嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

小朋友做過(過敏性測試)的媽咪請入~~~~~~~~~~~~

禁止訪問

Re: 小朋友做過(過敏性測試)的媽咪請入~~~~~~~~~~~~

大宅

Re: 小朋友做過(過敏性測試)的媽咪請入~~~~~~~~~~~~

my daughter also 敏感咳3months. :-( :-( :-(

複式洋房

烏龍媽咪
我仔仔都係敏感咳,舊年8月咳到上個月,差唔多一年啦,我都係日日抺塵,三日換一次床單,窗廉,毛公仔全部掉晒,介口,熱氣野,甜野,凍野全部唔準食,都冇用,都係咁咳,我個仔話我乜都唔比佢食,真係好慘,你另個topic話用毛巾包住條頸睡覺我都試過,都冇用.飲牛奶、吃蛋、麥皮我個醫生話唔會做成敏感.我仔仔好多時都係早上起身就咳,咳一輪先停,好返不到2個星期又咳,最短試過好返2日又咳,我同老公都諗會唔會同佢睡緊間房有關,因為佢間房冇窗,空氣唔流通,而家同佢換轉間房睡,唔知真定假,暫時呢半個月都冇咳,我都希望係同間房有關,起碼知道致敏源係乜.而家趁佢唔咳,我兩,三日就燉d冬蟲夏草比佢食,增強返佢d低抗力,食左咁耐葯,食到個人都冇晒低抗力.
你仔仔幾大呀.敏感咳好難好架,一定要搵到致敏源,聽人講咳得耐,會變哮喘,所以我都好驚.

子爵府

我個仔又係敏感咳,睇

水晶宮

2019新春慶豚圓

烏龍媽咪,
你bb做了一個點樣的過敏性 test, Blood test (RAST or ELIZA - measure the concentration of IgE) or prick-skin test?.

我對 skin test 有少少認識 -
在skin test 中, 醫護人員會在病者皮膚上試不同物質 (包括花粉, 食物, 塵 ‘滿’, & 2 個 control (i) 不會有反應; & (ii) histamine – 必有反應). 每一隻物質, 點一小點在皮膚上, 然後用針刺皮膚一下, 等物質到皮下組織, 再等15分鐘, 睇下有皮膚冇好似被蚊咬咁腫起. 如果有如此反應, 就要同測試中的 histamine control 的反應作比較. 若然相對所tested物質反應比較 minor/ 唔顯眼, 醫生就介定呢個 false positive, 即係病者平時接觸呢隻物質, 唔會有過敏反應. 相反, 如果腫起部份係同 histamine control 的反應有番咁上下大, 什至係 more serious, 咁病者對呢樣物質, 就係敏感. 如果病者接觸呢種物質, 輕則就皮膚紅腫, 重則就呼吸困難, 有生命危險.

呢個 Test result 只係講出病者敏感的部份致敏原, 而病者發病成因還有其他因素, 如天氣, 濕度, 心理狀況等.

做完 test, 醫生應該為你解釋個 result & 話你知怎樣避免接觸致敏原. 如果你唔係好清楚個 result, 你要打電話返去問醫生. 若然胡亂同小朋友戒某類食品, 對小朋友的健康不好.

禁止訪問

水晶宮

2019新春慶豚圓

烏龍媽咪,
病人敏感發作, 心理因素可能係一個原因. 例如壓力 (好似考試, 人多的地方), 就會引發敏感症狀. 我只是從醫生口中得知有此類病例, 所以知道並不是太多.

另外, 你做ge blood test, 應該個 result 跟 skin test的 result 會差唔多, 而且進行時, 同樣會有 2 個 control. 而 blood test 應該 measure 番血液中 antibody (IgE) 的濃度. 當然IgE 愈高, 過敏反應就愈大, 但點都要與2個 control 的 IgE 作 比較.

至於你個 test result, 我還是建議你去搵番醫生問個明白. 因為有d 致敏原, 小朋友大o左之後, 唔會話個敏感反應會冇o左 (e.g. 花生), 而且, 有d 敏感食物, 有好大機會同其他食物同樣有過敏, 那一定要小心. 所以問清楚問白個 result & 以後點照顧小朋友係好緊要ge.

我有興趣知道你做ge blood test 要 幾多錢?? & test o左幾多隻 substance??

子爵府

點先可以做skin test ,政府有沒有得做?我都好易敏感。
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我女2歲左右測過,唔記得亦唔太準,始終細!
我老公有哮喘底;我女氣管敏感。但我冇完全禁佢食方面,只適可而止。我哋俾佢適應唔同温度飲食,且咁細乜都要教佢食。好處唔會一觸即發?!只咳;禁一禁。好番逐少俾佢適應番。瞓;我有留空隙等空氣流通及冇咁乾。如佢咳;佢朝早起身、走一走就咳...撞風。我係响醫生朋友度測,都唔記得$$佢專科兒科、敏感、哮喘所以重皮少少。
只我哋做法、想法
我女2001年1月8日QE出世  

水晶宮

2019新春慶豚圓

烏龍媽咪
照你 post 出來的 result, 你對bb是否對牛奶敏感有疑問?? 你可以回想一下, bb在過去日子, 即發病前, 食牛奶之後的反應, 有冇出現過敏. 以牛奶為例, 我估 你bb so far 食奶之後都應該冇咩問題, 如果唔係, 你一早就轉用豆奶配方.

