少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

怎樣訓練3歲小孩獨自瞓覺?

囡囡自小同賓賓一間房瞓.由於細囝就快出世,賓賓要改為與細囝瞓以方便照顧細囝.
有咩好方法可以快d訓練3歲囡囡獨自瞓一間房?
已經剛搬屋2星期,囡囡有自己一間房,而且十分喜愛自己的房間,夜晚賓賓陪囡囡入腄後便返自己房瞓,但囡囡晚晚醒幾次,次次一醒就要賓賓入房陪佢. 賓賓夜晚比囡囡搞到冇覺好瞓.

點算呢? 細囝又就快出世!! 其實我可以入房陪囡囡瞓等賓賓可以專心照顧細囝一個,但又唔想,始終一日都要訓練囡囡自己係瞓. 點好呢? 有冇好提議? 幫幫忙,發表吓.

男爵府

Re: 怎樣訓練3歲小孩獨自瞓覺?

有冇人可以比d意見/提議呀? thankyou

男爵府

我都想知呀!
自從書房改為囡囡房後,諗住佢自己一間房,
點知囡囡死都唔肯自己訓,話一個人好怕喎!
搞到個囡晚晚同我訓,我老公被迫一個人訓囡囡房,
唔知有無好提議!?
是否要囡囡再大一點先會自己訓呢!?

男爵府

qqwong,
你個囡幾大呀?
我個囡都未肯自己瞓,夜晚一醒就叫賓賓入佢房,我唔準賓賓再係囡囡房瞓,我怕比多一兩次,囡囡就以為喊吓賓賓就可以陪佢. 我好怕開始比佢有錯覺,以後就仲難要佢自己瞓.

子爵府

好媽媽勳章

dora8802 寫道:
qqwong,
你個囡幾大呀?
我個囡都未肯自己瞓,夜晚一醒就叫賓賓入佢房,我唔準賓賓再係囡囡房瞓,我怕比多一兩次,囡囡就以為喊吓賓賓就可以陪佢. 我好怕開始比佢有錯覺,以後就仲難要佢自己瞓.
[size=medium]雖然你怕囡囡喊,賓賓就會同佢訓,但你都要小心處理,因為始終都細,怕是對,無端端一個人,有時大人都怕啦,或者在房內燈制加小燈,開小小房門等佢知道外邊有人,不要怕,或者陪佢訓著才走,我由午睡時開始教佢一個人訓一間房,床單要得意,放些公仔,等佢有些安全感,慢慢等佢習慣,

首頁

尾頁

跳至