自由講場

跳至

首頁
45678...20

尾頁

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

2大2小 $1500..如果咁都小,,我覺得樓主有點兒哪個LAW...
我下個月表哥結婚..請左我1家4 口.一定要出席...仔仔3 歲女女1 歲..我諗住俾1千蚊...吾係我"姑寒"..係我屋企GE經濟能力只可俾到1千..我老公一個搵得1萬頭..交埋租,水電,,仔仔學費..女女GE 奶粉日用品..仲要佢地個個月睇2 次醫生..個個月根本無可能儲到錢..
就算去左飲,俾左1 千蚊,,但就要係果個月期望D 仔女生生性性吾好病..飲小2,3 次湯...
樓主,如果個個都好似你咁諗..咁我依D 窮人係吾係要問人借夠錢先可以去飲AR..你以為個個家都好有錢可以支持到1500 蚊AR!!
請人地飲只係想朋友親戚黎祝福新人,人地肯黎已經好俾面..
樓主.對吾住都要講..好彩我吾識你..

民房

原帖由 lauclai16 於 10-12-4 19:37 發表
下, 如果有一日你比人請飲但又唔夠錢既時候 唔知你會點呢?! 去偷 去搶 定會賣左間屋係為左比人情要瞼囉~:(

如果真係咁慘有咁既一日,
我會同主人家講我唔會到GA~~

民房

原帖由 黃二少奶 於 10-12-4 19:35 發表

你話我刻薄都係咁話,
冇錢就唔應該學人搞咁多野囉

咁每個人都有自己難處既~

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回復 34# betsylalala 的帖子

我可以接受,我擺酒時都有人係咁比的,真係唔覺得有問題...正如我樓下所說: 有D長輩只會比一百至二百蚊人情...不過唔緊要啦...人地D老人家肯出席,巳經叫做俾面

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 betsylalala 於 10-12-4 19:33 發表

um...我真係知道有D人希望結婚, 但要人情幫補找數ga...
同埋有D人因為有左BB結婚, 好難預算既~~
不過最理想結婚擺酒就挭係預左舊錢係度就最好la

無錢就唔好攪咁多野啦....
如果唔酒店擺 , 平d街坊酒家擺 , 應該無睇得d人情咁緊 , 老實講啦 , 唔通你擺4貴酒店 , 圍酒2皮幾 , 又闔府統請 , 我又要做幾錢人情呢?????

如果擺得出酒 , 唔好計得咁盡囉 , 如果有d做金器 , 你埋單無咁多 cash , 是否囉d 金做抵押? 唔一定可以全數比卡wor...

我個人覺得人情真係好睇親疏 , 好多時因為係呀媽個邊d 遠房親戚 , 根本就唔多識 , 又寫咩"闔府統請" ...唔通真係2大2細做 2k ???? 如果係要咁做人情既話 , 我會直接拒絕唔去了 , 我比唔起呢d "show" 錢...

如果係我d好朋友請飲 , 就算只係街坊酒家 , 我都照做 1k or 更多 ,看當時自己環境啦.... 唔熟個d ...真係會即時話自己當日都有 family 有飲 , 去唔到 ....等佢唔駛派帖比我... 免得好似樓主個case 咁 , 感覺比得少 , 比人唱 .
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

民房

原帖由 wcpcelia 於 10-12-4 19:42 發表
我可以接受,我擺酒時都有人係咁比的,真係唔覺得有問題...正如我樓下所說: 有D長輩只會比一百至二百蚊人情...不過唔緊要啦...人地D老人家肯出席,巳經叫做俾面 ...

其實我擺酒時都係唔少親威冇比人情GA~
我都冇怪佢地~因為知道佢地能力唔許可~
但如果樓主所講既朋友有能力而又比咁少, 就有點兒那個la~
但樓主唔出現, 好難講佢既情況~~~~

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 betsylalala 於 10-12-4 19:40 發表

咁每個人都有自己難處既~

係囉 , 你講得出呢句 , 就應諒解下 , 點解有d人會比得少人情啦....

人地都可能死慳死抵 , 做呢1.5k 比人情.... 1.5k , 1家4口 ,食到好多餐啦....

家家有本難念的經啦.....
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

民房

原帖由 lauclai16 於 10-12-4 19:47 發表
回betsylalala

唔到都要比三舊一個啦, 你唔係諗任cheap過樓主麻
亦都明白點解你會同奶奶姑仔嘈交

唔到咪比3舊LO~如果一個人3百蚊都冇, 咁好難搞GA WO~你到都唔止比3舊LA~我意思係你冇能力比一家人比千幾蚊人情, 咪比3舊人當係禮LO~

你知道我同奶奶姑仔嘈交係因為咩事?
唔知就唔好自作聰明話明點解喇~

我回覆係發表我既意思, 而唔係同你呢D人撩交哎GA~~

瑪瑙宮

大廚勳章

你話我刻薄都係咁話,

Give me 5..............
完全諗既一樣.... 我第1句就係諗到呢段說話....

