跳至

民房

有咩可以令BB食番肥D呀^^

佢6個月到有出牙又厭奶,搞我佢瘦左好多,可以食D咩令佢肥番少少架?佢e+食4次奶2次粥.有時比下芝士佢食,重可以食D咩呀? :-(

子爵府

Re: 有咩可以令BB食番肥D呀^^

JOE1026:

我覺得佢地而家大個左, 活動多左, 消耗既energy多左, 係會無之前咁易肥架!

我會一日比兩餐奶 (剩係早晚比奶), 中途全部比晒粥仔佢食! 煲粥仔落多d營養食物, 我每天煲粥都會落魚+紅蘿蔔+蕃茄, 每日再加唔同既配料; 首先要增強左佢地既抵抗力, 佢地先會易吸收架

其實妳個BB健康咪得囉, 妳好想佢肥d呀?

民房

咁我又唔係想佢太肥,我想佢肥番少少

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 育兒性格勳章

我覺得bb結實有力就得喇,

如果厭奶一餐食得兩、三安,你可以俾多幾餐佢食丫,少食多餐。謙謙四個月果時都係厭奶呀,而且有時食食下又全部嘔晒出黎,真係幾唔開心架,好似花左心機到頭黎一無所有。果時開始少食多餐,又試下俾糊仔佢食,終於都捱過左啦。

俾d心機啦,bb肯食又健康就得啦,太肥都唔係太好的。

大宅

我個仔又係咁, 不過我就會同佢換飲奶既方法, 都得喎, 好似佢好唔鍾意用奶樽, 我就用學習杯, 佢就乖乖咁飲啦, 有時用奶樽蓋倒俾佢飲都得, 但係要好小心, 驚倒瀉, 至於粥方面我覺得營養均衡都ok, 依家餐餐都有肉, 有一種菜, 粥後補多少少奶, 佢又好似肥番d, 其實好似bb1027講, bb最梗要健康, 當然肥肥地媽咪就最鍾意啦!

跳至