母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 全泵型媽咪

Stockinette,

You can rent the electric pump from the store where I rented the pump. It is about $350 per month. let me know if you want the name and address..

子爵府

小新媽媽 寫道:
mama1210 寫道:
我唔係全泵型既媽咪, 不過都可以答你:

1) 你地而家一日要泵幾次先可以keep住奶量?
日頭返工, BB食幾多餐我就泵幾多次羅.

2) 你地泵出黎既奶會用咩野方法整番暖比bb食?
初生時BB食得少, 可以用熱水坐返熱. 遲d越食越多, 咁就用暖奶器會方便d. 唔洗成日要換水.

3) 你地個pump係咪會每次用完都steam然後放入雪櫃? 如果番工應該點做?
我泵完就咁放入雪櫃, 一日消毒一次. 返工都係一樣. 我有個細雪櫃.

4) 我見係雪櫃拎出黎既奶, 好多時都係好似好水咁, 姐係d奶稀到好似水咁, 係咪正常架??
你依家d奶仲係初乳, 係會水d. 到BB大個d, d奶既脂肪含量高返, 就會係奶白色. 如果放過夜, d奶仲會分開3層: 脂肪, 奶, 水. 坐返熱時要搖下佢.

5) d奶坐熱左之後, 係室溫可以放幾耐架???
同奶粉一樣啦.

你有無咩keep奶量好方法??
- 飲濃魚湯
- 每次泵完飲一至二杯水.

Thanks!!! 要勞動你地過晒黎答我添....hehe...
就快番工啦, 好想番工前已經攪好個schedule, 如果唔係有排傷腦筋

子爵府

elfho 寫道:
4) 我見係雪櫃拎出黎既奶, 好多時都係好似好水咁, 姐係d奶稀到好似水咁, 係咪正常架??
如果你果d似水的話, 可能係比較多前乳, 無乜後乳. 你有無每次都泵清ga?

Thank You!!!! 我想問點樣先知我自己有無泵清?? 因我覺好多時泵極佢都可以有一兩滴泵出, 但我係呢個時候已經收pump架啦

子爵府

貞貞 寫道:
[quote]

你係全泵咩 飲媽媽奶, 唔係愈飲愈肥既咩, 我有小小驚驚地........好衰 :mrgreen:

第1個係全泵。 今次想學石咁....唔知得唔得呢

安滿我飲咗幾年喇~ 陀第1個到戒媽媽奶都3年...跟住冇幾耐又有咗第2件, 又繼續飲, 咪飲咗幾年囉 妳見我肥咩? 妳都唔係好肥吖, 唔怕啦~~

梭呢~ 呢排勁多嘢做, 等我得閒先寫我嘅經歷過妳知。 努力啦~ 唔好放棄呀! 妳得嘅~~[/quote]

係??? 咁我try try先........

子爵府

yansy 寫道:

You can rent the electric pump from the store where I rented the pump. It is about $350 per month. let me know if you want the name and address..

可唔可以話比我知個name & address 呀??

男爵府

mama1210,
我個人覺得如果你返工有房比你泵奶同埋可以公開泵奶的話, 用電泵就自己舒服d. 如果好似我咁要係廁所偷偷地泵奶, 咁手泵就好D. 因為電泵都幾吵, 係人都知道你泵緊奶.

我手泵都可以用雙泵嫁, 快好多.

你泵奶時有無"噴奶"反應啊? 即係D奶好似開花灑咁噴出來? 其實BB大左D, 你都可以再試下埋身喂, 佢無咁掛住訓會食得好d嫁啦.

複式洋房

Thank You!!!! 我想問點樣先知我自己有無泵清?? 因我覺好多時泵極佢都可以有一兩滴泵出, 但我係呢個時候已經收pump架啦

如果你泵得清的話, 你會覺得個乳房輕而軟. 我自己的經驗係個乳房會細了起碼一吋到.

大宅

Mama1210,

where do you live? There is many store in different place. Hong Kong side, kowloon or NT? let me know and I'll tell you.

Shops in casueway bay, north point, TST, Shatin, Tuen Mun and Yuen long.

大宅

mama1210,

I can 私人傳送比你..

子爵府

小新媽媽 寫道:
mama1210,
你泵奶時有無"噴奶"反應啊? 即係D奶好似開花灑咁噴出來? 其實BB大左D, 你都可以再試下埋身喂, 佢無咁掛住訓會食得好d嫁啦.

有呀, 係咪一路仲有得噴, 姐係仲有奶上呀?? 我而家都有埋身比佢試, 不過佢都係一埋就訓, 再唔係就fing開我 :-( :-(

你而家用雙pump一次要pump幾耐?? 有幾安架??

子爵府

yansy 寫道:
Mama1210,

where do you live? There is many store in different place. Hong Kong side, kowloon or NT? let me know and I'll tell you.

Shops in casueway bay, north point, TST, Shatin, Tuen Mun and Yuen long.

我住大埔架, 麻煩你可唔可以pm d 資料比我? Thanks

大宅

mama1210,

已PM.

男爵府

Hi yansy,

Are you referring to Meridian? If not can you please pm me please. Many thanks!

大宅

Absolutely.

子爵府

yansy 寫道:
mama1210,

已PM.

Received with thanks!

子爵府

係呢, 用pump餵既媽咪, 你地有無試個塞乳線, 應該點攪????

大宅

不停不停不停0甘泵佢……

子爵府

yansy 寫道:
不停不停不停0甘泵佢……

但好似有d位置始終都pump唔到, 攪到我成日隱隱痛, 我已經用熱水+按摩, 不過都好似唔okay :cry: :cry:

別墅

Dear Stockinette,

I am using the symphony. It is very good. It has a massage mode and more quite than the Lastina. Thus, I can pump the milk while feeding BB together and do not distribute other people.

Luckily, I can pump around 22 oz at daytime plus direct breast feed at night time. It is more than BB needed. He is 2 months old now.

別墅

Dear Yansy,

Are you talking about the symphony ? It is quite cheap if yes. Can you pm the name and addres and phone num. I am living in Kowloon and working in Hk side. I think TST , mongkok and causebay and central is OK for me

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