細佬妹(迫走細佬妹獨霸一間房,打細佬打到十幾歲)。攪到關係咁惡劣,從來冇反省過或嘗試和好。
咁o既大佬要黎做嘜?!
父母成日叫我同細佬算數唔好怪佢,
點解佢唔反省下攪到今時今日咁係咩原因?!
不過,佢係個d永遠都認為佢自己係岩既獨裁主義者,
佢又點會主動同屋企人和好呀?!

其實佢既野對於我同我細佬黎講黎係 "who cares?!"
我淨係覺得我媽成日係我面前講佢我就好唔like!
基本上我同我媽關係都好好,
但一講到個衰人就........

大宅

做人係咁架啦...你都唔好咁唔開心~
唔係人人都可以同屋企相處得好, 有D人一年先返一兩次屋企都係咁啦....人情薄過紙, 就算屋企緣份都係一樣,
十隻手指有長短呀, 仔女個個都錫, 但會特別錫一兩個, 就算你問返你呀媽, 佢都唔識答你~~或者佢都唔覺~~
近年, 我同屋企人既關係都唔好, 好多問題既, 家庭唔係得一個人, 要好多人都要努力先得~
我都心淡~~
平時返到屋企, 做左自己本分就算law,

水晶宮

不過我覺得做女人如果同女家關係唔好真係比較蝕底,
好彩我同屋企人關係都唔錯,除左個衰大佬之外

首頁

尾頁

跳至
熱門主題