想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問姊妹可否代看看我的體溫?

今天是第十天量體溫,但發現高溫期只有2天便下降,不知是否應去看醫生呢? 因為我好胝驚是不育.... :cry:
如去看醫生,我怕我的體溫記錄只有十幾天是不夠的,但我又好心急想知有否問題出現,及早醫治o麻. 不知會否是黃體不足?有沒姊妹試過??
我我體溫是這樣的:
第7天應是排卵,如果沒錯,高溫則只維持了二天第三天(今天)便開始下回了....

1) 35.7(月經最尾一天)
2) 35.93
3) 35.94
4) 35.9
5) 35.93
6) 35.9
7) 35.1 (應是排卵)
8) 35.99
9) 36.01
10) 35.93
;-)

洋房

Re: 請問姊妹可否代看看我的體溫?

你只不過量了10日, 而第9日只是輕微回落, 我平時都會有回落, 如嗰晚瞓得唔好, 瞓得少咗. 所以再等下啦

別墅

但35.93巳是我低溫期時的體溫啊! :-|
;-)

民房

fefe,
你D體溫睇落真係好低喎﹐只有一日係過左36度。你介唔介意講下你點量架﹖係咪一早醒左未落床(無講野無大動作)前量呢﹖係咪每日都係同一時間﹖有無開冷氣訓﹖

不過你都係量左10日度﹐唔駛咁快咁緊張住﹐試耐D你就會睇到個pattern﹐如果成個月都唔過36度的話先考慮去睇醫生啦﹐你太緊張都會有影響架﹗

別墅

jcminnie,

我是依足指示在一早醒左未落床(無講野無大動作)前量的(有開空調),而我都吾知點解d體溫係咁低,因為我見你們個個都有36以上的,所以好担心..... :cry:
早知唔係咁易有就早d開始量啦!!如現在去看醫生又只有十日的體溫表....但我總覺得d體溫咁低都係唔係好對路的!
唔知點好,年紀巳不輕了..... :-(
;-)
該用戶已被刪除

別墅

第11日(今天)的體溫35.88度..... :cry: :cry:
;-)

民房

fefe, P&N,
實際上有無影響我就唔敢講﹐不過我自己就係囉﹐我發覺我開冷氣時第2朝D體溫係低D架~~

fefe我諗你試下量最少一個月先﹐起碼第時你想拎俾醫生睇都有多D野嘛。唔駛咁急諗住去睇既﹐你都係岩岩開始﹐你去佢都係叫你自己試下先~~又或者你下個月就掂呢﹐可以慳番添﹐hehehe....
該用戶已被刪除

洋房

fefe,

我都明白妳的心情, 我都係年紀唔細先開始計劃生 bb, 但量體溫後都發現自己是低溫動物

我同意 bk姊妹講, 量多一排才看醫生, 等醫生多d資料(因為西醫可以根據妳的體溫估計妳有無排卵), 如果妳真係好心急,又信賴中醫的話, 妳可以看看中醫. 把脈, 或者中醫可以幫妳調理...

不用太擔心, 不要因情緒影響自己的健康

禁止訪問

別墅

多謝大家的意見及關心,今天的心情巳好了一些了....
我亦決定量多一個週期才決定去看醫生,而亦有可能會看中醫,但我想問一問中醫有沒有量體溫的理論呢? 我早前因為皮膚敏感也看過中醫,但食了中藥后一星期后去家計會body check,驗血佈告出來既發現"肝酵素"高出了正常的十倍!!(即可能有肝硬化or其他的肝病)醫生說這樣是不適宜懷孕的,並轉介我到醫院再驗......不段驗血驗血..."肝酵素"又正常反;一場虛驚之后,我想最大可疑是因為那些中藥引起的.
hismile ,請問你是否有看中醫?可否介紹給我?
另外,你說35.77度是你的最低溫度,那麼請問是否排卵那天是35.77呢?
;-)

民房

fefe,
原來係虛驚一場﹐你無事就好啦。你試下放鬆D啦﹐我都知好難﹐不過你都要同自己講唔可以太心急﹐心情都會影響排卵的。

子爵府

好媽媽勳章

hismile 寫道:

我都明白妳的心情, 我都係年紀唔細先開始計劃生 bb, 但量體溫後都發現自己是低溫動物
:

我的情況同你們一樣
hismile
你的體溫低成點

子爵府

好媽媽勳章

fefe 寫道:
第11日(今天)的體溫35.88度..... :cry: :cry:

我這個 cycle有兩天都係 35.88
:lol:

子爵府

好媽媽勳章

P&N 寫道:
jcminnie,

我都想問開冷氣會有影響嗎...無咁準呀

我覺得無影響

別墅

咁唔夠訓有無影響?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Hello各位姊妹:
以下是我的temp;
day3:36.3
day4:36.4
day5:36.4
day6:36.3
day7:36.4
day8:36.2
day9:36.3
day10:36.1(今天)
今天因為我覺得低溫,咪嗱嗱聲用clearplan,點知得一條線,又無分泌,所以我唔當自己排卵ge,今晚唔dodo lu,老公話要儲彈藥 咪睇吓聽日temp會點,我估又會去番36.3or36.4卦。大家點睇呢?都覺得幾煩!唉~~~
[url=]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我諗我冇唔夠訓,不過我成晚隊位部風扇訓,都幾涼爽ge,唔知係咪咁樣d溫度低了一點呢?唔知今晚好唔好把握機會呢?唉~~
[url=]

子爵府

好媽媽勳章

fanny
你高溫的話, 通常是多少 ?
如果我有36.5 就是高溫
好煩

首頁

尾頁

跳至