產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

可唔可以食魚生&壽司?

見到d friend食, 自己又好想食, 終於食左4-5片, 我以家11週, 怕唔怕有事?

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 可唔可以食魚生&壽司?

唔可以食魚生既主要原因係因為怕唔乾淨,有細菌,醫院唔鼓勵我地食生野,都係呢個原因.........除非你肯定乾淨.....你先11周,最好唔好食(太多).....我忍左好耐,依家35周先食過幾次....

伯爵府

我陀b兩個月開始都有食sushi, 至而家都有間唔中食.

so far bb都好好, 無事.

不過要小心食店衛生, 唔好飲綠茶, 含水銀多的魚類唔好食 (劍魚, 吞拿魚), 貝殼類都唔好食咁多.

大宅

而家5個月2星期,已經食左啦!只要乾淨就得,搵d乾淨&新鮮鋪頭,唔好去d細細間無人問津d食市就得.

民房

me too, i had it but had diarrhea, MAYBE NOT USE TO EAT RAW AND COLD FOOD. Just make sure the food is fresh and clean would be ok qwa...

大宅

醒目開學勳章

我都有食, 因為好難忍口..不過就唔飲green 茶囉!!

別墅

我由有左到e+我都唔知食過幾多次啦,
衹要搵間信譽良好嘅日本餐室就得架啦。
該用戶已被刪除

男爵府

我都有食~ :mrgreen:

民房

我係兩個月到食過兩三次,因忍唔到 ,但食完又驚,而家都係冇食了

珍珠宮

2020勳章

我都有食架, 食少少囉, 實在好難忍口嘅, 美食當前!! green tea我都照飲, 總知唔好食咁多, 要去d好嘅日本料理make sure d 食物新鮮咪得囉

子爵府

yoey 寫道:
我由有左到e+我都唔知食過幾多次啦,
衹要搵間信譽良好嘅日本餐室就得架啦。

Me too

大宅

而家7個月幾,eat左2次,小小後悔 ~

伯爵府

2020勳章

bobosweet 寫道:
我都有食架, 食少少囉, 實在好難忍口嘅, 美食當前!! green tea我都照飲, 總知唔好食咁多, 要去d好嘅日本料理make sure d 食物新鮮咪得囉
[size=large]me 2

禁止訪問

洋房

我未檢查自己是否有左, 但可能係。上星期已經忍口無食花之戀, 但昨天老公叫了碟三文魚壽司, 終於忍唔住食了幾塊, 現在有少少後悔。

複式洋房

我係星期六知道有左,但星期五就食左幾塊魚生,都有d

複式洋房

我係星期六知道有左,但星期五就食左幾塊魚生,都有d

伯爵府

有食呀, 選新鮮的食
星期五是無飯主婦日

複式洋房

I had sashimi too after 12 weeks because they are rich of DHA and other nutrients. But I rarely eat raw fish now after the recent food poisoning at "Tuen Mun Gold Coast Hotel", sometime even a hotel can't be trust. So be careful to choose the source of food.

首頁

尾頁

跳至