興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

未分割磁碟~HELP (己分割, 但用唔到! >.<)

請救!

我買左個新 HARD DISK 80G, 咁要安裝 WIN XP, 佢問我要不要分割磁碟, 我咪諗住分成 C:\佔 2G D:\佔 60G, 因為我從未試過裝機, 我只分割了 C:\ 20G, 而剩下的 60G 沒有分割, 現變成剩下的 60G 不能使用, 我用 PARTITION MAGIC 都冇呢個將未分割磁碟區再分割的功能, 有冇人可以教我點先可以用返未分割區

侯爵府

畀面勳章

Re: 未分割磁碟~HELP (只分割了20G, 冇分到60G呀 >.<)

唔使驚住......

當您裝妥c: WinXp (20Gb)之後,right click My Computer-->Manage-->Storage->>Disk Management裡,簡返剩餘o個個partition right click便可format之!

男爵府

Re: 未分割磁碟~HELP (只分割了20G, 冇分到60G呀 >.<)

ChunChun_Daddy,

謝謝你, 我終於可以分到個 F:\出來啦~

不過, 佢話我"無法存取 F:\ 參數錯誤."
請問我應該點做先用到呢個 F:\ ?
而家 F:\ 的己使用空間和可用空間都係 "0"

再請救!

侯爵府

畀面勳章

>>不過, 佢話我"無法存取 F:\ 參數錯誤."

您format左個 partition未??

男爵府

ChunChun_Daddy,

麻煩晒, 我剛剛 重新開機, 而家用到啦, 真係麻煩晒, THANK YOU ~

首頁

尾頁

跳至
熱門主題