產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

e生話bb肚圍below average, 好擔心

我e家almost 28weeks, 琴日睇e生, 佢話bb個肚圍比較細, below average, 話要再觀察, 其他size, 如頭圍, 腳都match個週數, e家好擔心, 有無人有個類似case, 可否分享下? 有無方法令佢變番normal? :cry:

別墅

Re: e生話bb肚圍below average, 好擔心

唔好咁
2005年2月1日於瑪麗醫院出生

大宅

我小b都係好細粒,陀佢o個陣已經係咁,我就休息多d,同食長胎o既野,如燕窩,奶等,好似好少少,不過我覺得個bb大唔大同基因都有好大關係,我bb而家都係好細粒,而我同老公都唔係大隻o個o亭,所以我有咁o既諗法.
不過,最緊要唔好俾咁大壓力自己,bb都會好d o架!

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wewewe
唔好唸咁多,一於爭取時間休息,休息多d bb 會好長胎o架!! 休息多d,身體吸收都好d 啦~~咁你吸收好d,bb 又會吸收好d 一日未到最後關鍵都未知咩事o既,唔好唸咁多

侯爵府

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

wewewe,
我個case同你一樣, bb個肚圍得25wks, 其他如頭圍, 腳都match個週數30wks。但e生冇講below average, 只話bb比較大隻, 因第一次有e生這樣同我講, 所以冇問 (以前d e生冇講冇照肚圍), 下星期復诊再問吓e生。
但我相信BB生命力, 佢仲好强勁咁踢我, 個心臟照過應該冇問題, 而且我都冇乜野可以做到, 擔心只會對bb唔好, 放鬆d

大宅

多謝大家! 因為e生連續兩個月都係咁講, 所有有d擔心, 佢就話bb肚圍只有26weeks, less 2 weeks, 我問佢有無方法解決, 佢又話無, 我又唔咁食咁多野, 驚谷肥其他地方, 因為佢話bb size係中型, 我驚食太多, 生個時會好辛苦!

我full time做野, 不過唔係好勞碌, 我諗同我工作無乜關係! ?-(

別墅

我是過來人, 希望可以同您分享一下我的經驗.

我預產期本來是今年2月初, 但係去年11月開始, 醫生已經同我講個胎唔係好長肉, 個肚圍細左3-4個星期, 而頭及腳亦細2個星期, 每次去覆診, 個醫生都話個胎長得不太理想, 還嚇我好容易肚死腹中, 個時提早2個月放假,個胎都長得很慢,大約今年1月中, (大約37周), 醫生建議我去開刀取BB 出來,因為擔心佢吸收營養不夠好, 隨時會不生長, 當時我萬般不願意 (由於由頭到尾都只是看一個醫生, 所以唯有信佢)下去開刀,BB只得2.05 kg , 超輕但一切正常,食得訓得一唯一是要入暖箱住幾日. 醫生後來話因為臍帶幼, 所以BB吸收得不好.

您不用太膽心, 您可以去看多幾個醫生 (我成日覺得俾個醫生呃左去開刀), 有時會有不同的意見, 另外可以問下個醫生您是否臍帶幼或其他原因.

您看邊個醫生, 是否同我一個醫生呢?

男爵府

I am exactly the same case as you.. now just wait to check again next week to see if the bb become normal size since I keep drink more pregnant milk and have more high protein food. I let u know if my bb size getting better next week

洋房

Yes, I have same case,
Very worry. Cos my jobs are very busy in these 2 months. My doctor said my baby's weight is too miss than average. Now 35.5 weeks, is only 1.7 kgs. Is my 2nd baby. My 1 st baby is 3.15 kgs. same doctor.
Doctor said if 37 weeks is still no increase the weight. Need 開刀, my first one is 自然生.
Any goods idea to let my baby increase the weight. Others are no problem. Only the weight problem. Please HELP.

男爵府

i was the same case before, do not worry and eat more high protein food like tofu, egg or so.. also you may drink pregnant milk that helps alot

別墅

I think sleeping or lying on the bed or sofa can help a lot. that means don't go out too often and try to stay at home and rest whenever is possible. According to many people's experiences, it does help.

And eat more beef!! Although I don't put on much weight so far (only 6 kg at 25th week) but doctor said my baby is above average. hope it can help:))

大宅

我都是!医生叫我多休息,要午睡 -- 毋需睡着都得!

複式洋房

weewee 寫道:
我e家almost 28weeks, 琴日睇e生, 佢話bb個肚圍比較細, below average, 話要再觀察, 其他size, 如頭圍, 腳都match個週數, e家好擔心, 有無人有個類似case, 可否分享下? 有無方法令佢變番normal? :cry:

weewee,
我同你一樣,醫生話我個肚細,但BB size OK.我的醫生話BB size OK就冇問題,所以我冇特別食多D嘢,個肚冇咁大,咪‘駝’得仲舒服,吾使驚有妊娠紋。所以你吾使咁擔心。

首頁

尾頁

跳至