夫婦情感

跳至

男爵府

如果真的愛他,不要問過去,提從前..

有人說,如果兩人真心相愛,就不要詢問對方的過去,也不要提起自己的從前。
還說人說,男人最在乎初戀,女人則看重最後的歸宿。
照這種說法,女人想瞭解現在這個男人的全部,也是理所當然的了。
當聽到自己男人的過去時,大部分女人的反應都是:
立刻拿『她』跟自己比較,或許還會想:『他是不是對她念念不忘?』
這個問題總令女人不安,
為了得到答案,女人會繼續追問自己的男人。

若兩人真心相愛……那麼,比起徹底的『坦率』,
有時,兩人或許更需要幽默的『謊言』。

翡翠宮

Re: 如果真的愛他,不要問過去,提從前..

初初識就有興趣知佢前度女友d野同了解下點解會分手, 然後吸取教訓唔好重蹈覆切, 再者從中了解下個男人心態同傷心程度等..., 所以問唔一定係八啩既. 但作比較唔多唔少都會有, 但反正都係過客唔會比較得好耐. 只可惜無人會鍾意提往事的 :cry:

但我覺得既然大家係埋一齊有咪係唔講得呀 學你話齋坦誠相對好過大家估估下啦.

伯爵府

同意!

我是他的初戀,但他不是我的初戀...

所以我會少出聲
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

複式洋房

我覺得知道佢過去既野都好丫...起碼大家可以坦誠ma.....如果佢介意, 我諗佢仲掛住以前果個...

民房

我會覺得唔問好過問,因為好多時緊忍門小小,到發現得過(煩)字。

男爵府

問左又點, 比你知道又點, 唔通玩咩花式都同你講埋? 到時你又點諗?? 所以老公以前既野我都冇問過, 只係岩岩拍拖時輕輕帶過, 兩個交代下以前既事, 都係蜻蜓點水而已, 之後, 直頭提都冇提, 我唔想知, 亦唔想問, 佢亦都係一樣, 但我地相處都冇問題, 因為我地只在乎將來, 唔想睇番轉頭。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

複式洋房

話系甘講 但系如果佢仲同以前個個成日有來往 都好難做到唔聞唔問當咩都無發生過 

男爵府

2019勳章

我都係我男朋友嘅初戀,
但係我成日都想知佢以前嘅0野....
村姑 亞Bee

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

複式洋房

我自己都覺得最好不要問, 也不要知. 除非老公很願意講而自己也很願意聽. 聽後或多或少會有點不開心的. :tongue:
[

男爵府

2019勳章

有d事及人只想留在心,就當做一個記憶。
我想大家(男/女)都會想有自己的私人回憶。
何必知? 何必問?
最緊要現在你生活得可好

大宅

我就係知道自己會唔開心同亂諗野, 所以十幾年我都
無問過, 不過佢最長情o個個女友d野我都知好多,
因為我偷偷睇過佢舊女友寄俾佢d信(個人已經左第度)

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

呢個問題答案通常都係一半一半,有d會覺得應該問,有d又會覺得唔應該問~~~
我係一個好小器的女仔,所以我會好介意我另一半的過去,但我又會好想知,知道之後又會呷醋,我自己都覺得好矛盾~~~
我就係知道自己會咁,所以我選擇左依架呢個無過去的男朋友,我係我honey的初戀,所以我好放心唔使問佢過去~~~

跳至