嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

開奶茶

請問食緊西藥可以煲開奶茶比個囡飲嗎(五個月), 因佢喉嚨有好多好多"tam", 唔上唔落. 好難呼吸, 又咳到佢死死

寶石宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Re: 開奶茶

食完西藥隔幾日至飲啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

[quote]
esmehouse 寫道:
食完西藥隔幾日至飲啦

禁佢的"tam",可以點化解呢, 你有無方法可以教下我呀. 佢

別墅

請問之前我煲過一次開奶茶(余仁生)比個女飲無事, 今次煲第二次(街市藥房), 飲完就開始咳, 禁其實佢受唔受得開奶茶呢? 聽人講有的人係唔受的, 會咳同肚潟.

洋房

聽講開奶茶有種成份叫"淡 葉", 係好寒涼, 所以最好抽起唔好用, 唔知同咳有無關係?? ?-(
徐家的"小可愛", 2005年1月25日 東區醫院出生, 係爸爸同媽媽 "心肝寶貝"

大宅

小女人 寫道:
請問之前我煲過一次開奶茶(余仁生)比個女飲無事, 今次煲第二次(街市藥房), 飲完就開始咳, 禁其實佢受唔受得開奶茶呢? 聽人講有的人係唔受的, 會咳同肚潟.

唔同藥材舖, 佢地開奶茶既成份都有D唔同架, 而且, 就算係"蟬退"(開奶茶其中一樣中藥), 都有分好同唔好啦, 如果你個女飲"余仁生"無事, 咁梗係比"余仁生"佢飲啦。

大宅

Fwfian 寫道:
聽講開奶茶有種成份叫"淡 葉", 係好寒涼, 所以最好抽起唔好用, 唔知同咳有無關係?? ?-(

最好問下中醫啦

別墅

tks!

首頁

尾頁

跳至