自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

C6 D皮膚好乾, 冬天爆擦好痕, 朋友送左D按摩油同佢搽左佢話好正唔痕, 不過, 就來用晒, 再買按摩油貴, 可唔可以用甘油代替用來搽身?? 有無人用過??
施比受, 更有福

子爵府

點解唔搽body lotion?我皮膚都好乾, 我都係用QV cream (藥房500g hkd195左右), 搽完都無身痕

之前用AQ cream (勁平),都work, 可惜有SLS成份, 無再用到佢.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我只試過加一兩滴甘油落 lotion 度, 因為會潤 D。

我未試過就咁查喎。 聽講要加水先用得, 如果唔係佢反而會抽乾皮膚的水份。

男爵府

我老公都用AQ CREAM架, 不過都唔夠潤...好快又乾晒, 而家D油就OK, 不過都幾貴....所以想用甘油....

原帖由 龍蝦 於 10-12-5 15:31 發表
點解唔搽body lotion?我皮膚都好乾, 我都係用QV cream (藥房500g hkd195左右), 搽完都無身痕

之前用AQ cream (勁平),都work, 可惜有SLS成份, 無再用到佢.

施比受, 更有福

男爵府

好似係要加水先用, 就係想問下有無人用過同效果係咪好正

唔該晒, 我要出去, 返來再傾...

原帖由 antique 於 10-12-5 15:36 發表
我只試過加一兩滴甘油落 lotion 度, 因為會潤 D。

我未試過就咁查喎。 聽講要加水先用得, 如果唔係佢反而會抽乾皮膚的水份。
施比受, 更有福

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我無用過,不過99就用咗幾十年! 佢一轉天氣就乾到好似蛇皮咁,連塊面都甩皮架! 佢話用時要溝水,由面查到落腳,等一陣好快就比皮膚吸收,之後就好潤又唔淋,等我用完支babyoil都會買返支用下,好似幾好咁。

子爵府

純甘油可以用嚟做護膚品,所以之前試過學做梘時買左甘油,人地教可以當bb油咁用,即沖完涼,個身重係濕就搽甘油,咁樣少少就搽晒全身,而且真係好快吸,,,
不過我覺得唔係傳聞中講到咁勁,,,因為冬天我女細個都勁乾,我覺得皮膚真係又乾又差的話,要沖涼時用咩梘反而更重要,天氣最乾時,我女以前要用A cream沖涼,呢d無泡無梘本身唔會抽乾身體水份,咁根住搽乜反而係其次!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我細個媽咪都會買甘油返嚟溝lotion
不過我覺得好"立" mouth:

男爵府

唔該晒各位.....

我買左甘油啦, 效果麻麻地, 同按摩油差好遠, 按摩油同佢搽完可以幾潤, 最緊要佢可以唔痕唔"r", 甘油唔係真係太潤, 佢d皮膚真係乾倒似蛇皮, 搽完都係痕, 見倒佢損晒, 真係激c人, 佢有時都忍住唔"r", 係咁拍自己d手腳..... 除左按犘油, 都唔知用MUD好mouth:

cameo,

我想問下您有無好介紹(沖涼個d)??
施比受, 更有福

珍珠宮

原帖由 77777 於 10-12-6 07:40 發表
唔該晒各位.....

我買左甘油啦, 效果麻麻地, 同按摩油差好遠, 按摩油同佢搽完可以幾潤, 最緊要佢可以唔痕唔"r", 甘油唔係真係太潤, 佢d皮膚真係乾倒似蛇皮, 搽完都係痕, 見倒佢損晒, 真係激c人, 佢有時都忍住唔"r" ...

卓悅之前有forget-me-not薰衣草按摩油 都几好

男爵府

唔該晒, 我去睇下先..