無錢就唔好攪啦.... 要人夾錢搭棚埋單....
你有困難要擺酒唔夠錢 , 我都有困難唔夠錢做人情架 , 無理由硬崛要比幾多 , 如果係不如帖印埋每位大人細路幾錢 , 我睇下自己有無能力先接呢張帖啦... 免得食左都背脊骨落....
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

1500 2大2小都嫌小, 冇$就唔好學人攪咁多野啦...

民房

唔回覆喇, 呢度太多人會撩交哎, 回覆黎冇意思~

我結過婚擺過酒, 我亦有唔比人情既親戚~
我冇亦唔會怪佢地~

我既立場係, 如果樓主所謂既朋友有能力而咁樣比人情, 我會覺得有問題
但如果樓主所謂既朋友有經濟問題, 當然冇得怪人LA~

唔想再"續"個回覆咁麻煩, 我要講既野都係咁多, 希望大家唔好再撩交哎!

亦希望lauclai16 SIS你唔知我同奶奶姑仔中間發生咩事, 希望你唔好咁多咀!!

大宅

如果真係接受唔到,咁咪唔好擺,一係就在帖寫明如果唔俾足足$1000一個人就唔好到,或者只係俾得起$1300咁最多只可以1個人黎,唔好超過呢個數,咁嘛得囉。你又冇話俾人聽你既要求,咁人地好難知你心點諗喎。你冇講明,咁唔怪得人喎.

原帖由 betsylalala 於 10-12-4 19:52 發表

唔到咪比3舊LO~如果一個人3百蚊都冇, 咁好難搞GA WO~你到都唔止比3舊LA~我意思係你冇能力比一家人比千幾蚊人情, 咪比3舊人當係禮LO~

你知道我同奶奶姑仔嘈交係因為咩事?
唔知就唔好自作聰明話明點解喇~

我回覆係 ...

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 betsylalala 於 10-12-4 19:47 發表

其實我擺酒時都係唔少親威冇比人情GA~
我都冇怪佢地~因為知道佢地能力唔許可~
但如果樓主所講既朋友有能力而又比咁少, 就有點兒那個la~
但樓主唔出現, 好難講佢既情況~~~~ ...

其實樓主所出既2個post 都無提及比呢d人情既人係咩關係 or 經濟能力如何.....

其實我個人覺得1.2k 和 1,5k呢個數.... 好合理啦....
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講得啱 你估好多人鍾意俾五舊水同人搭枱呀!

你話我刻薄都係咁話,

瑪瑙宮

大廚勳章

有能力 = /= 要比多D...
我都係會強調同新人咩關係囉 ...

有D好福街 , 做左唔係好耐同事都亂派帖 ..
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 sklui 於 10-12-4 08:02 PM 發表
講得啱 你估好多人鍾意俾五舊水同人搭枱呀!

你話同新娘或新郎熟都話丫,
分分鐘都唔熟,真係去搭枱食飯嫁咋,
仲要鬼咁夜先返到屋企,
仲要俾人嫌份禮少喎

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 seaheart88 於 10-12-4 08:05 PM 發表
有能力 = /= 要比多D...
我都係會強調同新人咩關係囉 ...

有D好福街 , 做左唔係好耐同事都亂派帖 ..

講得O岩,我唔覺得有能力要俾多D喎,
唔通有錢就一定要俾你咩,
唔熟真係鬼睬你

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 黃二少奶 於 10-12-4 20:06 發表

你話同新娘或新郎熟都話丫,
分分鐘都唔熟,真係去搭枱食飯嫁咋,
仲要鬼咁夜先返到屋企,
仲要俾人嫌份禮少喎

1.5k ....夠2大2細去食餐唔錯既酒店 DINNER BUFFET 啦.. 仲唔駛睇面色...一家舒舒服服, 好多3歲樓下都當bb , 唔額外收費添...
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

講得好啱,FRIEND果D做多D無問題,唔熟亂派帖果D連去都唔想去

原帖由 黃二少奶 於 10-12-4 20:07 發表

講得O岩,我唔覺得有能力要俾多D喎,
唔通有錢就一定要俾你咩,
唔熟真係鬼睬你

首頁
45678...20

尾頁

跳至