嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

小朋友發燒

請問小朋友發燒通常會持續多少天呢? 會否如 B女一樣時燒時無燒呢?
她已是定時食醫生開的葯了, 燒了一星期還是未好, 有時無燒大約 36點幾至37點幾度, 有時又會燒至大約 38點幾至39點幾度, 點解會咁, 之前她發燒都不會咁長期的, 究竟是否正常, 已帶她看了3次醫生, 最初兩次都因突然燒至大約 39點幾度而醫生給的葯快吃完還是時發高燒, 時發低燒, 第三次(前天)醫生終於開了抗生素給她, 但今早又再次39點幾度了, 究竟是否正常呢? 請問你們的小朋友發燒會否這樣?? 點算?

別墅

Re: 小朋友發燒

My baby is same case as you. Since last Friday she got a fever at 102. Doctor said that she got a flu. and also 開了抗生素給她 . She didn't get a fever now but still have cough , it's so bad.

洋房

醫生亦說她感冒, 有咳, 有痰, 有鼻水,但最令人擔心還是那時高時低燒足整個星期的燒, 究竟是醫生的葯與她的病情不合, 還是正常呢? 由於一向睇開 B女的醫生放了假未返, 才第一次看這位醫生, 以往B女發燒, 大約三天便沒燒了, 今次卻燒了整個星期還未好, 是否正常呢? 有無小朋友有這類經驗呢?

公爵府

我上次囝囝燒左大約1 week 才真正退. 我囝囝上次應該係腸胃炎引至發燒, 囝囝大便有血.

醫生說d 燒時高時低, 反復係正常的. 一般半夜會燒得勁d. 當食完藥d 燒會退, 但當藥力過後, 可能大約4-5小時後, 燒又會再升番d. 在高燒前, 即40度左右, 手腳會凍.

所以你唔使worry, d 藥係arm, 不過只係你囡囡未好.

洋房

40度? 有人話發高燒會抽筋, 40度咪......
而我每次發覺B女體溫高於38點幾度便會幫她抹手腳及面來散熱, 以免體溫太高, 所以, 這個星期B女未好我也睡得不好呢!

大宅

醫生話係普通感冒?睇三次醫生都係同一個醫生?上個月我流感都燒左八日,第一第二次睇同一個醫生,重打埋針添都唔退燒,跟住睇第二個醫生,佢話可能流感菌入了氣管到,如我食了兩日藥都唔退燒就要返去照肺,睇下係唔係肺炎,好彩食了兩日藥就退燒,所以我建議你換個醫生睇下,因為燒了一個星期真係長了些,通常普通感冒都係燒四日左右,我知道你和你個女都好辛苦,希望佢快些好番,你同佢都有覺好睡。
[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

洋房

我個B前2日都開始發燒,但完全無病晶,醫生話喉嚨有小小紅,但係有時都幾高燒成104度,很down,希望只係普通感冒啦! :-( :-( :-(

大宅

—喉嚨發炎真係會好高燒,又係冇病晶,不過,出玫瑰疹都係冇病晶剩係發燒,小心睇住你個小朋友呀,太高燒就同佢沖涼降下溫啦,同埋飲多些水,希望佢早日康復。
[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

洋房

睇開B女的醫生上星期尾已回香港, 已第一時間請假與B女去了看醫生, 吃了藥已不再有燒了, 但這幾天還是有點咳及痰, 請問你們認為要否再看醫生呢? 不需照肺吧?!

大宅

B女媽咪,

知道B女已退燒都安心d,剩番咳和痰都係感冒後的手尾,以我個人覺得B女食了咁多西藥個人都好散,可以停一日西藥後比猴棗末佢食,最好一早起身就比佢食一次,睡前又食一次,都幾有效。佢已退燒就應該唔係肺炎,唔駛咁驚。

洋房

claudiamother:

請問猴棗末係??? 有那些牌子嗎?

大宅

B女媽咪 寫道:
claudiamother:

請問猴棗末係??? 有那些牌子嗎?

B女媽咪,
猴棗末就余仁生,不過好貴,如果B女唔係咳得十分緊要,食位元堂猴棗散都可以,萬寧有得賣。

洋房

I just bought it for $83- in manning. Thank you claudiamother :-P .

首頁

尾頁

跳至