其實醫生除了睇個 test result 來理解病況外, 都會睇番病者過去的起居飲食. 醫生什至建議病者家人紀錄病者每日所吃的東西及任何過敏反應/ 病情, 一對比之下, 就能幫助斷定邊種食物產生過敏反應.

至於個 test 的 result 寫住 milk = RAST class 1, 有可能係false +ve. (咁combined food allergy = positive, 應該係由於牛奶的 result) RAST 比 skin test 有多些機會有 false +ve results.

男爵府

birdbird,

你知唔知做這個Skin Test, 需要多少費用呢? 適合小朋友嗎?

複式洋房

Hi all moms,

什麼情形下要做? BB幾大可以做?

Thanks

別墅

The test can be done at any age I would say but the thing is it's hard to get a toddler to do the test. Imagine the toddler needs to lie down on the back and have the skin pricked and wait for 15 minutes. Unless you are willing to have the toddler take some medicine to be put down, otherwise it's not suitable for toddler.

別墅

pingubj - 恭喜曬,終於都好返啦

TwinsMother - Skin test 係唔適合小朋友做,因為做test個陣會係皮膚道落針,成四十針,雖然一排一排咁落同埋唔係好痛,不過通常落完第一排,個小朋友都唔會肯比人再吉啦,點會做得完個test吖?

烏龍媽咪 - 睇妳小朋友個情況,既然佢每晚同一時間地點咳,我都係建議試下同佢改變下環境試試,我個仔以前都試過,一樣點醫都唔得,青蛙仔都食左六星期,我仲攝錄埋比醫生睇下佢點咳法,一樣係醫唔好,最後都係要自己左試右試咁去找個致敏原先至醫好,有辦妳睇,我同pingubj都係咁樣醫好個小朋友,另外你可以試下煲多些湯水比佢,敏感除左外在因數之外,其實同小朋友本身體質都有關.
煲湯可用 - 淮山,北耆
平時可煲 - 蘋果,雪梨,南北杏,蜜"早" 當水飲

水晶宮

2019新春慶豚圓

我補充少少 skin test 的資料.

通常, 病者有一些長期的過敏病況, 如皮膚敏感, 濕疹, 哮喘, 醫生便建議做一個 allergenicity test, 搵出致敏原. 呢個 test 可以係皮膚測試, 可以係抽血作測試 (即是先前所講的 RAST, ELIZA). 但有一點要注意, 就是呢個 test 所搵出來的致敏原, 只是部份引致敏感原因, 其他的成因, 還有天氣等等.

而 skin test, 以嬰兒來說, 可以進行. 做 test 之前2個星期, 測試部位不可搽含有類固醇藥膏, 而病者亦不可服用抗敏藥. 所以, 對於有嚴重皮膚敏感, 或需長期服用抗敏藥的病者, skin test不可行, 要用 blood test 來代替.

Skin test 的過程很簡單. 在病者手臂/背部進行, 視乎所測試物質的數目, 醫護人員在測試部位 mark 低 no, 在將每一隻物質, 點一小點在皮膚上, 然後用針刺皮膚一下, 等物質到皮下組織, 再等15分鐘. 所謂用針刺入皮膚, 其實只是很輕力的, 不是太痛. 而在等的過程中, 病者可以如常活動 (如常著住件衫), 只要不要 ‘r’ 測試部位就可. 而測試結果何為 positive, 請參考我7月12日的留言.

(以經驗來說, 同bb去做 test 之前 brief 下bb話醫生會同佢在手臂度 ‘吉吉吉’; 做test時, 用其他方法分散 bb注意力, 話比bb聽呢個係 game. 如此, 個 test就可以順利完成).

通常測試的物質有
塵 ‘滿’, mould 菌, 花粉, 花生, 果仁, 牛奶, 蛋白, 黃豆, 芝麻, 水果(橙, 香蕉, 芒果, 椰子), 魚類 (不同種類), 海鮮(蝦, 蟹, 貝類), cockroaches, wheat

關於食物敏感, 可參考以下website.
http://www.ific.org/publications/reviews/upload/Understanding-Food-Allergy.pdf

關於 blood test - RAST, 可參考以下website.
http://www.fda.gov/cdrh/ode/guidance/800.html
http://dragon.zoo.utoronto.ca/~jlm2000/T0701A/arast.html

子爵府

E~~~會唔會我記錯呢??我個仔好似無用針拮,only滴d野係手面喎

複式洋房

Angelo_MaMa
你小朋友又係敏感咳呀,咳左幾耐先好呀,有冇我仔咁耐,咳左差唔多一年,中西醫都轉十幾個,我仲諗過我仔仔會唔會撞邪,我連神都去拜埋,都冇用.又經常燉d燕窩同冬蟲夏草比我仔仔食,d人話食呢d野對咳好,我就覺得完全冇用,咳緊千其唔好食,真係浪費金錢,好返先好食.
我而家都有煲你所講既湯水.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至