產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問QE產檢及開刀生好唔好?

醫生手勢如何, 疤痕襯唔襯?
護士, 嬸嬸態度好嗎? Helpful 唔 helpful?

睇緊私家, 但都想排政府兩邊check.

男爵府

Re: 請問QE產檢及開刀生好唔好?

我是在QE及私家兩邊做產檢
我覺得政府點都沒有私家做產檢好.
政府未必一定會同你開刀生BB要睇情況而定.
我在QE一個順產生另一個開刀生, 兩者都幾好.
開刀 疤痕唔係好覺, 果女醫生手勢真係頂瓜瓜
連我私家醫生都話我開刀逢得唔錯幾靚.
(我在QE生完之後, 亦有去私家睇傷口)
現在D醫生姑娘及嬸嬸態度都比以前好好.
梗係同私家冇得比. 我覺得唔差.

複式洋房

heiheima咪,

謝謝你的意見! 我決定排咗期先算lu.

再請問喺政府醫院開完刀, 喺咪即刻要自己湊bb, 喂人奶?
我知順產嘅好似要囉.

大宅

Add-add ,
如政府開刀,一般會48小時後先比你自己揍,如喂人奶佢會抱黎比你喂

複式洋房

kitty&mimmy,

Thanks very much!

男爵府

Add-add,

政府醫院開完刀, 真係好似48小時後先比反你自己湊bb,餵人奶政府一早就催你餵.因為我開刀我一直唔自己湊, 直到我可以落床先自己湊反bb.而且我好堅持未上奶要補奶粉.
順產真係好快比反個b你湊及餵人奶.我生大b真係8小時唔夠就自己湊.

複式洋房

請問點樣先可以讓政府qe,批准我開刀呢??因為我好怕痛.

複式洋房

heiheima咪

我宜家wk10, 今日去咗QE登記, 星期五先見護士同抽血.

私家醫生話wk13前要驗頸"pei", 唔知QE有得做嗎? 排期快嗎?

我想喺QE做, 平過私家喎! (好似政府$950, 私家$1,500+)

洋房

除非你的胎位不正,胎盤前置or胎太大令你不適合順產, 否則在政府好似係冇得揀的. 但你可以要求無痛分娩咪唔驚啦.其實我以前都好怕痛的, 我上一胎也在QE生, 我亦有要求無痛分娩,但人算不如天算,入院一刻我已經差不多生得,趕唔切打針了,終於2个鈡到BB就出世啦.無錯的確係好痛好辛苦 (其實个種痛法係好似攪肚痛想大便又便秘呵唔出plus腰好似想斷咁)但一生完即刻セ事都冇, 可以即刻落床,正常人一個,又可以立即喂人奶,我隔離床的Mama, 係開刀生的, 但她傷口發炎又流膿, 惨痛咗5曰仲未可以下床, 又因為開刀所以餵唔到人奶,所以比我再揀我都會揀順產生, 我情願先苦後甜好過先甜後苦, 你唔駛驚喎, 我下个月又在QE生啦, 我都有request無痛分娩, 但老公就怕我有risk打个支針会影响脊骨喎.anyway, 我而家都冇話怕痛啦.

首頁

尾頁

跳至