影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原來是美男
city hall
你笑了
我女友是九尾狐
善德女王

大家有冇心目中的必睇五套韓劇? 請分享

禁止訪問

水晶宮

成均館緋聞未睇, 好好睇?

大宅

回覆 1# 靚寶 的文章

惡作劇之吻
秘密花園
聖誕節會下雪嗎
咖啡王子一號店

翡翠宮

計08年嗎? 我自己心水.

08年的.
1) 一枝梅(李準基,朴時厚, 韓孝珠) 我覺得做故事好好看. 好緊湊.
2) 3個爸爸1個媽媽 (喜歡上趙顯宰)
3) 戀愛結婚 (金智勛, 金敏喜) 這套超冷門, 但自己超愛.

09年
1) 花樣男子(頭12集真是好看, 但打後真是跌watt, 但靚人靚景靚車靚衫..no complain)
2) 原來是美男 (好笑, 好青春, 個個角色都喜歡, ost讚)
3) 聖誕節會下雪嗎? (重新rediscover大帥哥高修obba. 俊男美女配, 故事有點虐, 但高修漬得好好.)

10年
1)成均館緋聞 (真是好看, 喜歡上朴有天, 毒還未解)

其實今年的劇真是不太差..
可以一看的
1) "個人取向" (李敏鎬, 帥啊, 加孫藝珍) 雖然故事普通有點悶場, 但overall也可以一看. 尾四集好好看.
2) oh! my lady. 輕輕鬆鬆. 光看崔始源的俊俏是也ok了.

蠻不錯的.
1) "請摘星星給我" 小朋友演員們可愛, 女主角演得不錯, 每每"食"住律師男主角. 有些位好touching. 男主角是金智勛.
2) "我的女朋友是9尾狐" 李勝基也是蠻有觀眾緣. 又會演,唱, mc, 創作的全方位藝人. 女主角也蠻可愛.
3) 檢察官公主, 百變的金素妍, 這套前段精彩一點, 反而後面有點跌watt.

2010/11年.
1) secret garden, so far so good

2) 期待12月13日的"athena" 大cast, 大制作.

bb妹  好詳盡, 用你個list做指標^^  發表於 11-5-11 22:34
juicy媽  記住你個list先!  發表於 11-4-5 21:40

伯爵府

好媽媽勳章

haha,剩睇呢個list我有六套未睇,又可以去片!thx~~~
原帖由 MagDog 於 10-12-6 12:14 發表

08年的.
1) 一枝梅(李準基,朴時厚, 韓孝珠) 我覺得做故事好好看. 好緊湊.
3) 戀愛結婚 (金智勛, 金敏喜) 這套超冷門, 但自己超愛.

09年
1) 花樣男子(頭12 ...

伯爵府

好媽媽勳章

好好好好睇
原帖由 靚寶 於 10-12-6 10:09 發表
成均館緋聞未睇, 好好睇?

水晶宮

成均館有幾多集呢?

水晶宮

我分唔到邊套係08 之後
但近2年比較愛的是
成均館緋聞, this is no. 1
惡版惡吻 (因為金賢重和鄭敏英太登對) this is no 2
*** 記住一定一定要睇埋網絡版 ****

流星花園 (前十多集是令我睇既因素)
原來是美男 (男角太出色了, 女角清純自然可愛)
咖啡王子一號店 (唔使多講, 睇過就知有幾好睇)

再早少少的是三個爸爸一個媽, 我介紹給無數人, 都大讚的一套
貝多芬病毒, 頭十集勁好睇, 之後就有點爛尾感覺

秘密花園, 正在觀看中, 希望不要爛尾

juicy媽  記住你個list先!  發表於 11-4-5 21:40

水晶宮

原帖由 靚寶 於 10-12-7 07:51 發表
成均館有幾多集呢?

