親子旅遊

跳至

男爵府

我係日本番來啦!!!!

Hi all ma ma

終於完成了7日6夜之日本親子自由行,好辛苦但又好開心,因我個仔同個friend個女都好細呀,我地行2步又要換片行3步又要飲奶,所以waste佐好多時間呢。

1) 我地住池袋Hotel Grand City,我非常suggest住呢間,價錢平,房又ok,最重要幾近station

2) 如去到池袋station,你又多行李,又拖男帶女的話我suggest搭taxi去hotel,這是我地艱辛的經歷,當日去到池袋station,我地拖住2件重90幾磅

公爵府

好媽媽勳章

Re: 我係日本番來啦!!!!

Hotel Grand City幾錢晚呢? 近唔近Sunshine City?

Thanks!

洋房

codychan,
你的小朋友幾多歲呢? 係咪坐大脾呀
ana 的baby food 正嗎?
坐ana 是第二空港落機, 過關要幾耐? 到拎埋行理需時多久?

其實你住池袋, 就真係唔應該坐京成鐵路, 真係轉來轉去架, 一係機場巴士, 一係narita express
尿片我都見d 媽咪話便利店及藥房係冇的, 不過我唔記得在那裡有得買, 唔知係咪反斗城呢?
$150/40片都好貴下呀!

子爵府

反斗城有尿片奶粉賣. 但都唔算平. akachan都係. 所有尿片價錢同hk差不多. (不如係卓越買定先). 去到日本, 人多地大, 又拖住小朋友. 先去搵尿片買就好甘. $150/40片咪就係同hk差不多lor.

反而奶粉就平好多. 如和光堂. 約$80-90/can.

男爵府

bby

Hotel Grand City 為起每晚 $800左右,好近sunshine City 只隔1條街。

旻仔媽
我個仔3 yrs,要買飛機票(ANA $2098),自己有位座
ana 的baby food 麻麻地正啦!反而日本番黎個程正

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

codychan,

想問問妳囝囝(ANA $2098),咁大人機票幾錢呢??個飛機餐baby food 麻麻地正 , 咁大人飛機又如何呢??我會在9 月去東京, 都係ANA, 我覺得佢應該係最正的航空公司之一, 妳覺得舒適嗎?? 坐位係 2-3-2嗎?? 有沒有獨立電視呢??

:wink: :wink:

男爵府

CMMANDY

大人及小童同價 ($2098), 大人飛機餐一樣麻麻地,D

子爵府

我估計妳找莫小姐, 因為價錢和我差不多, 我劃了位18AB

大宅

天氣如何? 小朋友著咩衫?

如果confirm到酒店, 就下個禮拜出發.

男爵府

codychan
6) D化粧品價錢其實同HK差唔多,但Highly Recommended "Sofina very very"(Green) 防晒原來好好用,後悔唔買多幾枝,為起HK$170,唔知HK幾錢呢?

codychan,
睇完你咁精彩的遊記, 真的好想去呀 :-( :-(

另想問下你, 你所指Recommended "Sofina very very"(Green) 防晒, 係咪以下呢隻呀?

香港買緊$245呀, 同埋可否講下有咩好呀? 是否全身都可以用?

子爵府

短袖, 一定要帶風褸, 冷氣一冷一熱, 穩鎮D

想住邊間酒店呢??

大宅

我囡囡夏天都係得短褲, 或裙, 驚會凍親腳仔呢!

我試左幾間, 一係無房, 一係唔收小朋友. 都係package包的酒店lor.

男爵府

Mayuki
係呀!

男爵府

codychan,
明白, 你唔好咁啦!

男爵府

yk

間中有落雨,我建議帶傘及雨褸比小朋友,因坐車仔小朋友著雨褸會好D。

日本都幾熱,短袖衫帶件外套已ok了

玩得開心D,番來報料呃

男爵府

CMMANDY

係呀

別墅

codychan,

點解唔提下我地一家呀!

男爵府

Rachelmama

你地成日離隊喎!

點呀!你個friend會唔會去日本呀,記住幫我叫佢買sofina呀!

公爵府

好媽媽勳章

codychan 寫道:
bby

Hotel Grand City 為起每晚 $800左右,好近sunshine City 只隔1條街。

係唔係high season先$800, 平時會唔會平d架??
你得閒先答我喇, 我唔急既. Thanks!

男爵府

bby

我無問其他日子,答唔到你sorry

不過你試下去lee個網問呃 jpstay 我都係thro'

跳至