夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

老公不生性

現在住的家是99的@@
這天她與老公表示”bb大了你們出去找一間大的家”
而我老公只在結婚的初時出去做了3 個月工作!
之後在他老豆的鋪中幫忙@可惜他老豆不會分一分一毫比他∼∼
可惜是結婚4年了從沒有給過任何的金錢我##我生了兩個bb他不停的欺騙我話會放棄鋪頭出去找工作∼

現在沒屋了怎麼辦我的人工不能支持一個家的 :-( :-(

複式洋房

Re: 老公不生性

你話你老公幫佢老豆手, 冇分過$俾佢, 但係都應該有出糧俾你老公咯, 如果唔係, 咁都要車$同飯$啦.....冇理由人工都唔俾咯???

洋房

how come your hubby 冇人工 as he is working there?

大宅

如果幫爸爸手有人工都無所謂la, 否則要搵過份

洋房

他老豆有輕微的老人痴呆不肯認老~~
好多的時間將鋪頭的錢拿了不知去了那裡~
我們已經幫他還了好幾次的貨錢自己的金飾(結婚時)全部已經用了~~ :-( :-(
而老公的姊妹全不贊成我老公幫佢老豆~~help 鋪頭只有99及他兩人~~不幫他們我不知會變成怎樣

但我們自己已經攪不住自己的家>>

別墅

你有無同你老公商量下呀? 我覺得如果係幫自己屋企都無所謂, 但點都唔會無條件卦, 佢無錢比你, 會唔會係舖頭生意唔好呀? 你不如好好同你老公傾下, 計劃下一頭家的開支, 比佢知道實際情況, 等佢心中有數, 如果你唔出聲, 佢梗係以為你攪得惦啦! 況且屋企有問題兩夫妻一定要有商有量嘛!
因為愛...所以等待...

翡翠宮

咁你自己有無做野架 若果你又無做野, 你老公又無糧出咁點生活呀 下下都係奶奶買餸煮飯呀 咁奶奶明知你老公無糧出仲叫你地搬出去, 你應該問奶奶搬走左有邊個肯幫你比租或供樓呀

相反你自己有野做有收入的話, 夠唔夠維持頭家既開支先, 搬出黎住真係好吃力架, 一個人未必攪得掂

洋房

我自己有返工~~而我的人工拿了作家中的分期及固定的開支
99同佢老豆住>>我們住在老公的grandma的家是自罝的~

我有同我老公商量~
佢在幾個月前在勞工處登記了再找工作>>但有好的職位佢不願去見~左是不好右說不好>>>

我好累了~~我都沒有再要求他~只是昨天他突然話99要回間屋我~~ :-( :-(

大宅

:-( :-( :-( :-(
[img align=right]http://onfinite.com/libraries/832026/5b6.jpg[/img][img align=right]http://onfinite.com/libraries/832053/414.jpg[/img]

複式洋房

唉,你老公可能太耐無o係出面做野,一直呢埋o係老豆間舖到,可以話同出面商業社會脫左節,而且做左自家工咁耐,唔係咁易適應再出去搵工及啟人面色打工,而家你要耐心地比多d支持同鼓勵佢,要慢慢幫佢建立自信,唔好比批評及難聽既說話打擊佢。

其實你老爺有無打算幾時將間鋪比你老公接手或者賣左比人呢?話哂佢有病o係身而且咁大年紀都應該退休享下清福,而且無理由成日自己拎走哂d錢要你地無人工之餘仲要貼錢打工架,下次你地真係要企硬唔好再幫佢啦,你計下條數最多當份人工交左租已經舌左比老爺奶奶,無理由再要倒貼,一係你老公同奶奶keep住間舖既財政唔比老爺惦,如果老爺再唔改善佢既做法不如執左間舖好過,你諗下如果佢係拎d錢去賭既,你地再幫佢都只會害左佢,仲要係個無底深淵添,你地係時候為自己打算下,唔好再咁愚孝。

至於奶奶叫你地搬出去一事,係等BB大都要幾年後既事啦,唔使咁擔心啦,你最緊要同你老公有左共識先,如果未有經濟能力時不能挽強搬出去,要有預算計過哂所有租金、水電、BB將來學費書薄費,2大1細生活費後有剩餘才可以考慮,否則情願賴死唔走。

洋房

esmond01 寫道:
唉,你老公可能太耐無o係出面做野,一直呢埋o係老豆間舖到,可以話同出面商業社會脫左節,而且做左自家工咁耐,唔係咁易適應再出去搵工及啟人面色打工,而家你要耐心地比多d支持同鼓勵佢,要慢慢幫佢建立自信,唔好比批評及難聽既說話打擊佢。

其實你老爺有無打算幾時將間鋪比你老公接手或者賣左比人呢?話哂佢有病o係身而且咁大年紀都應該退休享下清福,而且無理由成日自己拎走哂d錢要你地無人工之餘仲要貼錢打工架,下次你地真係要企硬唔好再幫佢啦,你計下條數最多當份人工交左租已經舌左比老爺奶奶,無理由再要倒貼,一係你老公同奶奶keep住間舖既財政唔比老爺惦,如果老爺再唔改善佢既做法不如執左間舖好過,你諗下如果佢係拎d錢去賭既,你地再幫佢都只會害左佢,仲要係個無底深淵添,你地係時候為自己打算下,唔好再咁愚孝。