原帖由 mvshop8888 於 10-12-6 08:19 發表

卓悅之前有forget-me-not薰衣草按摩油 都几好
施比受, 更有福

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你不如試吓用茶花杍油吖, 我平日都係用佢嚟幫c6搽身....夏天就淨用佢, 宜家冬天就加埋body lotion一齊用, 我係响華潤堂買既, 三十幾蚊一支, 好似bb油咁既size....
我係bk睇到d mami教既, 佢哋教可以搽面...天氣乾燥,宜家我化粧會加一滴同d粉底溝埋搽面眼...好good

男爵府

畀面勳章

其實用甘油是有步驟的,鄭明明曾經教過一個方法:就係用d甘油,加d沙糖,(不用加水),在你雖要按摩的地方,如手或腳部(這時不要搽面,因為面部皮膚比較嫩,會抽乾水份),慢慢按摩,等皮膚吸收,之後再用清水清洗便可(不需要用清潔劑)咁d皮膚巳經好滑,最好再薄薄搽番d cream ,咁就可以更加保護d皮膚,這個方法我都經常用,很有效.....p.s.:這方法可以日日用,不會傷皮膚的

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 cameo 於 10-12-5 19:15 發表
純甘油可以用嚟做護膚品,所以之前試過學做梘時買左甘油,人地教可以當bb油咁用,即沖完涼,個身重係濕就搽甘油,咁樣少少就搽晒全身,而且真係好快吸,,,
不過我覺得唔係傳聞中講到咁勁,,,因為冬天我女細個都勁乾,我覺得皮 ...
可用aq cream沖涼的嗎?夠清潔嗎?

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

我個仔剛出世時不久, 有奶癬,
隔離個做護士的介紹用甘油,
之後都好快就冇事啦!

子爵府

我都認為要用夠潤嘅沖涼液, 之後查CREAM係最有效解決你老公嘅問題

我建議你老公用BATH OIL (例如QV浴油)
沖完涼即刻查BODY LOTION

做左以上方法, 無理由仲乾卦?!

我之前皮膚都勁乾, 對腳好似蛇皮咁
不過自從我轉用FOR DRY SKIN嘅沐浴露, 同埋早晚都用BODY LOTION (AQ / QV CREAM). SO FAR都無再身痕, 又唔乾!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

甘油唔係油,同按摩油完全唔同

甘油係水溶性既甘醇類保濕劑,有保濕同軟化皮膚既作用
甘油能夠保濕係因為佢可以"吸"住水既分子,所以我地會覺得黐立立
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

原帖由 77777 於 10-12-6 07:40 發表
唔該晒各位.....

我買左甘油啦, 效果麻麻地, 同按摩油差好遠, 按摩油同佢搽完可以幾潤, 最緊要佢可以唔痕唔"r", 甘油唔係真係太潤, 佢d皮膚真係乾倒似蛇皮, 搽完都係痕, 見倒佢損晒, 真係激c人, 佢有時都忍住唔"r" ...

用過醫院o個隻沖涼膏(人地叫豬油膏),呢隻比較難過水,但功效係ok的,,
喺萬寧買過最好用,但唔係間間都有賣,有藥劑師o個d我買過有賣的,我同佢講,沖涼用o個隻沖涼膏,大約59蚊一罌!!呢隻夠潤又易沖水,佢個質地都係似cream咁,好滑的!!但要留意另一隻差不多樣,只係for搽,唔係沖涼,,,其實個罌上面本身有寫o架!

珊瑚宮

環保接龍勳章

甘油ok架. 我阿媽話好好用呀..不過就係好乾才會用.

原帖由 77777 於 10-12-5 15:24 發表
C6 D皮膚好乾, 冬天爆擦好痕, 朋友送左D按摩油同佢搽左佢話好正唔痕, 不過, 就來用晒, 再買按摩油貴, 可唔可以用甘油代替用來搽身?? 有無人用過?? ...

男爵府

我一陣落MANNING問下先, 59蚊又真係抵用, C6頭先又話甘油搽左都有D用, 不過一定唔及按摩油, 希望佢用D潤D的沖涼液同外搽的野, 一得閒同佢搽, 佢唔駛成日R倒損晒...

再一次唔該晒各位....

原帖由 cameo 於 10-12-6 15:12 發表

用過醫院o個隻沖涼膏(人地叫豬油膏),呢隻比較難過水,但功效係ok的,,
喺萬寧買過最好用,但唔係間間都有賣,有藥劑師o個d我買過有賣的,我同佢講,沖涼用o個隻沖涼膏,大約59蚊一罌!!呢隻夠潤又易沖水,佢個質地都係似crea ...

施比受, 更有福

首頁

尾頁

跳至