母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

全泵型媽咪

好傷心, bb出世約一個月, 不過佢埋身食得好差, 而家唯有靠pump出黎比佢食, 以下有好幾個問題想問下全泵型既媽咪:

1) 你地而家一日要泵幾次先可以keep住奶量?
2) 你地泵出黎既奶會用咩野方法整番暖比bb食?
3) 你地個pump係咪會每次用完都steam然後放入雪櫃? 如果番工應該點做?
4) 我見係雪櫃拎出黎既奶, 好多時都係好似好水咁, 姐係d奶稀到好似水咁, 係咪正常架??
5) d奶坐熱左之後, 係室溫可以放幾耐架???

大宅

Re: 全泵型媽咪

*每2~3小時泵一次,如你bb一個月大,可一日泵出5~6安左右

*我保暖杯以熱水座暖的(需時約5~10分鐘),記得莫太熱,否則會影響人奶的營養

3) 你地個pump係咪會每次用完都steam然後放入雪櫃? 如果番工應該點做?
如在假期就一天只蒸一次, 我番工時,一到家就熱水浸5分鐘才泵奶

4) 我見係雪櫃拎出黎既奶, 好多時都係好似好水咁, 姐係d奶稀到好似水咁, 係咪正常架??
無問題, 是奶水呀嗎 ?

*我大多不超過1小時, 如食不下,就不要了

另外有以下資料可參考一下...
貯奶前,必須在所有容器上標明日期和時間。
每次以一次餵哺用的份量為單位貯存,(例如二至四安士),避免浪費。
不要將新鮮擠出的母乳加入冰奶內。(先把暖奶置於雪櫃內約半小時,待奶微凍後,然後再加進冰奶內,切記冰奶量必須多於微凍奶)。
切勿將母乳存放在冷藏或冷凍室的櫃門儲物格內,因為該處的溫度不穩定。
將冰奶放在雪櫃內解凍最為理想。冰奶在雪櫃內可存放二十四小時。
如要加速解凍,可將器皿放在流動的自來水內。已解凍的母乳應存放在雪櫃內並於十二小時內食用。
切勿用微波爐或煮食爐加熱母乳(熱點不平均會燙傷嬰兒)。
已解凍的母乳不可再放回冰格。
可用溫水浸暖母乳後餵哺嬰兒。
先用最早貯存的母乳,吃剩的母乳必須棄掉。
母乳放置一段時間後會分開為奶及乳脂層,在餵哺嬰兒前應先輕輕搖勻。
母乳的運送

母乳擠出後可放在隔熱的容器內運送,如遇炎熱天氣,應加入冰墊或冰粒運送。

保存時間

室溫: 六至八小時

雙門雪櫃的冷凍部份:七十二小時
或單門雪櫃的冷凍部份:二十四小時
冰奶存放
單門雪櫃的冰格:兩星期
雙門雪櫃的獨立冰格:兩個月
獨立冷藏櫃:六個月

子爵府

Thank you TAMMY~~

d資料好有用呀!!!! Thanks!

我而家都係隔3-4個鐘左右pump一次, 但每次只得2-3安, 好怕好快會無奶~~~ :-( :-( :-(

你有無咩keep奶量好方法??

男爵府

mama1210 寫道:

我而家都係隔3-4個鐘左右pump一次, 但每次只得2-3安, 好怕好快會無奶~~~ :-( :-( :-(

做咩唔問我
以形補形~~ 飲多d鮮奶或媽媽奶粉啦! 我飲開安滿, 幾好架!

大宅

我亞仔快6個半月, 係全泵形, 而家仲食緊.

我大約三個鐘泵一次, 你可以feed 完佢飲奶先泵.係呀,會極度tired, 不過可以比屋企人feed, 我就自己攪掂...

唔洗驚.. 遲D泵順0左多D奶就唔洗泵0甘密...我而家大約
6-7hr 泵一次, 每次平均都有10-12oz.

a tips for you:每次泵都要左右不停泵, 到無晒為止.

用熱水坐番熱, 0吾好比支奶過熱就得0勒

- 我唔會, 我淨係放0係盒度, so far 無事
- 番工stream完放入乾淨袋, so far 又無事

我D奶都好濃0下, 人0地仲以為係奶粉.. 飲多D魚湯真係得0嫁!!

30mins, 最多45mins

Keep on, don't give up. 當一切上軌道就會好好多0嫁0勒!!

複式洋房

Hi!!我依家係用Avent 手泵pump奶的,因之前咬到損左...我現在一日pump倒3餐,每餐阿b食3.5oz,每次要pump成30mins - 45 mins. 我唔知我係咪因pump奶而好似好少奶量,以我剛生完第八日,每餐比阿b食倒3.5oz人奶,算多or 少呢??

另外,我都有補奶粉比bb,係隔餐人奶隔餐奶粉咁,我都好驚唔夠比阿b食...不過我都有隔日飲魚湯.

子爵府

貞貞 寫道:
[quote]

做咩唔問我
以形補形~~ 飲多d鮮奶或媽媽奶粉啦! 我飲開安滿, 幾好架! [/quote]

你係全泵咩 飲媽媽奶, 唔係愈飲愈肥既咩, 我有小小驚驚地........好衰 :mrgreen:

子爵府

Thank you Yansy!!!

