自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

今胎第3胎,唔知點解反而呢胎個人覺得好緊張,諗好多野,成日擔心好多野,驚bb健唔健康等問題………

我今年31歲,啱啱有左7 weeks,而大女6歲幾,細女5歲,以前陀佢地好輕鬆,無乜擔心,但而家第三胎反而仲擔心好多野!點解會咁架!

珍珠宮

熱血金章

係咪担心BB的性別? 所以有壓力.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

好媽媽勳章

人大左 梗係多野諗同担心la, 放鬆d la relax bb 會feel到ka, anyway我都佩服你, 我都係生左2個, 係好肯定唔會再生, 就算中到6合孚都唔諗la
原帖由 hudsonchui 於 10-12-3 11:42 發表
今胎第3胎,唔知點解反而呢胎個人覺得好緊張,諗好多野,成日擔心好多野,驚bb健唔健康等問題………

我今年31歲,啱啱有左7 weeks,而大女6歲幾,細女5歲,以前陀佢地好輕鬆,無乜擔心,但而家第三胎反而仲擔心好多野!點解會咁架! ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

原帖由 toffeetong 於 10-12-3 11:44 發表
係咪担心BB的性別? 所以有壓力.

唔係,個個以為我追仔, sorry,我只鐘情女女,我只不過鐘意小朋友而生。絕唔係為bb性別有壓力,但求我bb健康正常就心滿意足喇!

我擔心係bb健康問題,智力、好多野……我之好多野係唔到我控制,做到我一定會做。

可能真係人大左,真係諗得多左好多!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你係咪有 2 隻八哥(頭像) , 同佢地玩吓出吓街 , 分咗心就無咁多野諗

珍珠宮

熱血金章

原帖由 hudsonchui 於 10-12-3 11:52 發表

唔係,個個以為我追仔, sorry,我只鐘情女女,我只不過鐘意小朋友而生。絕唔係為bb性別有壓力,但求我bb健康正常就心滿意足喇!

我擔心係bb健康問題,智力、好多野……我之好多野係唔到我控制,做到我一定會做。 ...

OH! 唔洗追仔, 咁就輕鬆得了.
你先至31歲, 點會有咁多問題, 而家D醫生乜都有得照, 有得驗, 洗乜驚喎. 到BB出左嚟, 有兩位左右護法幫手, 好SWEET!
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

好媽媽勳章

唔好担心甘多 諗甘多la, 係都仲係好后生者, keep住做晒d check 唔晒怕wor, 都生個2個 咩 exp都有la
原帖由 hudsonchui 於 10-12-3 11:52 發表

我擔心係bb健康問題,智力、好多野……我之好多野係唔到我控制,做到我一定會做。 ...

珊瑚宮

所以我今胎會直接去抽絨毛囉!make sure bb 100 %ok

王國長老

王國長老

好替妳開心,我都好鍾意小朋友,但就年紀大左,自問冇體力湊多一個。記住保持心情愉快,同埋真係要戒口,BB皮膚先會好,諗下BB出世後可愛既模樣,唔好諗太多無謂野令自已擔心。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

恭喜妳, 第3個啦!!
我都好想再生
但年紀同體力真係唔得喇
祝妳生個健康肥肥白白既靚bb!!!

珍珠宮

3個邊個湊呀
大家姐小一, 妹妹明年都小一, 好多野要跟, 不過都大, 家姐可照顧阿妹, 煩少兩個, 專心睇bb.
妳好好命水, 大家庭, 好熱鬧囉.

珊瑚宮

原帖由 LILY媽咪 於 10-12-3 12:20 發表
3個邊個湊呀
大家姐小一, 妹妹明年都小一, 好多野要跟, 不過都大, 家姐可照顧阿妹, 煩少兩個, 專心睇bb.
妳好好命水, 大家庭, 好熱鬧囉. ...

我自已一個囉, 出年工人約滿唔續,我唔做野自已湊番!有時叫媽咪daddy過黎幫手煮野食,煮食對於我來講係一大挑戰 請工人多年,都無自已煮過野食!

子爵府

樓主唔駛擔心wor~妳重年輕, 船到橋頭自然直.
我嘅情況比妳更差, 我都有兩個囡,(小二 & K1),冇請工人, 依家意外有左13WK. 我生第二胎時已經係高齡, 之前都好擔心BB有問題, 最終會留唔住. 而且, 我身體機能喺呢幾年一直衰退, 有好多小毛病, 到依家胃口都幾差.
另外, 我99住得遠唔可以成日嚟幫忙, 我媽同老豆都唔肯幫忙, 淨係會玩孫. 咁你可以想像到我生之後情況會幾可怕.
不過, 我同C6都好樂觀(應該係冇辨法 ), 總之做一日和尚敲一日鐘啦! 上天自有安排!
小朋友放暑假比平日更忙!

珊瑚宮

原帖由 heiheiada 於 10-12-3 12:58 發表
樓主唔駛擔心wor~妳重年輕, 船到橋頭自然直.
我嘅情況比妳更差, 我都有兩個囡,(小二 & K1),冇請工人, 依家意外有左13WK. 我生第二胎時已經係高齡, 之前都好擔心BB有問題, 最終會留唔住. 而且, 我身體機能喺呢幾年一 ...

其實個個就話我後生,仲係第三胎,但我身體唔太好,自已知自己事,所以先咁多擔心。

你講得啱,總之做一日和尚敲一日鐘啦! 上天自有安排!

多謝各位媽媽支持!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

樓主你唔駛太擔心輕鬆D, 其實我都好羨慕你生第3個, 呢到好多媽咪都會支持你架, 加油呀
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

大宅

我都係第三胎,依家6個幾月,以我經驗,第一胎最輕鬆,因為咩都唔識咩都唔知,就最順其自然,到第二胎,因為身邊多了人生仔,亦有不幸的經驗,於是自己都驚埋一份,驚佢無心跳,驚佢過唔到OSCAR,不過之後就陀得幾開心。

到今次第三胎真係壓力仲大,我試過兩次發夢小產,開頭又係驚無心跳,到照到有心跳後,又驚佢突然無心跳,又不時擔心未夠時間突然穿水............,可能係聽聽埋埋諗多左。
不過SO FAR 佢又幾健康!感謝神呀!

大家努力啦!

大宅

好媽媽勳章

其實你擔心係咪因為呢胎隔得遠d呀
我都生左三個,第三個係緊張過第二個,我係04,05,09,又係第三個隔遠d
個時又係擔心bb手趾腳趾齊唔齊,會唔會面上有大胎記

侯爵府

恭喜晒, 我同我老公唸都唔敢唸生第3個, 兩個夠晒, afford唔起($$加身體), 唔駛擔心, 唸唸過多幾個月你屋企就有新成員, 好熱鬧啊.

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

樓主好明白妳心情,
加油~
有3個小朋友一起陪伴成長,係最好既~

大宅

好媽媽勳章

我都係第三胎,第十六週,我工人佢話做埋個合約就唔做(2011年4月),而家搵緊工人(賓賓),不過好似無人想黎做,我想問而家準備有第三胎或有三個小朋友的媽媽,妳地曾經有無依D煩惱呢

首頁

尾頁

跳至