16集, 集集高潮

水晶宮

原來是美男
我的女友是九尾孤
妻子的誘惑
天使的誘惑
iris

翡翠宮

上校車儒生,
不是休學中, 忘記了學期有多少課吧.
是20課(集) 啊!!! 雖然16課是最最最好看的..
原帖由 上校車 於 10-12-7 09:22 AM 發表

16集, 集集高潮

水晶宮

原帖由 MagDog 於 10-12-7 11:29 發表
上校車儒生,
不是休學中, 忘記了學期有多少課吧.
是20課(集) 啊!!! 雖然16課是最最最好看的..

哎....記錯了惡吻添

子爵府

2) 期待12月13日的"athena" 大cast, 大制作.

這個有多些資料嗎?

原帖由 MagDog 於 10-12-6 12:14 發表

08年的.

09年
1) 花樣男子(頭12 ...

大宅

唔只有5套:

1. 三個爸爸一個媽媽,好好笑又温情
2. 原來是美男,是當年的代表作之一
3. 請摘星星給我,第1集沒甚麽看頭,看下去很好看
4. Oh my lady,始源原來咁靚仔,內容比我想象的好,最緊要是結局:大媽也很吸引
5. 惡吻及其網絡版
6. 秘密花園

禁止訪問

翡翠宮

chuenma,
haha, 你跟我的choices是大致上一樣, 我更貪心..
崔始源真是好得呀..又帥又乖又型. (雖然我有少少吃不消他的劉華影子, ).

to bkmummy,
athena, 有車勝元(city hall的趙國大叔) 鄭雨盛,(有15年沒有拍電視) 有"秀愛" (是女神級人馬) 李智雅(貝多芬病毒, style, 太王四神記) 當然有崔始源啦..
有europe加日本6國外景. 是上年iris的洐生劇.

原帖由 chuenma 於 10-12-7 05:07 PM 發表
唔只有5套:

1. 三個爸爸一個媽媽,好好笑又温情
2. 原來是美男,是當年的代表作之一
3. 請摘星星給我,第1集沒甚麽看頭,看下去很好看
4. Oh my lady,始源原來咁靚仔,內容比我想象的好,最緊要是結局:大媽也很吸引
5. 惡吻及其網 ...

大宅

回覆 2# MagDog 的文章

MagDog
是阿!我跟你的口味/選擇差不多,又因這幾套都是代表作,劇惰輕鬆看得開心。

你知我係乜都睇,這幾套是我印象比較深的及大路一點的。其實'伙伴'都幾好,但男女主都不太吸引又唔係個個都鐘意睇法政片。還有'我是傳說'其實好睇過'檢察官公主'但是大媽劇,男主唔明確又唔夠正,被打了拆扣。你記得'狗和狠'嗎?簡直是韓國動作片的表表姐,但又唔係個個鐘意。

好多人說'善德女王'好好睇,但故裝及長篇我提不起勁。'成均'你地個個都話好,看完'逃亡者'我會去試試看。記住有新劇就上綱通知吓,好似李文浩套新劇知唔知幾時做?

翡翠宮

chuenma,
haha. 我都是首看男女主角..好似韓孝珠, 不太靚, 但有觀眾緣.
成均館真是好看. 古裝的..你最重要找到天使字幕. 會易follow的..
我是傅說, 我沒有看..狗和狼是有新意. 不過也不是我杯茶. 我反而超喜歡"一枝梅"
你有看逃亡者..有一集, 張師傅/張時副比人打毒針死, rain跟女主角做得好好.那段又拍得不錯. 雖然整體不是十分好, 但算有靚人靚景. 有時看劇就是這樣, 好似"個人取向" 普普通通, 但我喜歡敏鎬和藝珍. 有一集孫藝珍知道自己媽咪去死是因為自己, 她演出100分. 影后耶..

原帖由 chuenma 於 10-12-8 01:19 PM 發表
MagDog
是阿!我跟你的口味/選擇差不多,又因這幾套都是代表作,劇惰輕鬆看得開心。

你知我係乜都睇,這幾套是我印象比較深的及大路一點的。其實'伙伴'都幾好,但男女主都不太吸引又唔係個個都鐘意睇法政片。還有'我是傳說'其 ...

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

1. 原來是美男
2. 成均館緋聞
3. 妻子的誘惑
4. 秘密花園
5. 咖啡王子一號店

首頁

尾頁

跳至