興趣嗜好

跳至

洋房

用nero將jpeg相片燒成vcd後,無法在電腦上觀看,怎麼辦?

相片變成dat.檔後,無法再預覽,有什麼player可觀看或可否將dat.變回jpeg相片呢?thx
不要勉強對方改變性格來遷就你, 只有引導對方改善自己來迎合你. 凡事無須太執著,執著只會添苦惱.

大宅

Re: 用nero將jpeg相片燒成vcd後,無法在電腦上觀看,怎麼辦?

妳嘗試吓o係個file度right click (.dat file), 之後才選擇播放software (e.g. realplayer....), 應該無問題, 至於要將.dat file 內的jpeg轉番做 jpeg only, 咁我就唔多識喇, sorry!!

複式洋房

Re: 用nero將jpeg相片燒成vcd後,無法在電腦上觀看,怎麼辦?

dat檔案係mpeg 1,可以用番windows media palyer睇,除非個檔案有問題就會睇唔到.
至於要將dat還原番做jpg,得就係得,不過好複雜,唔易做,況且,做到都唔靚,因為dat係三百幾點X二百幾點,解像好低.

Good luck!

Cat媽媽 寫道:
相片變成dat.檔後,無法再預覽,有什麼player可觀看或可否將dat.變回jpeg相片呢?thx

洋房

我試過用windows media player睇,都係睇唔到,佢話格式不支援,請問係唔係要另外安裝解碼程式先可以睇到呢?thx
明心 寫道:
dat檔案係mpeg 1,可以用番windows media palyer睇,除非個檔案有問題就會睇唔到.
至於要將dat還原番做jpg,得就係得,不過好複雜,唔易做,況且,做到都唔靚,因為dat係三百幾點X二百幾點,解像好低.

Good luck!

[quote]
Cat媽媽 寫道:
[/quote]

不要勉強對方改變性格來遷就你, 只有引導對方改善自己來迎合你. 凡事無須太執著,執著只會添苦惱.

男爵府

我的情況同cat媽媽一樣,總之一變左就vcd後,再放入電腦就睇唔番~
而且燒成相片vcd後,在電視上播放好似唔清咁,其實係咪相機影出的相片質素問題,但我已用五百萬像相機影,有何解救~
thx~

大宅

nero應該可以選擇淨係燒data disk,我唔記得個menu係點,你應該當jpeg係D data file咁燒就可以用電腦睇返

複式洋房

由於相片已經過編碼而成為dat檔,所以根本已經變左係另一樣野,但如果個dat檔無問題,電腦一定睇到,你試下用PowerDVD呢個軟件睇下可否.
至於話相片轉VCD後畫面唔靚,你用邊隻軟件做VCD?呢個都好重要,有D軟件真係會做得唔靚,你試下用一個叫做MemoriesOnTV既軟件丫,呢個軟件好易用,畫質都唔錯.
另外,你部電腦規格都係關鍵,如果係P4就好D.

cameo 寫道:
我的情況同cat媽媽一樣,總之一變左就vcd後,再放入電腦就睇唔番~
而且燒成相片vcd後,在電視上播放好似唔清咁,其實係咪相機影出的相片質素問題,但我已用五百萬像相機影,有何解救~
thx~

男爵府

我係用nero燒o架,佢係有個位click入去燒"相片vcd",咁我只係跟住指示做,至於MemoriesOnTV,請問係咪類似nero咁都係一般燒錄軟件?係咪要買嚟dl?定係網上會有free dl?
我唔識電腦,我唔清楚規格係乜啊??
thx回覆..唔該晒!

複式洋房

MemoriesOnTV好鬼易用,介面上有五個動作,跟住做就OK,我個軟件係人地比,所以唔知有無dl,你試下用搜尋器搵一搵丫,聽講呢個軟件都好出名.

cameo 寫道:
我係用nero燒o架,佢係有個位click入去燒"相片vcd",咁我只係跟住指示做,至於MemoriesOnTV,請問係咪類似nero咁都係一般燒錄軟件?係咪要買嚟dl?定係網上會有free dl?
我唔識電腦,我唔清楚規格係乜啊??
thx回覆..唔該晒!

跳至