跳至

首頁

尾頁

洋房

睛靈勳章

先可以將阿b張相貼上'大頭照'呀?

我d相放唔到上'大頭照' 呀? 可以教我嗎?

大宅

Re: 先可以將阿b張相貼上'大頭照'呀?

去使用意見果版, 有專題教人整o架, 過去學下先, 唔得再返黎問啦!

男爵府

copy from 使用意見果版>>>>

做大頭相既方法:

我建議用 IrfanView 呢個免費軟件來改細張相,步驟如下:

1. 執行 IrfanView
2. 揀選目錄 "File -> Open" 來開啟你想改既張相檔案(file)
3. 揀選目錄 "Image -> Resize/Resample"
4. 揀選 "Set new size",然後輸入新既相片解析度(size),要注意BK要求最大解析度係唔超過150x150像素
5. 在"Size method"下撿選"Lanczos filter"
5. 點選 "OK"
6. 揀選目錄 "Image -> Sharpen"
7. 揀選目錄 "File -> Save as" 來儲存改細左相既檔案
8. 確定新檔案既大小(file size)唔超過 20,000 bytes

改細左張相之後就可以上傳大頭照啦,步驟如下:

1. 登入你既 BK 會員帳號
2. 在 BK 網頁最頂度點選 "觀看帳號"
3. 點選 "上傳我的大頭照"
4. 選擇果張改細左既檔案
5. 點選 "確定送出"

搞掂!

鋕堅不摧毅力驚, 泓澄水清萬人敬。入黎睇下 caleb 既相啦.. CALEB哥哥 +INGRID妹妹=AJ'S 寶貝

別墅

真係唔該晒aj-caleb 我都想知點整好耐喇 ,不過你地點先整到發表ge文字框都有bb相

男爵府

copy from 使用意見果版>>>>

如何在內容列post相片出嚟:

1. 首先要上傳你電腦裏既相片去一個網上相簿。(我用babyhome.com.tw 都ok!)
2. 上傳後,佢會比你果幅圖片既網址,通常係.jpg尾。如果唔肯定圖檔既網址係咩,可以right click幅圖然後揀選"roperties"目錄,在"Address(URL)"果行抄低圖檔既網址。
3. 去番BK討論區編輯文章既內容樹點選"IMG",輸入頭先抄低既圖檔網址然後點選"OK"就得既喇。

p.s. 或者有時妳睇到某d website d pic 想 quote 黎用.....可以-->可以right click幅圖然後揀選"roperties"目錄,在"Address(URL)"果行抄低圖檔既網址。去番BK討論區編輯文章既內容樹點選"IMG",輸入頭先抄低既圖檔網址然後點選"OK"就得既喇。

搞掂
鋕堅不摧毅力驚, 泓澄水清萬人敬。入黎睇下 caleb 既相啦.. CALEB哥哥 +INGRID妹妹=AJ'S 寶貝

別墅

THANK YOU!!

別墅

aj-caleb
你好,我已經照你所講咁整,但我仲未可以令張相變做20,000bytes,咁應該點做好

男爵府

其實我用另一個做法....我用 photoshop cut 相, cut 淨阿仔個頭...甘就ok :mrgreen:

***除左令張相變做20,000bytes之外, 仲要注意BK要求最大解析度係唔超過150x150像素***

子爵府

其實我都唔係太明點整大頭相&放D相入內容度

首頁

尾頁

跳至