嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB在有寵物環境下生活好嗎?

我有個問題想請教各位媽咪,
你們有無照顧BB之餘家中尚有養貓貓狗狗,由於牠們身上腸胃及口水有很多細菌,又多毛毛,如果將BB放在這樣的環境中成長會否對BB的免疫系統有影響及容易有鼻敏感?你們又會如何將影響減到最少?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Re: BB在有寵物環境下生活好嗎?

書話如果你米大肚就養係唔會有問題,if after 就好大機會有鼻敏感。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

大宅

esmond01 寫道:
我有個問題想請教各位媽咪,
你們有無照顧BB之餘家中尚有養貓貓狗狗,由於牠們身上腸胃及口水有很多細菌,又多毛毛,如果將BB放在這樣的環境中成長會否對BB的免疫系統有影響及容易有鼻敏感?你們又會如何將影響減到最少?

I have 3 dogs at my home (400呎 only), so far no problem, my daughter(14 month old) likes my dogs very much. Of course I need to 保持小狗清潔, 大小便立刻清理, 常抹地...同埋必須看著bb才讓小狗接觸她!

大宅

但我亦睇過有D報告個結論係相反!家中若有寵物,會加強BB免疫系統同冇咁容易敏感!
我想這很視乎個人體質;若是好敏感,貓狗會令情況更差;但若不是,同動物接觸就會加強免疫.個情況一如家中請外傭究竟對BB發展語言能力有正面還是負面影響一樣.BB若基本語言能力好,家中外傭可剌激他的外語能力!反之會更差!
本人也有貓,居於舊唐樓,四周衛生環境一般.寵物沒影響BB健康,BB也沒任何敏感.當然自己屋內清潔要留意!

別墅

我絕對贊成清潔係最重要.
我懷孕時一樣每晚都係同狗狗一齊

首頁

尾頁

跳至