懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問生過第二胎的媽咪比預產期早/遲多少出世?

我23/7月預產期,現在仲未放產假,近幾天發覺分泌多o左,d書話咁情況應該可能就快生,想請敎下生過第二胎d媽咪,看通常會早/遲多少生。

洋房

Re: 請問生過第二胎的媽咪比預產期早/遲多少出世?

我大女比預產期早三星期出世, 當時我取前二後八產假, 即未放假就出世, 為公司同事帶來麻煩.
到了生細仔我就取前四後六, 細仔正正在預產期當日出世.
人人情況不同, 臨生前檢查密D, 但我認為取假前四後六會穩陣D.

大宅

wongnysw,
咁您生之前有有多o左分泌? 我第一胎是催生, 唔知作動之前幾天有咩反應是同平時不同的。

大宅

2fungs 寫道:
wongnysw,
咁您生之前有有多o左分泌? 我第一胎是催生, 唔知作動之前幾天有咩反應是同平時不同的。

我都係第一胎要催生(42-3/7weeks),
第二胎又遲一個星期(唔係催生), 但我無留意前幾日係點

洋房

2fungs,
我記得生第一胎前一日的lunch 出外吃飯後, 行返公司時突然下面濕晒, 由於沒有經驗, 我仲以為係穿水或見紅, 返公司廁所睇睇, 係一大pat 好似白帶既分泌, 故沒有理會.
吃晚飯後上廁所少少見紅, 問我亞媽, 佢叫我小心預備可以差不多要生, 真的到了當晚半夜開始肚痛, 我沒有穿羊水是, 是醫生幫我刺穿的, 痛了九個鐘後生了個大女.
至於第二胎係我中午去廁所時見有少少紅, 但沒有痛和穿羊水, 由於有了上次經驗, 我仲有時間沖涼洗頭, 食埋午飯才拿架生去醫院, 搭的士時開始肚痛, 三個鐘後就生左個仔.
人人情況不同你臨近要生, 記住小心d, 早d預備好架生萬一要生都無咁"頻能"嘛.

男爵府

畀面勳章

第一胎早左兩日,第二胎遲左三日。不過都係因人議異

大宅

我前晚有一小"pat"黃色好"杰"的分泌流出,尋晚仲冇一大"pat",仲要在陰道流不出來要用手拉出的一大"pat",好核突。今天又有一小"pat"。 我看了醫生,佢話子宮頸開始鬆的現象,不出一個星期就要生得。死啦! 希望可以頂到下星期初,等我完成埋d工作。

民房

我生第一胎早12日,生第二胎預產期生,我還以為第二胎會早呢?其實無定. :lol:
2wingma :-D [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid85/paf351b77fe814d994d9f4fcc20c1620f/fac031ac.jpg.thumb.jpg[/img]

男爵府

1st bb - week 37
2nd bb - week 39

i think it differs from person to person
and from each 胎

子爵府

我第1胎就39weeks4days
第2胎就41weeks要催生

首頁

尾頁

跳至