論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

印傭不依時餵奶

我個印印每次見小b喊,就話佢肚餓,跟住就走去開奶。我已經同佢講過好多次,小b唔係隻豬,唔可以成日咁食,有時有其他需要都會喊。

點知今日佢又o係我唔為意時又早o左成個鐘餵小b ,攪到我辛辛苦苦同小b建立o既食奶時間同規律又打亂晒!!!

點知佢仲竟然笑笑口咁同我講話小b之前食少o左一安,就自把自為咁同小b提早一個鐘食!!!!!!!!

每次佢知自己做錯事(起碼知我會唔like佢咁做)佢就係咁笑笑口!!!我就o黎要返工,但就愈來愈頂佢唔順,又唔抄得佢,都唔知點算... :-(

複式洋房

Re: 印傭不依時餵奶

咦?你個印印同我o個個係咪孖生o架?!

之前都係咁o架,bb一喊就話係bb肚餓,
(卒之bb係兩個月時因重得太快要見醫生,但係冇咩大問題)
我一路同佢講bb可能有其他o野喊,例如係尿濕、冷熱、肚痛咁啦,
後來點知佢真係聽話到逐樣check,
bb又點會有耐性等佢check呀,咪越喊越勁,
攪一輪之後,bb都唔記得自己喊咩囉! :tongue:
但後來印印漸漸摸熟bb脾性,都算湊得ok(雖然間中都做d騎呢o野)
所以你唔好咁擔心啦,可能遲d會好d呢!

我記得有bk媽咪曾經講過
佢(女傭)對手始終唔係自己對手,
做o野(尤其湊bb)梗係覺得唔順心嫁喇!
最緊要係佢o錫bb囉!
比少少時間佢慢慢同bb建立默契,
你個印印應該有得教o既

[quote]
beautyshirley 寫道:
我個印印每次見小b喊,就話佢肚餓,跟住就走去開奶。我已經同佢講過好多次,小b唔係隻豬,唔可以成日咁食,有時有其他需要都會喊。
Honeybaby Yan Yan

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

beautyshirley 寫道:

點知今日佢又o係我唔為意時又早o左成個鐘餵小b ,攪到我辛辛苦苦同小b建立o既食奶時間同規律又打亂晒!!!

點知佢仲竟然笑笑口咁同我講話小b之前食少o左一安,就自把自為咁同小b提早一個鐘食!!!!!!!!

每次佢知自己做錯事(起碼知我會唔like佢咁做)佢就係咁笑笑口!!!我就o黎要返工,但就愈來愈頂佢唔順,又唔抄得佢,都唔知點算... :-(

我之前個工人又係0甘, 鬧親佢都剩係笑. 最初都算啦, 後來仲係0甘~~~佢做錯事我已經好慶, 佢仲要對住你笑, 真係即刻火都黎埋!!

後來佢做錯事, 比我炳到唔識笑!! 最尾毫無改善, 比我送左佢返印尼!!

你有無屋企人可以幫下你? 點解唔可以炒佢? 我之前個工人都係我放產假時到, 但係完全唔掂....我返工前密謀炒佢, 請左新工人, 到新工人到0個日就請假即日炒佢, 跟住個week就放假教個新工人. 好彩個新工人都ok, 仲好過之前個好多添!!

如果有人幫手, 千祈唔好忍, 試問你可以忍幾耐丫??

男爵府

我由囝囝2個月時巳經開始set定時間叫印印餵奶, 我可以比佢早15分鐘, 但唔可以早或遲過我指定時間; 由於我有裝web-cam, 同埋每次佢餵完都要call我話餵完奶, 所以基本上都可以跟我的指示做.

子爵府

我個工人都係, bb一喊佢就想沖奶, 我叫佢唔好, 佢就話bb上一餐飲少左, 都唔知佢究竟明唔明我講咩.

首頁

尾頁

跳至