聽見你咁講, 我會好努力咁比多d人奶bb飲. 我覺得你好勁呀, 一次可以有10-12oz

係呢, 你而家用緊咩野牌子既pump嫁??? 係咪單邊pump嫁, 有人話如果用雙pump會多好多奶, 唔知真唔真呢

子爵府

babyQ 寫道:
Hi!!我依家係用Avent 手泵pump奶的,因之前咬到損左...我現在一日pump倒3餐,每餐阿b食3.5oz,每次要pump成30mins - 45 mins. 我唔知我係咪因pump奶而好似好少奶量,以我剛生完第八日,每餐比阿b食倒3.5oz人奶,算多or 少呢??

另外,我都有補奶粉比bb,係隔餐人奶隔餐奶粉咁,我都好驚唔夠比阿b食...不過我都有隔日飲魚湯.

嘩....生完8日就有3.5oz, 你就好啦, 我而家生完成個月都係符2-3oz咋....睇黎我要再努力加油先得啦!!!!!

男爵府

我唔係全泵型既媽咪, 不過都可以答你:

日頭返工, BB食幾多餐我就泵幾多次羅.

初生時BB食得少, 可以用熱水坐返熱. 遲d越食越多, 咁就用暖奶器會方便d. 唔洗成日要換水.

我泵完就咁放入雪櫃, 一日消毒一次. 返工都係一樣. 我有個細雪櫃.

你依家d奶仲係初乳, 係會水d. 到BB大個d, d奶既脂肪含量高返, 就會係奶白色. 如果放過夜, d奶仲會分開3層: 脂肪, 奶, 水. 坐返熱時要搖下佢.

同奶粉一樣啦.

- 飲濃魚湯
- 每次泵完飲一至二杯水.

複式洋房

mama1210:
唔使好傷心, 我個bb出世兩個多月了, 佢不嬲唔肯埋身食, 由出世到現在, 我都係pump奶出黎比佢食. 只要bb食得好, 增到磅咪得law.
我一日泵四次, 依家一日泵到500多ml 到. 唔夠bb一日食ga, 我試過泵密d, 但發覺總產量唔係多好多, 我唔想自己太困身, 便維持番一日四次lor.
以前阿b 細d, 食得少時, 我會用水杯裝d 熱水坐熱d奶. 到佢大d, 食多左奶, 我買了個電的熱奶器, 早小小坐熱, 唔使到佢餓的時候, 喊到拆天.
我在家時係每次用完用熱番鹼水洗, 一日至sap一次. 至於係公司, 我諗我會在洗完後, 用個盒裝d水, 放入微波爐叮一分鐘啦.
如果你果d似水的話, 可能係比較多前乳, 無乜後乳. 你有無每次都泵清ga?
我通常唔會放多過1個鍾.

男爵府

你係全泵咩 飲媽媽奶, 唔係愈飲愈肥既咩, 我有小小驚驚地........好衰 :mrgreen:

第1個係全泵。 今次想學石咁....唔知得唔得呢

安滿我飲咗幾年喇~ 陀第1個到戒媽媽奶都3年...跟住冇幾耐又有咗第2件, 又繼續飲, 咪飲咗幾年囉 妳見我肥咩? 妳都唔係好肥吖, 唔怕啦~~

梭呢~ 呢排勁多嘢做, 等我得閒先寫我嘅經歷過妳知。 努力啦~ 唔好放棄呀! 妳得嘅~~

大宅

mama1210:

我用0既係雙泵, medula 樂天型, 租0既. 我0念雙泵係會好D.

0吾好用manual or battery type. Electric type frequency 高D, 又大力D!!

Good luck!! 堅持! 堅持就得0嫁0勒!!

大宅

Hi yansy,

我想問medela 樂天型帶番工麻唔麻煩, 重唔重?

大宅

kammy,

重到爆炸

所以我租多一部.

複式洋房

yansy 寫道:
kammy,

重到爆炸

所以我租多一部.

我8月中返工, 我也在考慮是否應該租多部放在公司. 我試過用medela mini electric, 但我覺得佢嘈同無咁舒服.

你放多部在公司用, 你在公司是否有房用呢?

大宅

elfho,

是有房用.

medela 樂天型, fantastic!!

男爵府

Hi Yansy,

May I asked if medela 樂天型 = Medela symphony ? My bb is 4 months now and I have problem keeping up with his demand. I tried to used avent milk pump but have problem induce let-down so not getting much from it. I am thinking of renting a hospital grade milk pump, problem is rental on symphony model is quite expensive ($700+ per month) so I would like to solicit some opinion before going ahead. Thanks very much.

大宅

Stockinette,

Medela symphony = 韻律型
Medula Lactina = 樂天型

$700 is really expensive!!

It spends about $400+ per month and it is about $1100 if you rent 3 months consequently.
But you have to buy double pump set (assessory: 2 cups and bottles together with 2 plastic tubes) for use with this rental pump.

男爵府

Yansy,

Many thanks for your reply. Yes 700+ is quite expensive, perhaps I will just rent for a month and if good i will continue the rental.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