育兒好物

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

洗奶瓶是否一定要用洗奶瓶淸潔劑?

可不可以只是用清水洗呢? 不用"化學o野"不是更好嗎? 有冇媽媽係咁做呢? :lol:

侯爵府

Re: 洗奶瓶是否一定要用洗奶瓶淸潔劑?

我都想知道, 用清水洗完後再'烚'唔係就得la 咩?

男爵府

我不是次次都用清潔劑, 但就一定會烚. 可能阿b的奶粉不是肥仔奶粉, 我試過餵完pump出來的人奶就要用清潔劑, 因為會覺得有"肥膩"感.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我一直都係用''鹽"洗奶瓶

男爵府

我會一星期用一次,平時都係用過濾過既水洗完再steam就用得

大宅

janetngan2 寫道:
我一直都係用''鹽"洗奶瓶

係呀! 健康院姑娘都係教用粗鹽洗奶樽就ok. 我亦會每星期用奶樽清潔液洗後,再用煲烚1次的.

Our Boy's Birth Date:

別墅

我每日都係用粗鹽洗奶樽呀,吾怕過吾清,我媽咪話以前d人都係用鹽的,所以應該放心.

複式洋房

用"鹽" 確係有道理, 我絶對放心, 多謝寶貴意見! :lol:

複式洋房

不用"化學o野"不是更好嗎?

totally agree, I never use bottle cleanser to clean my bottle.
"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

別墅

我想問用''鹽"怎樣洗奶瓶? 程序怎樣?
我是新手媽媽,咩都唔識,請多多指教

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我做法係先用清水浪下奶撙,奶咀.跟住就將''鹽"放落奶撙,奶咀(多少約掠)用刷洗完之後過水再伶去''蒸''

男爵府

我不是次次都用清潔劑, 但就日日一定會用清水刷洗完之後過水再烚
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

侯爵府

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

奶嘴係未都可用粗鹽洗??

首頁

尾頁

跳至