至於奶奶叫你地搬出去一事,係等BB大都要幾年後既事啦,唔使咁擔心啦,你最緊要同你老公有左共識先,如果未有經濟能力時不能挽強搬出去,要有預算計過哂所有租金、水電、BB將來學費書薄費,2大1細生活費後有剩餘才可以考慮,否則情願賴死唔走。

是呀你說的全中>>
其實我們不知佢老豆是否拿了d錢去打麻雀~佢是一d村落的人打麻雀的起落可以好大有試過半天沒有了六七千元>>
我們沒法叫他執左間舖因他不認自己無能力去管理及過了鋪頭比老公~~我十分的不明白這我老公是獨仔~但他兩老拉得d錢很緊~一無錢問我老公~~help我們會生金????
我不明~亦煩了很久~我其實都抱一個放棄的態度對他們~~
可惜前天被那可惡的99叫我們走我才又怒又累~~

:-( :-(

翡翠宮

點解你奶奶無端端叫你地搬走呀 人家住得好地地, 咁你老爺間舖係做咩生意架 有時雖然係細細地但都叫做自己生意睇下比d心機會唔會有作為, 因為你老公太耐無出黎社會做事, 一下子佢真係好難適應. 不過佢幾多歲呀 若果仲係後生仔都真係有機會出番黎社會好d喎

洋房

ringoivy 寫道:
點解你奶奶無端端叫你地搬走呀 人家住得好地地, 咁你老爺間舖係做咩生意架 有時雖然係細細地但都叫做自己生意睇下比d心機會唔會有作為, 因為你老公太耐無出黎社會做事, 一下子佢真係好難適應. 不過佢幾多歲呀 若果仲係後生仔都真係有機會出番黎社會好d喎

就是為了鋪頭有發為的可能老公先放了很多的心機>>
我們投資了十多萬(放棄了自己的樓,搬去同老公的grandma住)在鋪頭~做裝修及加器材(做面檔的)

可惜因佢老豆不知攬什麼工程只做一半錢不知去了那裡(我為了此事的差不多被他倆逼死)
:-( :-(

現在佢亞媽話間屋細(有500呎左右)要我們去找一間大的
叫我們自己找~屋留下比佢

洋房

我其實不太明他的家人~我就被他們逼死~~我那裡再有$$$$????

老公更加沒有

佢又不放棄他們叩我如何好??? :-( :-( :-(

複式洋房

不如你要老公同奶奶講:要我們搬走都得,但係要老爺還清哂咁耐以黎既人工同我地兩公婆投資及借錢比面檔既錢加埋利息先,唔係我地無錢搬出去咕喎,你知啦,我o係面檔出心出力但係一份糧都未豆過,另外我地走左之後面檔使唔使請番個人幫手咁呀?老爺成日唔知羅埋d錢去左邊,我驚間面檔到時無人話事咋,仲有提提你,我地搬左出去之後d家用你就自己節儉d,因為我地維持一頭家好重皮,可能到時無乜多餘錢比你架啦。

大宅

叫你老公再同99傾

翡翠宮

esmond01,

唔得唔可以咁樣同老人家講野架, 咁即係反面無情講, 前者一定唔講得, 叫佢計清楚條數仲要加利息萬萬不能講.

但後者向奶奶解釋點解你地無能力搬同搬左之後無家用比都仲可以, 咁你老爺有老人痴呆症就唔應該負責管錢啦, 一於經濟封鎖, 因為佢真係周圍派錢和比人騙都唔出奇, 所以叫你老公睇緊d都啱, 既然係面當應該生意都ok呀, 因為我見好多面當生意都唔差仲可以養活一家幾口, 你有時間落去視察下環境睇下係生意唔好唔應該再維持落去, 定係生意好而係你老爺攞曬d錢走啫.

複式洋房

叫你奶奶同你老公傾,点解係都要同你講??佢地兩母子傾店佢啦.

複式洋房

唉,佢老爺奶奶實在對佢地太衰我先至諗住咁樣寸下佢地,其實我諗點都要面檔出番糧比佢老公先,事實上佢地兩公婆樓都唔要,放左咁多心機,投資左咁多錢落去間舖,面檔加埋佢老公個名落去partnership都好應該呀,大家話係咪?Stonemama,如果你老公可以守到自己當面檔老細,咁都唔錯丫。

翡翠宮

我都覺得應該出番份糧, 除非自己係老闆D錢入自己袋就話啫, 家陣一個仙都無過你手的話咪當自己打工算囉照出糧可也, 仲有賣左層樓黎幫間舖, CHECK清楚無負債的話點都要加名好D, 否則第二時會唔會咩都無架

首頁

尾頁

跳至