嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

請問帶bb回大陸有什麼注意事項?

bb七個月大,要帶他回廣州探望年老的家人,是否有有經驗的媽媽可以告訴有什麼事項須注意?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 請問帶bb回大陸有什麼注意事項?

要帶定足夠既奶粉,同埋帶定一枝平時飲開既水,到時可以溝埋當地既水一齊飲,就唔會咁易水肚不服,必要時,可以買蒸溜水代替。
番到大陸,要小心抱實/揹實BB,盡量少用手推車,大陸人真係夠搶細路架!尤其係羅湖!

子爵府

我上個月同BB去海南島, 我自己帶水去架, 我驚當地既水唔清潔, 況且係大陸, 真係唔放心, 個次我去3日, 帶左3支5litre 既水, 有剩, 買3支 watson 蒸溜水, 飲晒再裝香港既水, 上到大陸先煲

我買左 avent 既 travel kit, 所以唔駛帶好多奶瓶, 只係洗個奶嘴就得

仲有記住帶回港証 or 特區 passport, 因為回鄉証只可過大陸, BB身份証沒有相, 所以過香港關口要睇回港証 or 特區 passport
親子王國以外之相冊連結已被刪除

民房

首先謝謝大家的回應。

我仲想問金毛B媽 ,你意思是否飲

子爵府

watson 蒸溜水係 d 大人飲晒去, 留番個 bottle 黎帶香港既生水, 返到大陸先煲, 因為聽人講話熟左既水唔可以放咁多日

我係係西田買架, 我諗有得買 avent 既地方都有得賣, 個 travel kit 有4個奶嘴, 一個奶瓶, 有幾十個奶袋, 同十幾個消毒藥丸, 個奶嘴你首先係屋企 stream 左先, 咁你返緊大陸個時, BB有奶食, 跟住用完後, 洗乾淨, 用個 d 藥丸消毒, 用之前用熱水"long" 一 "long" 就用得, 個 travel kit 個盒有教你點用架喇
親子王國以外之相冊連結已被刪除

珍珠宮

環保接龍勳章

haileymama 寫道:
番到大陸,要小心抱實/揹實BB,盡量少用手推車,大陸人真係夠搶細路架!尤其係羅湖!

我老公出trip去上海, 佢唔俾我帶埋個女去, (in case 我都去過幾次) 原因係大陸mud人都有, 俾人搶o左個女, 一定冇得剩, 佢咁講我惟有打消念頭. :cry:

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁

尾頁

跳至