論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

衰格印傭--->
自認作假證供的印傭,出庭翌日已搭飛機離境。

警方與律政司反應慢,「放生」涉誣告疑犯。一名印傭誣告僱主打崩其門牙,惟在庭上承認作假證供後,竟可翌日搭飛機離境,逃過法網。含冤得雪的女僱主未知印傭已逃之夭夭,還再三催促警方採取行動,卻只獲敷衍回應。她狠批警方辦事不力,與律政司又缺乏溝通,放走犯法者,「公道法理何在呀!」

女僱主姓李(五十二歲),去年她新聘請一名印傭,取代替她打了十年工退休的印傭,一段時間後,李認為新印傭不稱職,終止其合約,本於同年五月生效,但四月時她懷疑印傭偷了她三千元,報警處理,印傭其後突然離開,向警方報案,指被僱主打及叉頸,將她推倒地上撞崩門牙。

僱主無罪獲釋 不知女傭離境
觀塘警區刑事調查隊第四隊接手調查後,經徵詢律政司意見,落案控告李女士,李女士否認控罪,案件於去年七月二十二日審訊期間,當辯方律師盤問印傭案發細節時,她突然承認:「因為佢(被告李女士)告我偷三千蚊,我好痛心,便去警署報案,當時諗起,可以用隻牙做強而有力的證據。」但其實那隻門牙早在她來港替被告工作前,已蛀成一個洞。控方聽罷印傭的供詞後,決定不作進一步舉證,法庭因而裁定案件表面證供不成立,被告當庭無罪釋放。

李女士指出,印傭在審訊完結後,翌日下午五時許已持機票即時往機場搭飛機返印尼。她當時並不知情,還向原先調查她的探員多次催促採取拘捕行動,因為印傭既已在庭上承認誣告,已涉嫌向警方提供假口供及浪費警力,但探員只敷衍她指法庭檢控組會有指示。

偷錢就無證據 誣告當真犯罪
直至八月十一日,她接到探員來電,指印傭已經離港,李女士感到驚愕及氣憤,認為警方辦案不力。她指印傭偷錢,探員表示無證據,而印傭誣告她,探員卻當她真犯罪,「佢(印傭)指控我嗰陣,你哋(警方及律政司)就當我犯咁審,依家佢(印傭)誣告我,係畀假口供,浪費警力,你哋就乜都唔做,仲畀佢走咗!」

她指摘警方竟可以任由誣告者離開法庭及離境,而律政司亦欠缺與警方溝通,及時作出指示,痛斥「公道法理何在呀!」她已向投訴警察課投訴,亦會向律政司質問有關問題。

等待驗證會員

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

不嬲都係奉公守法既人被人恰

大宅

哩個post真係要頂一頂﹗﹗
可見香港政府係幾咁保護班外傭,(尤其是無理反咬傭主一啖個d)
原來法律係專門保護外人,而唔係保障年年納稅的自己人……

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我哋納稅係俾啲外傭利用公帑嚟誣告僱主的.

公爵府

人魔話咩都得,僱主話咩就無人受理,唔怪得D外傭咁無法無天,咩都夠膽屈,反正都唔洗負責任.我剛走的古惑印傭張大眼發假毒誓都當食生菜.

有理無理都受理,真係無天理.

侯爵府

醒目開學勳章

真係超賤, 咁樣屈人!!

大宅

個位受害者必須追究到底, 公理何在.

伯爵府

牛年勳章

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

唉,如果我工人一天突然報警話我打イ巨,我諗我都死。雖則無做過,但好人好姐被人拉,都煩死。分分鐘在職人士被イ巨地咁玩一玩,連份工都影響埋。人人都有机会,尤其是イ巨地愈整愈離譜,報下警唔駛負責任又晤駛成本。

等待驗證會員

原帖由 pollyw 於 10-12-8 15:08 發表
唉,如果我工人一天突然報警話我打イ巨,我諗我都死。雖則無做過,但好人好姐被人拉,都煩死。分分鐘在職人士被イ巨地咁玩一玩,連份工都影響埋。人人都有机会,尤其是イ巨地愈整愈離譜,報下警唔駛負責任又晤駛成本。 ...

我地依家比人誣告屈錢都激到死死下(好似感情被出賣咁), 事主仲要係比人屈刑事, 可能會坐監, 班外傭有無諗過咁樣屈人對人地既心靈創傷有幾大, 你試下比人屈, 你個心好唔好受?

班外傭真係為咗錢, 好無人性

大宅

咁就放佢走, 俾假口供喎!

洋房

我地炒佢要俾機票我理解…究竟點解僱主俾賤工人炒,我地仍然要俾機票佢地呢?

男爵府

畀面勳章

What's the name of that maid?

公爵府

回覆 2# manman519 的文章

點解?我都問左好多"點解",但就無人CARE我既"點解",其實香港法律真係好寬鬆,有好多荒唐既地方.

工人如果即日走,佢欠僱主一個月代通知,睇吓佢做左幾耐,有时計番佢重欠僱主,可與僱主欠佢的對沖,有時唔洗比一個仙佢.不過,即使係咁,佢都可以去勞署追你一個月通知金及機票,認真荒謬,我下周就因為咁要去勞署,陪個古惑胖印顛(係呢個制度之下,唔顛都變顛).

等待驗證會員

原帖由 glorio 於 10-12-9 16:40 發表
What's the name of that maid?

認樣好過
名可以改架

複式洋房

其實喺香港打工嘅傭人最幸福. 因為法律好似永遠保障佢哋. 而我哋身為僱主嘅反而最受唔到任何公平嘅保障. 天理何在呀))))))))))))))))

男爵府

睇到好嬲

等待驗證會員

原帖由 cicib 於 10-12-12 01:12 發表
其實喺香港打工嘅傭人最幸福. 因為法律好似永遠保障佢哋. 而我哋身為僱主嘅反而最受唔到任何公平嘅保障. 天理何在呀))))))))))))))))

外傭有工會撐腰
而d工會又教唆工人亂屈僱主
如果政府唔肯改法例, 應該成立免費既香港僱主工會, 協助僱主面對官司, 同班賤外傭死過

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至